100 godina Piera Paola Pasolinija: Ljubavni susreti

Ove godine obilježava se 100. obljetnica rođenja velikog talijanskog redatelja, scenarista i književnika Piera Paola Pasolinija.

Iako je relativno kasno počeo režirati, u svojoj 39. godini života, sve do preuranjene smrti 1975., njegovi kontroverzni filmovi imali su velik odjek u Italiji i široj filmskoj sceni zahvaljujući svom bezrezervnom pristupu koji se nije libio ozbiljne kritike (i groteske).

Dokumentarni program u čast filmskog velikana u zagrebačkom Dokukinu KIC u Preradovićevoj 5 počinje projekcijom filma kojim se Pasolini 1964. okrenuo temi seksualnosti svojih sunarodnjaka, Ljubavni susreti.

dokumentarac-pier-paola-pasolini-1

U stilu cinema vérité i uz pomoć prvog talijanskog psihoanalitičara Cesarea Musattija i književnika Alberta Moravije razlaže seksualnost i tabue Talijana s modernog i zbunjenog sjevera te onih s kontroverznog juga. Film se prikazuje u petak 13. svibnja u 19 sati, a uvodnu riječ održat će filmolog Tomislav Šakić.

U subotu 14. svibnja i nedjelju 15. svibnja 2022. na rasporedu je suvremena interpretacija Ljubavnih susreta koju potpisuje autorski trojac Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher, Futura. No njihov je fokus na tinejdžerima i njihovim vizijama budućnosti kroz prizmu pandemije.

Formira se tjeskobna slika; mladi Talijani lišeni su veza s prošlosti, iscrpljeni sadašnjošću i odsječeni od budućnosti, i sve je veća potreba da se izbore za sebe.

Nakon Future slijedi trodijelna serija cijenjenih dokumentarista Cecilije Mangini i Lina Del Fra nastalu 20 godina nakon Pasolinijevih Ljubavnih susreta. Njihovi Ljubavni susreti ’80. ponavno ulaze u pitanje što Talijani misle o seksu i spolnosti. Rekreirajući Pasolinijevo putovanje uzduž Apeninskog poluotoka, stvaraju kompleksan portret društva negdje između tradicije i napretka.

Svaka epizoda fokusirana je na jedan aspekt problema. Seriju donosimo u suradnji s festivalom Doclisboa. Ulaz na projekcije serije je besplatan, a titlovi su na engleskom jeziku.

Uz dopuštenje: Restarted (sve fotografije)

Facebook Like Button