7 najneobičnijih sportova svijeta koji će vas ili oduševiti ili zaprepastiti

Neobični sportovi svijeta zaista su neobični po mnogočemu, a možda vam se baš neki od njih učini jako privlačnim.

Klasični i uobičajeni sportovi koje poznajemo lagano zamjenjuju sve popularniji moderni sportovi. Za neke od njih većina nas ne bi nikada ni pomislila da postoje, a još manje da se netko time bavi profesionalno. Donosimo vam listu najneobičnijih sportova 21.stoljeća.

Guranje i koturanje sira

Specifičan sport karakterističan za područje Gloucestera u Engleskoj svake godine okuplja najveće zaljubljenike u sireve kako bi sudjelovali na tradicionalnim natjecanjima ovog područja. Glavna nagrada ovog natjecanja nije novčana kako bih se mislilo, već pobjednik dobiva nekoliko kilograma sira.

Cilj ove vrste sporta je gurati i kotrljati sir na strmim i nepreglednim padinama po čemu možemo zaključiti da je za ovakvu vrstu sporta potrebno dosta treninga i kondicije.

Polo na slonovima

Svi znamo što je „normalan“ polo, polo na konjima, ali ne i polo na slonovima. Ljudske gluposti ili još jedan u nizu „elitnih sportova“ bogatih obitelji? Slonovski polo dolazi nam iz Indije, a jedan je od najdražih vrsta sportova u azijskim predjelima.

Igra se na način da se dvojca igrača zajedno popunu na konja i protiv protivničkog para pokušavaju pogoditi što više golova. Potrebna su dva igrača u jednom timu jer jedan igrač upravlja slonom dok drugi upravlja loptom nastojeći pogoditi gol.

polo

Ekstremno peglanje

Jedan od novijih „zračnih sportova“ pridružio se dugoj listi neobičnih sportova. Riječ je o ekstremnom peglanju u zraku, a prvi ga je prije desetak godina uveo poznati alpinista Phil Shaw.

Za ljubitelje ove vrste sporta karakteristično je peglanje na najneobičniji način na još čudnijim destinacijama. Oni peglaju svugdje: u zraku, pod vodom, na visinama, spiljama i dr.

Capoeira

Sve popularnija afričko-brazilska vještina osvojila je srca mnogih Europljana. Cilj ovog sporta je pokazati svoje vještine u plesanju ostalim sudionicima i gledateljima. Ova vrsta sporta nosi i naziv „robovski sport“ budući da je procvjetao za vrijeme intenzivnog ropstva, a u mnogim državama je zabranjen jer slovi kao „nasilan sport“.

capoeira_l

Boks u kombinaciji sa šahom

Da fizički i umni sportovi idu zajedno dokazali su profesionalni igrači nove sportske discipline pod nazivom „boks-šah“. Natjecatelji u ovom sportu prve tri minute nalaze se u ringu boksajući, a zatim odlaze na četverominutne partije šaha.

bossabal

Bossaball

Kombinacija plesa i odbojke koja se odvija igrajući na trampolinu uz zvukove sambe. Ovaj kubanski sport očarao je brojne generacije svijeta budući da spaja sport i glazbu, a prije svega ljude raznih generacija. Osim zanimljivosti samog sporta možete očekivati dobru zabavu, druženje i smijeh.

zorbing

Zorbing

Za ovu vrst sporta treba puno hrabrosti, a li i volje. Čudna ideja od još čudnijih izumitelja prije dvadesetak godina predstavljena je na Novom Zelandu za sve ljude željne avanture i akcije. Ovaj sport „igra“ se a način da sudionik sjeda u balon koji oni nazivaju „zorobonaut“ te se potom kotrlja niz padinu. Bitno je napomenuti da je ova vrsta sporta službeno uvrštena u ekstremne sportove svijeta kao sigurna disciplina.

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button