8. Pink Day 2021 – Međunarodni festival ružičastih vina

Nakon jednogodišnje odgode, ove 2021. godine, održan je 8. Pink Day – Međunarodni festival ružičastih vina, pjenušaca i šampanjaca.

Ovu omiljenu vinsku manifestaciju, uz druženje s vinarima i maslinarima, obilježile su i vrhunske radionice, nagrade, kao i nova lokacija, MSU, moderan prostor koji je Pink Day ispunio optimizmom i veseljem.

Pink Day se ove godine po prvi puta održao na natkrivenoj otvorenoj terasi novozagrebačkog muzeja MSU

Premda su lokacija i datum održavanja zbog epidemioloških razloga i posljedica zagrebačkog zemljotresa više puta mijenjani, festival je i ovoga puta, visokim temperaturama usprkos, uspješno okupio brojne domaće i inozemne proizvođače ružičastih vina, njih oko pedeset, s više od 100-injak etiketa ružičastih vina. Bio je tu, naravno, i važan dio Festivala – Green in Pink koji je ugostio desetak najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

moet sampanjci

Na festivalu je po prvi puta, u suradnji s Miva Galerijom vina, organiziran i impresivan Masterclass – Svijet ružičastih šampanjaca grupacije Moët Hennessy powered by Premium Visa, koji je pobudio golem interes znalaca i bio rasprodan u svega nekoliko dana.
Prezenter je bio ambasador brenda Ted Lelakas.

Posjetitelji su prisustvovali još dvjema radionicama: Ružičasta Austrija, powered by Austrian Wine koja je organizirana uz pomoć Ureda Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri Veleposlanstvu Republike Austrije, a bila posvećena austrijskim roséima.

predsjednik GSGZ, Joško Klisović, Sanja Muzaferija, austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich, saborska zastupnica Rada Borić

Druga radionica bila je posvećena ekstra djevičanskim maslinovim uljima Istre: kraljica maslinovog ulja powered by Catering Lisak, pod vodstvom poznatog istarskog maslinarskog eksperta Edija Družetića koji je lani proslavio 40 godina rada u maslinarstvu.

Pink Day je po prvi puta imao i oficijelnu zemlju partnera – Republiku Austriju – te se svečanom otvorenju pridružio i austrijski veleposlanik, Njegova Ekselencija Josef Markus Wuketich u društvu konzula Gerharda Götza i direktorice EBRD-a Hrvatska, gospođe Victoria Zinchuk, kao i saborska zastupnica Rada Borić, dok je festival službeno otvorio predsjednik GSGZ, Joško Klisović.

Ove godine Pink Day je akcentuirao prodaju vina, s obzirom da su vinarima prošla i ova godina bile izuzetno teške, a svaki vinar je od festivala na poklon dobio ružičaste vrećice sa znakon Pink Daya, za prodaju svoga vina.

nagrade na 8. pink day festivalu 2021

Također, Pink Day je na radost izlagača nastavio i s nagrađivanjem najmaštovitije i najkreativnije uređenog izlagačkog stola. Prošlogodišnju nagradu, ružičaste Jimmy Choo cipele, osvojila je talijanska vinarija Bottega, a ovoga puta dodijeljene su čak 4 nagrade.

Žiri u sastavu Vlasta Pirnat, akademska slikarica; Maja Kuzmanović, dipl.arhitekture; Ivica Mamić, agencija IMC, Sanja Muzaferija, novinarka i osnivačica WOW i Pink Day-a, odlučio je da glavna nagrada, ponovno ružičaste Jimmy Choo cipele – ovoga puta model Smokey – vrijedan tisuću dolara osvoji Enosophia iz Feričanaca, dok su ostale tri nagrade bile jednakopravne.

Umjetničko djelo „DESIDERIO N°1 ART MUST BE TASTED“ austrijskog umjetnika Andrewa Stixa, izrađeno specijalno za Pink Day, otišlo je u ruke vinarije Kutjevo, kolekciju Priveé kozmetike Nikel, hrvatske inovatorice Mirjane Brlečić dobila je uljara Buršić, a genijalni zatvarač za boce Coravin u vrijednosti 300 eura, osvojila je vinarija Belje.

U okviru mini projekta „Drink Pink“ koji je nezavisno od Pink Daya zamišljen u sklopu koncepta iVino, osnivača novinara Ane Rogač i Ive Kozarčanina, višečlani ugledni stručni ocjenjivački žiri je ocijenio najbolja ružičasta vina po svom izboru a najbolje su, logično, odlučili predstaviti – upravo na Pink Dayu.
Po njihovom sudu su dva najbolja mirna roséa, oba s osvojenih 87 bodova, Trs Franka 2020. iz Iloka i Poletti Rosella 2020. iz Višnjana, a Kurtalj Brut Rosé je najbolji pjenušac.

vlado sestan na pink day 2021

Svi posjetitelji uz ulaznicu su na dar dobili ružičaste naočale – da bi nakon dugog pandemijskog razdoblja svijet pokušali pogledati na vedriji i optimističniji način, a hladovinu u ovim vrućim danima našli su u WOW kutku powered by Kraš gdje su se opustili u udobnom namještaju Meblo Kare – uz fine čokolade.

pink day msu 2021

Podršku ovom najposjećenijem jednodnevnom vinskom festivalu pružili su: PBZ Card Premium Visa, Austrian Wine, Peugeot, Kraš i Catering Lisak; zatim Jana, Kare, Jimmy Choo, 21 Production, LU events & Decorations, Hotel Esplanade, Nikel, Print Shop, Eviplast i Solana Ramova.

Medijski pokrovitelji Pink Daya su Jutarnji list, Telegram, Radio Laganini FM, Wish.hr, Journal, Menu.hr, Vinum.in. Pink Day možete pratiti i na društvenim mrežama:
Facebook
Instagram

Fotografije: Rene Karaman

Facebook Like Button