Anđeli

Anđeli, Božja bića i glasnici koji nas prate u životu često se mogu pronaći u raznim oblicima, na umjetničkim slikama, u crkvama, katedralama, u obliku figurica i kipova, kao magneti te razni ukrasi na poklonima ili odjeći. Postoje brojne molitve koje su upućene baš njima, jer su oni vječna bića koja ne poznaju vrijeme i koja su uz nas i kada toga nismo svjesni.

Od davnih vremena anđeli su inspirirali umjetnike širom svijeta, a posebno slikare. Iako oni nisu vezani uz prostor već su sveprisutni, u Hrvatskoj ipak postoji jedan grad koji je poznat i pod nazivom „grad anđela“. Osim što se anđeo nalazi i na samom originalnom grbu Grada, postoje brojna mjesta po gradu gdje anđeli obitavaju.

andjeli-3

Riječ je o Varaždinu u kojem je poznati umjetnik Željko Prstec osmislio i Muzej anđela, muzej koji je posvećen upravo ovim duhovnim bićima. Anđeli su bića kojima se autor bavi već dugi niz godina, a 2011. godine osnovan je i muzej. U njemu se osim galerije slika s likom ovih bića, nalazi i muzejski dućan u kojem se mogu pronaći razni suveniri s likom anđela i to od umjetničkih fotografija, ukrasa, anđeoskih napitaka preko kišobrana pa sve do magneta. U prostoru muzeja organiziraju se i brojne radionice. Za lijepog vremena one se održavaju u Rajskom vrtu u kojem u posebnim trenucima anđeli znaju i zapjevati i zaplesati.

Anđelinjak

Osim što ih u muzeju ima na stotine, dobro oko uočit će anđele i na nekoliko mjesta po gradu. Na krovovima, u prozorima, na fasadama, a posebno u Anđelinjaku. To je mjesto nedaleko Muzeja anđela u kojem anđeli odmaraju i čekaju nove pozive. Nalazi se u samom centru grada pa ako ga slučajno ne možete pronaći, samo upitajte nekog Varaždinca ili Varaždinku i rado će Vam otkriti mjesto gdje su se smjestili.

andjeli-2

Anđeli po Varaždinu

Kako bi Vas dobro pripremili za pronalazak anđela po Varaždinu, otkrit ćemo Vam još nekoliko lokacija. Osim u Anđelinjaku, jedan od anđela spava i na Gradskoj vijećnici. Ona se nalazi u samom centru grada, na Trgu kralja Tomislava, među Varaždincima poznatijem pod nazivom Korzo. Kad se približite Vijećnici naprosto ne možete ne primijetiti anđela koji čuva stari varaždinski grb. Smješten je na tornju, pri samom dnu.

U potrazi za anđelima svakako treba posjetiti i groblje. Na Varaždinskom groblju može se pronaći nekoliko anđela, a posebno valja spomenuti djelo Roberta Frangeša Mihanovića pod nazivom „Anđeo smrti“ koje preko anđela progovara o životu i smrti.

Nakon groblja put nas odvodi na Trg tradicijskih obrta gdje spavaju anđeli. Dva se nalaze na Uršulinskoj crkvi, dok se oni Prstecovi nalaze točno nasuprot njih. Licem u lice oni se gledaju i čuvaju Varaždince i njihove goste.

andjeli-1

O broju anđela po varaždinskim crkvama teško je govoriti jer su oni kao Božji glasnici sastavni dio svake crkve pa tako ušavši u bilo koju od njih ne možete ne zamijetiti ova divna bića. Svakako posjetite Varaždinsku katedralu, ali i Crkvu Svetog Nikole na čijoj je fasadi skriven još jedan anđeo.

Ovo su samo neka od mjesta na kojima ćete pronaći anđele, a za ostala mjesta izdvojite malo vremena i otkrijte ih sami. Zasigurno nećete požaliti jer ovi Božji glasnici svojim likom i prisustvom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije:
Randy Robertson
Aidan McRae Thomson
Manel
losmininos

Facebook Like Button