Antonija Mirat

Povod za intervju s iznimnom umjetnicom i opernom divom Antonijom Mirat nakon što je ponovno zablistala svojim nastupom, ovaj put na balu u Beču. Osim maestralnog nastupa Antonija Mirat je dobila i čast otovriti bal otpjevavši austijsku himnu, a na ovom značajnom događaju okupili su se i uživali brojni uzvanici iz Hrvatske i svijeta.

W: Tko organizira Hrvatski bal u Beču i kako je došlo do suradnje na ovom projektu?
Hrvatski bal u Beču organizira Austrijsko Hrvatska zajednica za kulturu i sport na čijem se čelu nalazi predsjednik zajednice gospodin Miroslav Piplica. Bal se održava pod visokim pokroviteljstvom ministarstava kulture Austrije i Hrvatske.

antonija-mirat-bec-bal

W: Koji su uzvanici bili prisutni na ovom balu i zašto je on sam po sebi iznimno važan?
Među brojnim gostima i uzvanicima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine po prvi put je bila i nova ministrica socijalne politike i mladih u novoj hrvatskoj Vladi Bernardica Juretić. U ime pokrovitelja bala, veleposlanstva RH u Austriji, Grada Zagreba i Splitsko – dalmatinske županije balu su nazočili hrvatska veleposlanica Vesna Cvjetković, u dvostrukoj ulozi, veleposlaničkoj i kao osobna izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, voditeljica službe Grada Zagreba za međugradsku i međunarodnu suradnju Vesna Šimić, te župan Splitsko-dalmatinske Županije Zlatko Ževrnja i pročelnik njegovog kabineta Ivan Baćak. Uz političare, na balu su se okupili i brojni hrvatski i austrijski kulturni i gospodarski djelatnici i sportaši, među njima i hrvatsko-austrijski nogometaš i trener Ivica Vastić, te predstavnici Hrvatske katoličke misije u Beču na čelu s fra Josipom Korenom i hrvatskih Udruga u Austriji. Zatim ne smijemo zaboraviti ni da je svojom nazočnošću ovu svečanost uveličao austrijski gradonačelnik Michael Häupl i brojna austrijska diplomatska i gospodarska imena.

W:Kursalon u Beču krasi prekrasan ambijent. Djeluje li ta povijest inspirativno na Vas?
Za mene je posebno nadahnuće bilo nastupiti u dvorcu u kojem su svoj virtuozitet manifestirali znalci poput Johanna Straussa mlađeg i starijeg. To apsolutno ima posebnu težinu i motivira Vas da budete tim više na vrhuncu svog zadatka kao i sama pomisao da je u toj dvorani plesala nekadašnja vrhuška austrougarske monarhije inspirira Vas da date ono najbolje od sebe.

W: Koji ste repertoar prezentirali i tko je osim Vas iz svijeta umjetnika nastupao u glazbenom programu?
Imala sam tu posebnu čast da otvorim ovaj bal pjevajući austrijsku himnu, a kolega tenor Luka Gudelj je pjevao hrvatsku himnu. Osim himne sam izvela četiri operne arije. Od toga su dvije moje crossover obrade obrada arije Kraljice noći “Der Holle Rache” iz opere W.A.Mozarta “Čarobna frula” čiju produkciju i aranžman potpisuju Želimir Skarpona i Dalibor Musap, zatim crossover obradu arije Lucijinog ludila iz opere Lucia di Lamermoor G.Donizettija čiju produkciju potpisuje Marko Majkovica, te ariju Tosce iz istoimene opere Giacoma Puccinija “Tosca” “Vissi d arte”. Posebno veselje mi je bilo što sam kao posljednju izvela ariju iz operete “Mala Floramye” ariju Male Floramye “Daleko me biser mora”. Za klasični dio programa osim moje malenkosti je bio zadužen uvaženi kolega tenor Luka Gudelj, te Marija „Mirza“ Ellenbogen 88 osmogodišnja hrvatsko austrijska pjevačica. A za štimung do jutarnjih sati bili su zadužene klapa “Intrade”, tamburaški sastav “Ružmarin”, Kud Rubina i Kud Posavina. Konferansu su vodili gospodin Branko Uvodić i proslavljena plivačica Mirna Jukić.

W: Jeste li možda uspostavili neke zanimljive nove kontakte na ovom događaju?
Bila mi je iznimna čast sto sam mogla nastupiti u tako jednom odabranom društvom pred samom austrijskom i hrvatskom kremom. Ovaj nastup je iznjedrio brojne nove kontakte i projekte. Svakako im se veselim i nadam se da ću opravdati očekivanja.

W: Koja su bila Vaša očekivanja i od ove manifestacije i da li ste ih ispunili?
Nadam se da sam predstavila u dobrom svijetlu svoj rad i sebe, a nadasve da sam bila dobar ambasador naše Hrvatske u Beču. Nadam se da nisam razočarala. Jako sam sretna sto sam na programu imala i jednu hrvatsku operetnu ariju, jer znamo da je Franz Suppe, austrijski skladatelj rođeni Splićanin, bio uzor našem Ivi Tijardoviću u njegovom stvaralaštvu.

W: Koji su Vaši daljnji planovi u skoroj budućnosti?
Uz kontinuirani rad na albumu čekaju me skori nastupi u Bjelovaru, Trogiru, Bratislavi, Beču i Badenu. S nestrpljenjem očekujem nadolazeće nastupe i veseli me rad na svom prvom nosaču zvuka.

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button