Antonija Mirat

Antonija Mirat operna diva dobila je priznanje Srpske kraljevske akademije znanosti i umjetnosti što je još jedno od niza velikih uspjeha koje ova operna pjevačica, rođena u Trogiru, niže u svom velikom radu i nastupima diljem cijelog svijeta. Koncert posvećen Vinku Coci u Kuli Kamerlengo, održavanje radionica i još niz iznenađenja očekuje nas ovo ljeto od Antonije koja je puna elana, ljubavi prema umjetnosti i energije koja zrači.

antonia-mirat-26 antonia-mirat-25

W: Dobili ste iznimno veliko priznanje Srpske kraljevske akademije znanosti i umjetnosti. Kojim povodom ste dobili to izuzetno priznanje?
Izuzetna mi je čast, veselje i zadovoljstvo što je jedna takva institucija prepoznala mene kao umjetnika i znanstvenika. Ovom prilikom zahvaljujem dr.sc Draganu Damjanoviću predsjedniku Srpske kraljevske akademije,obitelji Karađorđević te cijeloj akademiji na ovom priznanju. Priznanje Kneginje Olivere dobila sam za poseban doprinos znanosti i umjetnosti. Ovo priznanje još je veći poticaj da nastavim dalje raditi i promicati umjetnost. Kao što vidimo umjetnost i znanost su uz sport naši najveći diplomatski mostovi i naše perjanice.

W: Kako gledate na činjenicu da više priznanja i nagrada dobivate izvan Hrvatske?
Dobitnik sam brojnih priznanja i u Hrvatskoj. No, kao što već rekoh rano sam se otisnula u svijet. Mislim da sam analogno tome malo podalje od naših domaćih pozornica i reflektora. Imala sam 17 godina kada sam ostavila zapažen utisak na Međunarodnom natjecanju Rolando Nicolosi u Tarantu. Talijanska štampa tada je pisala o meni. 2004. godine dobivam nagradu Milanske skale na Međunarodnom Natjecanju Hans Gabor Belvedere u Beču, a 2006. već s 23 godine predstavljam Hrvatsku na Svjetskoj izložbi Milke Trnine u Londonu. Uslijedila su usavršavanja po svjetskim centrima poput Julliarda, privatna katedra kod Montserrat Caballé, Tereze Berganze i Sone Ghazarian.. Usavršavam se kod Nicholasa Searsa na Royal Academy of Music u Londonu. 2010. godine uslijedio je moj bečki operni debi Kraljica Noći u Čarobnoj Fruli Mozartovoj, zatim operetni debi u slavnoj Wiener Stadt Halle.

antonia-mirat-24

W: Kako održavate glas gledajući na činjenicu da u zadnje vrijeme puno putujete i imate dosta nastupa?
Koliko god to smiješno zvučalo što ću sada izjaviti, jer uistinu živim u avionima, vlakovima, autobusima, hotelskim sobama. Jako je teško uistinu paziti na sebe i voditi iole uredan i zdrav život. Veliki sam pobornik zdravog života i stoga pokušavam svakodnevno trenirati i jako pazim na prehranu. Trudim se ne piti hladno i gazirano i stoga uistinu ovakav stil života preporučujem svima.

W: Veliki izazov su i radionice koje su postale aktualne. O kakvim je točno radionicama riječ i kakav je odaziv?. Otkrivate li među polaznicima nove talente?
Iznimno sam sretna što sam krenula sa pedagoškim radom. Pedagošku karijeru sam započela u Dubaiju na Royal College of Music. Jako mi se svidjela ta koncepcija rada kakvu sam i sama prošla za vrijeme školovanja u Londonu. Postoji sada jedna takva intencija da se nešto slično sprovede u vidu projekta i na našim područjima. O tome ćemo nešto više saznati kada ove konture postanu realnije i plastičnije. Ne volim prejudicirati stvari. Za sada mogu najaviti radionicu Akademiju solo pjevanja koja će se održati u Novskoj u Pučkom učilištu od 15. do 25. srpnja te u Kaštelima od 1. kolovoza do 15. kolovoza. Osobno pozivam sve ljubitelje pjevanja da se priključe radu radionica. Već se jedna ovakva akademija održala u Novoj Gradiški te stoga uistinu mogu biti slobodna i kazati da se nemamo razloga bojati za nasu umjetničku budućnost.

antonia-mirat-23 antonia-mirat-22

W: Koji su Vam daljnji planovi za ovo ljeto i što nam spremate u svom daljnjem radu?
Ljeto će biti radno, a od 5. do 12. srpnja ću biti u Londonu. Tamo snimam jedan mjuzikl. Igram naslovnu rolu. Od 15. do 25. srpnja ću voditi svoju akademiju pjevanja u Novskoj, a 29. srpnja pjevam koncert posvećen Vinku Coci u Kuli Kamerlengo. U kolovozu me očekuju nastupi na Alion Baltic Festivalu Riga, Talin, Moskva i Sankt Petersburg, a 8. rujna odlazim za Sofiju gdje ću se predstaviti bugarskoj publici.

Autor: Diana Mikloš
Fotografije: Antonia Mirat

Facebook Like Button