Mario Valentić

Mario Valentić zvijezda je na mnogim poljima, no da li znate da obožava svirati bubnjeve, boraviti u prirodi čak i kada pada kiša i hladno jer smatra da to čeliči, nekoć se bavio hrvanjem, a danas je sjajan trener koji podučava sve o zdravom načinu života. Ono što svakako ističe je posebna ljubav koja se probudi u čovjeku kada dobije vlastito dijete, ali što nam je još Mario otkrio o svojim životnim trenucima saznajte u narednom intervjuu.

W: Sve je počelo s izborom za Mistera Hrvatske. Prisjećate li se rado tih trenutaka?
Rado ih se prisjećam, to je bilo vrijeme za pamćenje. Putovao sam s kolegama s faksa koji su također sportaši, zabavljali smo se, a cijelo iskustvo imalo je dobar ishod – pobjedu.

Mario Valentić

W: Koliko Vas je radovala i u konačnici Vam možda pomogla popularnost serije Zabranjena ljubav?
Trenutak kad sam dobio ulogu u seriji pamtim kao granicu između mog života posvećenog obrazovanju i poslovnog života. Tada još uvijek nisam diplomirao, ali već sam započeo showbiz, televizijsku, ali i trenersku karijeru i radovalo me što sam dobio priliku raditi ono što volim. Popularnost koju sam stekao zahvaljujući toj seriji godila mi je, ali me nije udarila u glavu s obzirom na to da sam tada kao osoba već bio formiran. U konačnici, prepoznatljivost mi je donijela puno više pluseva nego minusa i na taj sam način mogao promovirati sebe kao trenera i pobornika zdravog načina života. Tu je i financijski dio, iako još uvijek student počeo sam dobro zarađivati i zbog toga sam bio prilično sretan.

Mario Valentić

W: Jeste li zagriženi sportaš i što to za Vas uopće znači?
Više nisam sportaš zato što taj termin koristim za ljude koji su u sportu vrhunski i njime se bave aktivno. Nekoć sam bio vrhunski sportaš, bavio sam se hrvanjem i u tome sam, moglo bi se reći, bio zagrižen. Općenito moraš biti zagrižen ako se baviš vrhunskim sportom jer u suprotnom nema rezultata. Sada sam trener, rekao bih čak i učitelj zdravog načina života i nastojim poučiti i motivirati ljude da usvoje zdrave životne navike. A po pitanju rekreacije moglo bi se reći da sam jači rekreativni sportaš.

Mario Valentić

W: Bavite li se i nekim borilačkim vještinama? Imate li neki svoj set vježbi za koji smatrate da je dobar za Vas te da li ga i kako prenosite svojim polaznicima?
Ne više, prije sam se bavio hrvanjem, a znam karate i judo. Što se tiče seta vježbi imam neke svoje, nazivam to umivanje pokretom, higijena kroz pokret. Meni je to kao pranje zubi, nešto bez čega ne može proći niti jedno jutro. Te vježbe ne prenosim na sve svoje polaznike jer svatko od nas nije kreiran prema istim biomehaničkim, motoričkim i kognitivnim sposobnostima. Zbog toga svakome pristupam individualno i nemam univerzalni set vježbi koji propisujem svima. Uvijek volim reći da trening mora biti cjelovit kao i hrana tako da mora sadržavati aerobne i kardio vježbe te vježbe snage, vježbe za jačanje kralježnice i naposljetku vježbe koje jačaju duh – meditaciju i vježbe opuštanja. Tek kada imate te tri komponente možete reći da njegujete cjelovit pristup tjelovježbi.

Mario Valentić

W: Nedavno ste pokrenuli suradnju s hotelom ARCOTEL Allegra. Kako je do nje došlo i kako to korespondira s Vašim zdravim stilom života?
Povremeno sam dolazio u njihovu dvoranu i tamo trenirao s klijentima i shvatio da je taj prostor zapravo neiskorišten te da hotel ne koristi njegov potencijal. Predložio sam im svoj koncept koji se preklopio s njihovim novim, zdravim smjerom poslovanja. Sada smo odlična sinergija – moj HealthyFIT centar i svi njihovi sadržaji kao što su restoran i bar koji nam omogućuju da objedinimo vježbanje i prehranu. To apsolutno korespondira s mojim stilom života koji je hotel prihvatio i tako sada plovimo u istom pravcu.

W: Što Vas najviše nadahnjuje u životu i kako općenito volite provoditi slobodno vrijeme?
Nadahnjuju me dobar stih i knjiga, jednostavni ljudi, moj sin, povjetarac, tišina kad zaronim u more te boravak u prirodi. Slobodno vrijeme najviše volim provoditi aktivno u prirodi s dobrim društvom.

Mario Valentić

W: Što od ljudskih osobina najviše cijenite i da li smatrate da i Vi sami posjedujete iste?
Volim iskrenost, kad su ljudi zahvalni, pozitivni i nasmijani. S takvim ljudima se volim družiti, a vjerujem da posjedujem neke od tih osobina.

W: Smatrate li da ste razvili neke dodatne emocionalne osobine od kada ste postali otac?
Svakako, kad dobiješ dijete s jedne strane rodi se nova dimenzija ljubavi prema vlastitim roditeljima, shvatiš koliko su oni truda i vremena uložili u tvoj odgoj, a s druge enormna ljubav prema djetetu kao emocija koju ja nikad do tada nisam doživio. Dakako važno je da ga bez obzira na tu ogromnu količinu ljubavi dobro odgojiš, ne razmaziš i da ponekad budeš strog. I naravno, što veća ljubav to veći strahovi i brige što te tjera da bildaš svoju emocionalnu inteligenciju.

Mario Valentić

W: U kojim projektima trenutno sudjelujete i čime nas kanite iznenaditi u budućnosti? Nedavno se održao Fit & fun vikend u slovenskim Rimskim termama tijekom kojeg ste držali treninge, planirate li nešto slično ponoviti?
Trenutno razvijam svoj HealthyFIT projekt u suradnji s hotelom ARCOTEL Allegra kroz nove jelovnike kao što su ljetni, uskoro krećemo sa zdravim doručkom i slično. A po pitanju vikenda kao što je bio onaj u Rimskim termama mogu samo reći kako bih želio da se održavaju tri do četiri puta godišnje. To je odličan vid psihofizičke terapije i svi oni koji su na njemu bili tome su svjedoci. Nadam se da će se slični vikendi održavati kontinuirano

Mario Valentić

Autor: Diana Mikloš

Facebook Like Button