Zvonimir Franić

Zvonimir Franić mladi je iznimno uspješan frizer, ali i glazbenik. Mnoge hrvatske zvijezde, poput Jelene Veljače i mnogih drugih, traže usluge njege kose upravo kod Zvonimira. No, osim uspješne poslovne karijere on sjajno plovi i glazbenim vodama. Otkriva nam kako pristupa svom poslu, koje su male tajne njege kose te kako se snašao u glazbi.

W: Koliko često morate pratiti svjetske trendove i tehnike ? Na koji se način informirate o istima?
Kada imate veliki salon kao što je “F” onda je edukacija sastavni dio posla. U današnje vrijeme, moda se brzo izmjenjuje pa tako i tehnike šišanja i bojanja kose. Da bi bili u korak s vremenom moramo se educirati na mjesečnoj bazi. Uživam odlaziti na edukacije, bilo da je Paris ili London u pitanju.
Budući da volim putovati, nikada mi odlazak u inozemstvo ne pada teško.

W: U Hrvatskoj i u svijetu iznimno je popularno imati poznata lica koja uz sebe i uz svoj rad vežu frizeri. Koje su se popularne osobe priklonile Vašem umijeću uređivanja kose?
Kada sam birao muze salona F, htio sam da su to isključivo, poslovne, uspješne i lijepe žene. Moj je izbor pao na Nives Ivanković legendu hrvatskog glumišta, Jelenu Veljaču, scenaristicu i glumicu te televizijsku voditeljicu Antoniju Stupar Jurkin.

Zvonimir FranićW: Kako je raditi s poznatim osobama? Da li to znači da ih pratite i na događanjima osim što su pod Vašim vodstvom kada je kosa u pitanju i privatno?
Iskreno, ja ne pravim razliku između poznatih i nepoznatih klijentica, ali je činjenica da se frizure na poznatim, javnim osobama prate i komentiraju u medijima. Kada mi vrijeme dopusti, nerijetko i putujem s njima na razne događaje. No, u zadnje vrijeme to je zbog opsega moga posla sve teže.

W: Koji su glavni savjeti koje dajete svojim klijentima za dobro održavanje kose i vlasišta?
Primarno se uvijek treba prilagoditi vlasištu, što znači da ćemo, ako klijent ima prhut ili masni korijen taj problem prvo rješavati. Nakon ovih tretmana na red dolazi sama kosa.
Kvalitetan šampon, dobra maska i zaštitna krema od topline ključni su faktori za dobru kosu.

W: Koliko je jaka hrvatska scena? Ima li više muških ili ženskih frizera?
Hrvatska bi frizerska scena po meni mogla biti definitivno jača. Ja mogu izbrojati na prste jedne ruke frizere koje iznimno cijenim i poštujem. Mislim da je na toj ljestvici još uvijek više ženskih frizera!

W: Ostavlja li često praćenje modnih trendova tragove na kosi klijentica?
Bez obzira na modne trendove, zdravlje kose mi je na prvom mjestu. Moja je profesionalna filozofija da samo zdrava kosa može biti lijepa kosa.
Često se dogodi da odbijem napraviti frizuru koju klijent zatraži ako smatram da kosa to ne bi mogla podnijeti.
Koliko god se istinski trudimo pratiti najnovije trendove kako bi naše klijentice izlazile s bojama i frizurama koje listaju u VOGUE toliko brinemo da to ne ostavi traga na njihovoj kosi.

W: Da li su proćelavi muškarci osuđeni na jedan ili dva tipa frizura ili i oni mogu biti trendu?
Naravno da mogu. Kad se dobro osmisli, i ćelava glava može jako atraktivno izgledati. Ja sam uvijek radije za šišanje kose nego “sakrivanje” ćelavosti jer se prikrivanje te ćelavost uvijek vidi.

Zvonimir FranićW: Kako vremenski uvjeti utječu na kvalitetu kose?
Vremenski uvjeti imaju dosta utjecaja na našu kosu. Bilo da je zima (vlaga, hladnoća, razni šalovi oko vrata) ili ljeto, sunce, more, klor… No, dobra njega i preventiva mogu doista spasiti stvar.
Zimi je bitno koristiti hidratantni šampon za vlasište jer se zbog zagrijanih prostorija često pojavljuje prhut kod klijenata. Bitno je također, koristiti i kvalitetne maske, te profesionalne njege u salonima.
Kod sunca je bitno koristiti proizvode za kosu koji imaju UV zaštitu, no usprkos tome, čuvati kosu ispod raznih pokrivala.

W: Od kuda crpite ideje za frizure koje radite za modna događanja ili naslovnice časopisa?
Ideje su svuda oko mene. Volim jako čitati časopise i gledati filmove tako da dosta ideja crpim iz tih medija. Inspirira me i odjeća koju donese stilist na samom snimanju te kosa modela… puno je raznih faktora, koje na pravi način iniciraju ideje.

W: Traže li vaši klijenti više ekstravagantne frizure ili češće ostaju u nekom uokvirenom, sigurnom području?
S obzirom na to da je moja klijentela dosta ozbiljna mogu reći da prevladavaju modernije frizure, ali fashion. Ekstravagancije su u sjeni!

W: Kako ste završili u glazbenim vodama?
Još dok sam bio dijete imao sam dvije velike ljubavi: frizerstvo i pjevanje.
Kao klinca često bi me se vidjelo s mikrofonom u ruci i nije bilo rođendanske zabave gdje ja nisam zabavljao ekipu. Sazrijevao sam u vrlo kreativnoj obitelji. Tata je obožavao svirati gitaru, a mama jako dobro crta i barata škarama.

Po svemu sudeći sam od oca pokupio glazbenu crtu, a od mame frizersku.
Ona i danas frizira mog oca iako nije frizerka, jer on vjeruje sam njezinim frizerskim kreacijama, ha ha…

No, kako sam iz malog grada gdje nije bilo puno izbora i mogućnosti za daljnje školovanje, odlučio sam upisati srednju frizersku školu jer je smo se u obitelji složili da bi to mogao biti dobar put za moju daljnju egzistenciju, a uz to i izuzetno kreativan.

Frizerstvo je krenulo van svih očekivanja, dok je pjevanje ostalo moja velika želja koje sam ove godine čvrsto odlučio ostvariti.

Za sada jako puno radim na sebi, ali ništa mi nije teško… snalazim se odlično… ukratko … uživam…

W: Za sada imate dva snimljena singla i spota. Imate li planove nastaviti raditi na ovom području?
Naravno, drago mi je da sam oko sebe okupio ljude koji su isto toliko strastveni i uzbuđeni oko novih zajedničkih projekata te sam nekako stalno okružen pozitivnom i dobrom atmosferom, a to mi je trenutno najbitnije.

Moja prva pjesma „Poljubi me i idi“ nastala je iz nekih prijašnjih situacija koje su me izgradile kao osobu i pomogle da se drugačije nosim sa životnim izazovima.

Početkom ljeta objavio sam novu pjesmu i video spot prigodnog naziva „Ljeto dva put godišnje“ koji je u samo dva mjeseca postao moj prvi veliki ljetni hit pogledan na Youtube portalu gotovo 500 000 puta, a ta se brojka povećava iz dana u dan.

Spot obiluje vrućim mladenačkim ljetnim scenama: more, sunce, tulumi na bazenu, prelijepe djevojke, samo su dio detalja zbog kojih bi svatko od nas poželio ljeto dva put godišnje.

Ljubav i lijepe djevojke je nešto što me inspirira u svim aspektima života tako da vjerujem da će i neke nove pjesme i projekti koje planiram krajem godine biti ogledalo onoga što mi se događalo ili bi želio da mi se dogodi.

Pjevanje je, uz frizerstvo, moja druga velika ljubav!

Autor: Diana Mikloš
Fotografije: Zvonimir Franić

Facebook Like Button