Atraktivne rute jedrenja u Hrvatskoj za istinske ljubitelje mora i vjetra

Za sve koji vole jedriti ili koji tek kreću u morsku avanturu jedrenja donosimo informacije i zanimljivosti o vrstama jedrilica, o atraktivnim rutama za jedrenje u Hrvatskoj, opremi za boravak na jedrilici i popis najboljih marina u Hrvatskoj.

Svatko tko je barem jednom iskušao jedrenje, potvrdit će da se radi o riječima teško opisivom iskustvu koje otvara sasvim novi pogled na ljetovanje.

Ako tome pridodamo specifičnost naše obale koja krije tisuće skrivenih uvala i zakutaka koje vjerojatno nikada ne biste posjetili na “klasičnom” ljetovanju, te ako ste istinski ljubitelj mora i vjetra, onda je jedrenje avantura koju si svakako morate priuštiti.

jedrilica jedra jedrenje

Vrste jedrilica

Jedrenje se može podijeliti u dnevno jedrenje, krstarenje i utrku. Možete uživati u dnevnom izletu, dugom krstarenju do omiljene destinacije ili, ako ste avanturističkog duha i od jedrenja tražite dodatno uzbuđenje, možete se pridružiti izazovnom natjecanju. No upoznajmo se najprije s vrstama jedrilica.

Sloop je jedrilica s jednim jarbolom i oputom koja stoji vodoravno s trupom jedrilice. Sloop ima dva jedra – glavno jedro i prednje jedro (jib, genoa ili spinnaker), prikladna za jedrenje pomoću vjetra. Stabilnost sloopa ovisi o širini broda. Brodovi za charter sa sloop jedrom obično imaju glavno roll jedro i roll genoa jedro. Postoje dva tipa glavnog jedra; prvi se mota unutar jarbola, a drugi na vrhu lantine.

Ketch je plovilo s dva jarbola s krmom pomoćnog jarbola velikog glavnog jarbola, s prednje strane kormila. Jib jedra se mogu koristiti nasuprot glavnog jarbola.

Schooner je plovilo s oputom koja stoji vodoravno s trupom jedrilice, koji nosi barem dva jarbola. Ta su plovila su vrlo brza i trebaju malu posadu. Glavni je jarbol, s glavnim jedrom i sošnjakom, viši od prednjeg jarbola, a prednjim jedrom, gornjim jedrom te gornjim gallant jedrom.

Catboat je plovilo s jednim jedrom s dosta širokim gazom. Za razliku od sloop jedrilica, ove jedrilice nemaju glavno jedro. Jarbol je smješten naprijed.

Cruiser omogućava udobnost i relaksirajući odmor. Kruzeri uglavnom imaju dvije ili više kabina smještenih ispod paluba za smještaj gostiju na brodu. Ta su jedra savršena za obiteljska krstarenja jer pružaju udobnost i otvoreno sjedište pilotske kabine.

Cutter ima jedan jarbol i oputu koja stoji vodoravno s trupom jedrilice, s dva ili više glavnih jedara. Jarbol je postavljen dalje od krme nego kod sloop jedrilice, da bi omogućio korištenje glavnih jedara. Ta vrsta jedrilica je uža i dublja od sloop jedrilica, s oštro formiranim trupom i jedrima veće proporcije. Stabilnost cuttera je pod utjecajem velike kobilice.

Jedrilice za krstarenje imaju više širine, ali performanse se povećavaju dok su one mnogo duže, od barem 25 stopa (šest metara) ponovno balansirajući dinamični omjer između dužine linije vode (dodajući brzinu) i širine (dodajući teret i prostor za goste).

oprema za jedrilicu jedrenja

Što Vam je sve potrebno za najam jedrilice – uvjeti jedrenja

Ako želite potpuno opušten i bezbrižan odmor te nemate iskustva u jedrenju, najam jedrilice s posadom idealno je rješenje. Procedura najma plovila s posadom jednostavnija je iz razloga što profesionalna posada preuzima brod i vodi računa o njemu cijelo vrijeme najma.

Vama preostaje prepuštanje moru i suncu, te dogovor sa skiperom oko rute kojom želite ploviti. Osim skipera, za sve koji žele ležeran odmor bez briga oko kuhanja i pospremanja na brodu, brojne agencije za najam plovila pružaju Vam mogućnost najma kuhara i hostese.

Ako unajmljujete jedrilicu bez posade, potrebna Vam je dozvola za upravljanje plovilom. Skiperska dozvola je dokaz da je osoba koja zapovijeda plovidbom sposobna upravljati plovilom i da ima sva potrebna znanja u pogledu navigacije, sigurnosti plovidbe, sigurnosti posade, meteorologije, protupožarne zaštite, kao i licenciju za operatera na VHF brodskoj radio stanici.

jedrilice na moru jedrenje

Atraktivne rute za jedrenje u Hrvatskoj

Idealni uvjeti za jedrenje su u razdoblju od travnja do studenoga. No kamo ploviti? Agencije za najam plovila nude nekoliko atraktivnih ruta od kojih svaka donosi pogled i uživanje u kristalno čistom moru, skrivenim uvalama i netaknutim dijelovima prirode.

Ako je polazište Split, a pred Vama je sedmodnevno krstarenje, krenite prema Primoštenu, Skradinu, Murteru, Kornatima, Kapriju, Maslinici te se vratite u Split.

Iz Dubrovnika možete prema Šipanu, Mljetu (Polače), Lastovu, Korčuli, Mljetu (Sobra), Pelješcu (Kobaš) te nazad u Dubrovnik.
Prijedlog za petnaestodnevnu rutu kreće iz Splita (ili Trogira) prema Visu, Vela Luci, Lastovu, Korčuli, Mljetu (Polače), Pelješcu (Kobaš), Šipanu, Dubrovniku, Mljetu (Sobra), Korčuli (Lumbarda), Hvaru, Milni te povratak u Split.

jedrilice s dva jedra jedrenje

Oprema za jedrenje – što vam je sve potrebno na jedrilici

Kako biste ponijeli sve potrebno, a opet ne previše stvari, uzmite u obzir sljedeće: jaknu za kišu, nepropusne hlače (većinom u zimskim uvjetima jedrenja), jedriličarske rukavice (kao biciklističke s “odrezanim” prstima), duplu obuću (brodarice ili tenisice koje ne proklizuju), majice kratkih i dugih rukava, kratke i duge hlače.

Plovidba na otvorenom moru uvijek krije dodatne opasnosti od jakog sunca pa je neophodno na jedrilici imati pri ruci kremu za zaštitu od sunca – visoki faktor, kapu za glavu koja će Vas zaštititi od sunca.
Uvijek je dobro ponijeti svoje omiljene ručnike za kupanje i sunčanje, stvari za osobnu higijenu i kupaći kostim.

Slojevita odjeća igra važnu ulogu na jedrenju. Temperatura se u večernjim satima može znatno spustiti pa vodite računa da se nečim možete ogrnuti (gornji dio trenirke prikladan je izbor).
Uzmite u obzir da ćete dok jedrite sigurno biti mokri. Iskusni jedriličari kažu da ako se niste smočili, znači da niste dobro jedrili.

jedrenje jedrilica paluba jedrlice

Korisne informacije pri jedrenju i plovidbi

Da biste se osjećali sigurnije, uvijek sa sobom imajte popis važnih telefonskih brojeva: jedinstveni broj za hitne službe: 112, opće informacije: 18981, služba traganja i spašavanja na moru: 195 (na VHF stanici kanal 16).

Znakovi opasnosti na moru pri plovidbi

MAYDAY je znak kojim se poručuje da je brod u opasnosti i da treba hitnu pomoć.
PAN PAN znakom se signalizira da želimo predati hitnu poruku koja se odnosi na sigurnost posade ili broda.
SECURITE je znak upozorenja koji znači da obalna ili radiostanica želi emitirati poruku koja se odnosi na meteorološko ili navigacijsko upozorenje.

paluba jedrilice jedrenje na moru

Marine u Hrvatskoj

Cijela obala Jadrana je pokrivena lancem marina i lučica koje pružaju siguran vez za plovila u svim uvjetima.
Marine su standardizirane tako da svaka ima WC, tuš, restoran… kao i vodu te elektro priključak.
Marine su na VHF kanalu 17.

Popis ACI marina u Hrvatskoj

ACI Rovinj, ACI Umag, ACI Pula, ACI Pomer, ACI Opatija, ACI Cres, ACI Supetarska Draga, ACI Rab, ACI Šimuni, ACI Žut, ACI Piškera, ACI Jezera, ACI Vodice, ACI Skradin, ACI Trogir, ACI Split, ACI Milna, ACI Vrboska, ACI Palmižana, ACI Korčula i ACI Dubrovnik.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button