Bečka kavana pokrenula digitalnu akademiju slastičarstva po receptima baka i djedova

Bečka kavana „Vollpension“ uslijed zatvaranja pokrenula je online platformu na kojoj stariji građani nude tečajeve slastičarstva. Projekt se sad širi na međunarodnoj razini za sve iznad 65 koji žele osigurati dodatnu zaradu.

Bečka kavana „Vollpension“ predstavlja uspješnu priču jednog projekta društvenog poduzetništva orijentiranog na starije generacije, naše bake i djedove.

kavana-vollpension-1

Kavana je zamišljena kao mjesto zbližavanja svih generacija pa tako stariji građani u otvorenoj kuhinji pripremaju kolače i torte te ih poslužuju gostima uz svoje životne priče. Ovo zaposlenje na pola radnog vremena osobama starijim od 65 godina uz mirovinu osigurava dodatnu zaradu te ih štiti ne samo od siromaštva, nego i socijalne isključenosti i usamljenosti.

Potražnja za ovakvom vrstom zaposlenja je velika, a gosti kavane osjećaju se kao kod bake i djeda. Prostor ugostiteljskog objekta opremljen je vintage namještajem, a kolači i torte pobuđuju sjećanja iz djetinjstva.

kavana-vollpension-2

Digitalna akademija slastičarstva
Kao i u drugim mjestima, i u Beču su se ugostiteljski objekti morali prilagoditi uvjetima uzrokovanim pandemijom. Kavana „Vollpension“ osim što prima narudžbe za izradu kolača i torti, pokrenula je još krajem prošle godine online platformu na kojoj stariji građani nude tečajeve slastičarstva. Tako je starija generacija krenula stopama influencera i youtubera. Otada je u okviru projekta održano više od 100 tečajeva s više od 500 sudionika: svakog tjedna održava se nekoliko tečajeva na kojima svi zainteresirani mogu naučiti tajne recepte starijeg naraštaja.

Taj uspješan model digitalnog osnaživanja generacije naših djedova i baka ova kavana sada želi učiniti dostupnim diljem svijeta. Međunarodnom kampanjom „Bake Against Poverty“ zaposlenici kavane pozivaju sve iznad 65 godina da se prijave kao online slastičari, ostvare dodatni prihod te stupe u kontakt s mlađim generacijama.

Rok za prijavu na međunarodni natječaj je 30. lipnja kada će se sve prijave vrednovati i tako odabrati odgovarajući kandidati. Sudionici akademije za slastičarstvo dobit će opremu za online tečajeve te će ih se upoznati s platformom i tijekom snimanja.

Međunarodni tečajevi kreću 30. rujna uživo, pa ako ne želite sudjelovati ispred kamera, pripremite svoje bilježnice.

Kavana „Vollpension“ (hrv. puni pansion) zamišljena je kao mjesto susreta mladih i starih. Na svojim dvjema lokacijama od 2015. godišnje ugošćuje preko 200.000 ljudi iz cijelog svijeta. U socijalnom poduzeću zaposleno je 80 osoba, polovica njih starije je od 60 godina, živi samo i/ili na granici siromaštva.

Ideja Akademije za slastičarstvo u okviru kavane nastala je kao rezultat brojnih inovativnih radionica održavanih od početka pandemije u ožujku 2020., kada su se vrata ugostiteljskih objekata morala zatvoriti. Uz masovno financiranje digitalna je platforma pomogla ovom poduzeću da opstane u krizi.

Usto je pružila priliku za nastavak druženja starih i mladih koji se zanimaju za pripremu kolača i torti za vrijeme kad je boravak u kavani onemogućen.

Više informacija o samom online tečaju kavane možete pronaći na https://www.vollpension.wien/backademie/, a prijaviti se možete na https://www.vollpension.wien/en/bake-against-poverty/.

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Facebook Like Button