Bonton u Indiji

Indija, kao jedna od najmnogoljudnijih zemalja svijeta obiluje različitim tradicijama, kulturama, religijama i jezicima. Kao i u svakoj drugoj zemlji, i ovdje postoji bonton i određena pravila koje turisti i poslovni partneri trebaju slijediti ako žele ostaviti dobar dojam i iskazati poštovanje.

Odjeća

Zavisno iz koje regije osoba dolazi ili pak koje je religije, u skladu s time je i njezina odjeća. Osim što njihova odjeća izgleda raskošno i prekrasno, ona je veoma ugodna za nošenje. U Indiji je svakako preporučljivo imati pokrivena ramena, ruke do lakta, odnosno nadlaktice, trbuh, dekolte i koljena, odnosno noge, bilo da se radi o domaćim ljudima ili turistima. To odražava poštovanje kulture i osoba. Kultura poslovnog odijevanja kombinacija je tradicije i pravila sa Zapada. Od muškaraca se očekuje odijelo, ako je u pitanju poslovni odnos, dok je za žene glavno pravilo da moraju biti što više pokrivene, nikako dekolte ili gola ramena. Valja i pripaziti na modne dodatke i cipele od kravlje kože jer je krava u Indiji sveta životinja.

Pozdravljanje

Iako cijene pozdravljanje s „namaste“ (sklopljenim rukama položenim kod srca), u Indiji neće zamjeriti ako ih pozdravite i na neki drugi način. I dok se muškarci pozdravljaju i rukovanjem, nije uobičajeno da se rukuju muškarci i žene. Naravno, postoje izuzeci, no sve ovisi o prilici i osobi s kojoj se susrećete. Ako je neki Indijac u većoj mjeri prihvatio zapadne običaje tada je rukovanje s njim prihvatljivo, no valja biti pažljiv kako ne bi nekoga uvrijedili. Ako se ne pozdravlja s „namaste“, obavezno se rukuje desnom rukom.

Dolazak u goste

Pri ulasku u nečiji dom poželjno je izuti cipele, no valja pripaziti i skloniti stopala od tuđih pogleda i nikako ih ne usmjeravati prema sugovorniku jer se smatraju nečistima. Poštujte nečiji osobni prostor i držite razdaljinu među ljudima otprilike barem za dužinu ruke.
Bonton za stolom
U Indiji se uvijek jede desnom rukom te se njome ljudima i dodaje hrana. Lijeva ruka smatra se „nečistom“ jer se njome obavljaju određene aktivnosti vezane uz higijenu, obuvanje cipela i slično. Često se jede prstima, no pravilo je da se to uvijek čini lijevom rukom.

Darivanje

Kod darivanja valja pripaziti jer se u Indiji darovi nikada ne otvaraju pred osobom koja ih je darovala. Bitno je zahvaliti na poklonu, ali ostaviti otvaranje za kasnije. Najčešće se ne daruje pri prvom susretu, a dar se obavezno pruža s obje ruke. Prihvatljivi su suveniri iz zemlje iz koje dolazite ili porculan, no nikako ne kožna galanterija od kravlje kože.

Poslovni susreti

Prvi prvom susretu uobičajeno je izmijeniti posjetnice (desnom rukom) te ih pogledati i s poštovanjem pospremiti. Kod poslovnih odluka, Indijci nemaju običaj izravno odbiti nekoga, odnosno reći da se s nečim ne slažu. Najčešće kažu da će razmisliti ili da će razgovarati pa da će naknadno javiti. To znači da im se ideja baš i nije svidjela. Odluke ne donose na brzinu, već vole dobro promisliti i uključiti i osobe koje možda u tom trenutku nisu bile prisutne na sastanku.

Tabu teme i ispravno oslovljavanje

Ovisno o situaciji, teme za razgovor trebale bi se kretati oko obitelji, tradicije i sličnih stvari, ali nikako ne oko ratova ili osobnih stvari.
Ono što je u Indiji posebice izraženo, to je hijerarhija i to se treba poštivati. Osobe valja oslovljavati s titulama te tako izraziti poštovanje bilo da se radi o poslovnom susretu ili nekoj drugoj prigodi.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button