Bosna i Hercegovina zemlja za savršen odmor

Bosna i Hercegovina prostire se na oko 51 tisuću četvornih kilometara na jugoistoku Europe. Graniči s Hrvatskom na sjeveru, sjeverozapadu i jugu, te sa Srbijom i Crnom Gorom na istoku. U Neumu, pak, ima izlaz na Jadransko more.

Najveći dio njenog teritorija na zapadnom Balkanu čine planine i visoki krš, koji su pokriveni pašnjacima i šumama. U geopolitičkom smislu dijeli se na Federaciju BIH, Republiku Srpsku i distrikt Brčko.

U zemlji živi oko 4 milijuna stanovnika, od čega ima najviše Bošnjaka (48 posto), Srba (37 posto) i Hrvata (14 posto). Zemlja je to koja se gospodarski i emotivno i dalje oporavlja od rata. Glavni i najveći grad – Sarajevo – smjestio se na rijeci Miljacki u istočnom dijelu sarajevsko-zeničke kotline. Važno je kulturno, gospodarsko i industrijsko središte zemlje.

Bosanska kuhinja predstavlja spoj turskih i slavenskih utjecaja. Ovdje se jede dosta mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda te povrća, i to u velikim količinama.

Na ovim prostorima poznat je bosanski lonac, razne čorbe, te nezaobilazni ćevapi, bureci, pite i baklave. U dijelovima zemlje u kojima se konzumira alkohol, najradije se piju rakije i pivo – s izuzetkom Hercegovine, u kojoj se uživa u lokalno proizvedenim vinima.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Bosni i Hercegovini:
  1. Glavni grad

Upoznajte dušu Sarajeva! Prošećite Baščaršijom – poznatim trgovačkim dijelom grada koja se ponosi i arhitektonskim ostvarenjima osmanske kulture. Razgledajte i Carsku džamiju, katedralu i gradsku sinagogu, te niz muzeja. Sarajevo je posljednjih godina postao domaćin najjačeg filmskog festivala u regiji, koji svakog srpnja okuplja najpoznatija imena sedme umjetnosti.

  1. Bosanske piramide

Medijsku pažnju u posljednje vrijeme okupljaju i navodne bosanske piramide, koje se nalaze u središnjem dijelu zemlje, kod mjesta Visoko. Riječ je zapravo o brdima u obliku piramida, za koje istraživač Semir Osmanagić tvrdi kako su plod ljuske konstrukcije, a ne prirodne pojave. Iako znanstvena elita demantira te navode, turista je u središtu BiH sve više.

  1. Skijanje i plivanje

Neum je jedini grad BiH na obali Jadranskoga mora, odlikuje se dugim pješčanim plažama i kristalno-plavim morem, a u ljetnim mjesecima prava je turistička meka. Tijekom zime, akcija se seli na popularna skijališta Jahorinu, Vlašić, Kupres i Bjelašnicu, koja nude mnogo dobre zabave, ali i povoljnije cijene s obzirom na ski destinacije u okruženju.

  1. Kozara

Istražite bosansku divljinu u Nacionalnom parku Kozara, koji zauzima pripanonsko područje unutrašnjih Dinarida u BiH. Prostire se na 3520 hektara, na prosječnoj visini od oko 1000 metara, a okuplja bogatu floru i faunu karakterističnu za ovaj prostor. Ovaj je park dom mnogih sisavaca, ptica i raznog vrsta drveća i bilja.

  1. Međugorje

Jedno od najpopularnijih turističkih odrednica u zemlji jest rimokatoličko Svetište kraljice mira u Međugorju na jugu države. Postalo je poznato osamdesetih godina prošlog stoljeća zbog ukazanja Djevice Marije šačici lokalnog stanovništva. Centar okupljanja, pak, crkva je sv. Jakova u središtu grada.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: bošnjački, hrvatski, srpski
Religija: kršćanstvo (45 posto stanovništva), islam (44 posto), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: konvertibilna marka (BAM)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: direktna svakodnevna linije zrakoplovom iz Zagreba za Sarajevo
VLAKOM: svakodnevne međunarodne željezničke linije povezuju Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom
AUTOBUSOM: redovit i organiziran međunarodni autobusni prijevoz do BiH
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Sarajevo (420 km); ceste ok, vinjeta nije potrebna
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine
Smještaj: Hotel Bristol i hotel Central u Sarajevu odličan su izbor.
Restorani: Kibe  i restoran Inat kuća u Sarajevu služe domaće specijalitete.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.