Upoznajte se božićnim običajima diljem svijeta

Upoznajte se s različitim božićnim tradicijama i običajima karakterističnim za pojedine zemlje svijeta…

Čini se kako s vremenom i rezultatom sve veće globalne povezanosti i prihvaćanja običaja sa Zapada, Božić u svim zemljama postaje sve sličniji.
Ukrašavaju se glavni trgovi i ulice, kiti se božićno drvce, na televizoru/radiju se vrte božićne poruke, pjesme…
No jeste li se ikada zapitali kako se zapravo slavi i održava tradicija u pojedinim zemljama?

djed božićnjak djed mraz

Sjedinjene Američka Države, zemlja u kojoj je Božić izrazito komercijaliziran

Običaji poput ukrašavanja kuća sa šarenim žaruljicama, božikovinom, imelom te kićenje božićnog drvca na središnjem trgu sa Zapadne polutke prenijeli su se i u druge države. Ne moramo spomenuti da je sama tradicija Djeda Božićnjaka, kakvog danas poznajemo, nastala upravo u Americi u 19. stoljeću.

Zbog prisutne multinacionalnosti i različite klime, u ovoj zemlji božićni običaji su različiti, ovisno koji grad odlučite posjetiti.
Spektar je vrlo širok – od dočeka Božića na pješčanoj plaži Havaja, pa do paljenja svijeća u prozorima kao što je to običaj na Aljasci ili pak slušanje popularnih božićnih festivala, koji se pjevaju uz ručna zvona u Bostonu.
Ono što je svima karakteristično jest da se za ručak jede pečena purica.

Irska

Za vrijeme britanske okupacije, katoličke obitelji su stavljala tri svijeće u prozor.

Do danas se zadržala ta tradicija, ali se sada u prozor stavljaju svijeće ukrašene zelenilom, kako bi osvijetlile put Svetoj Obitelji ili putniku koji traži prenoćište.

irska božić

Središnje značenje ima postavljanje jaslica, dok se božićno drvce rijetko kad ukrašava. Običaj je da se u vrijeme Božića izvan kuće ostavi komad mesne pite i boca Guinnessa za Djeda Božićnjaka.

Dan poslije Božića, djeca obilaze kuće sa štapom na kojem se nalazi tzv. carić (riječ je o vrsti ptice) tražeći za nju novac ili slatkiše, koji su zapravo namijenjeni njima.

njemčka božić

Austrija, Njemačka i Poljska

Domovina pjesme “Tiha noć, sveta noć” – Austrija, poznata je po brojnim koncertima među kojima je najpoznatiji Salzburge Adventsingen.

U austrijskim domovima se božićna drvca ukrašavaju tradicionalnim božićnim svijećama, a Austrija sa susjednom državom, Njemačkom, dijeli tradiciju održavanja božićnih sajmova.

U Poljskoj pak veliku važnost ima Betlehemska zvijezda, koja se naziva Gwiazdka.
Za vrijeme obroka ispod stolnjaka se stavlja sijeno, što podsjeća da je Isus rođen u štalici.
Božić se čestita kada se prva zvijezda pojavi na noćnom nebu uoči samog Božića.

božićni sajam

Daleki Filipini

Jedina azijska zemlja, koja je pretežno kršćanska i zbog toga većina stanovništva slavi Božić. To je tipičan primjer zemlje u kojoj su božićni običaji izmiješani s običajima starosjedilaca.

Karakteristično je da se pjeva popularna pjesma autora Jose Mari Chan – a “Božić u našim srcima”, dok djeca koja pjevaju božićne pjesme već od 15. prosinca počinju obilaziti kuće i za nagradu dobivaju slatkiše ili novac.
Na Filipinima je karakteristična velika upotreba pirotehničkih sredstava u vrijeme božićnih blagdana, a stanovnici na to gledaju vrlo blagonaklono.

Japan

U Japanu su tijekom godina Božić počeli slaviti i oni koji nisu kršćani. Da li je tu riječ samo o utjecaju Zapada ili trendu, prosudite sami.
Priču o Isusovom rođenju prihvatili su svi, a posebno djevojčice.

jaslice božićne

Budući da djeca u Japanu ne spavaju u kolijevkama, zanimljiva je činjenica da su se s njome prvi puta upoznali kada su vidjeli kolijevku u filmskim scenama Isusovog rođenja.

Za kraj, imajte na umu da bez obzira gdje se uputite sigurno vas očekuje nezaobilazna blagdanska čarolija Božića, jednog od najljepših blagdana u godini!

Autorica: Monika Jurina
Slike: Shutterstock; christiNYCa

Facebook Like Button