Brandu domaći

Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu često na prvom katu, nadomak stalnog postava, ugošćuje izložbe iz drugih muzeja, pa je iz Gradskog muzeja Požega (autorice Ivane Domanović iz čijeg sam izvrsnog pratećeg teksta crpila citate) doputovala izložba „Slatki život“ posvećena stogodišnjoj tradiciji (1921.-2021.) tvornice „Zvečevo“ (20.9.-4.12.2022.).

izlozba-zvecevo-3

Fotografijama i plakatima te starinskom i novom ambalažom prikazan je rad i život tvornice koju djeca poznaju po čokoladama, a stariji po alkoholnim pićima. Tvornica pod imenom „Stock Cognac Medicinal“ osnovana je u Požegi 20.10.1921. kao dio tvrtke Lionella Stocka (1866.- 1948.), a Požeška dolina izabrana je zbog raznovrsnog i kvalitetnog voća, jeftine radne snage i pomanjkanja razvijene industrije (mala konkurencija).

„Prvi „Stockovi“ proizvodi bile su dvije vrste konjaka, „Jamaica“ rum i francuska vinovica (…) Godine 1924. tvornica širi svoju djelatnost na proizvodnju čokolade.“ Proizvodnja raste pa je u razdoblju od 1926.- 1931. „Stock“ „glavni dobavljač slatkiša za područje tadašnje Jugoslavije“.

izlozba-zvecevo-2

Godine 1930. se radi zaštite imena „cognac“, tvornica morala preimenovati u „Stock Brandy Medicinal“d.d. ( ljubitelji malih bočica brandyja čitali su „y“ kao „u“ i otuda dosjetka o „brandu domaćem“). Svjetska ekonomska kriza tridesetih godina 20. stoljeća omela je proizvodnju, ali kada je 1934. švicarska tvrtka „Nestle“ uzela dio postrojenja u zakup, počinje pojačana proizvodnja kandita (1936.).

Razdoblje Drugog svjetskog rata smanjuje proizvodnju, a nova vlasta donosi drugačije prioritete (voćne marmelade i alkohol proizvode se isključivo za vojsku). 1946. dolazi do nacionalizacije tvornice , a 1951. i do promjene imena („Zvečevo, tvornica čokolade, bombona , proizvodnja žestokih pića i voćnih prerađevina sa sjedištem u Slavonskoj Požegi“).

izlozba-zvecevo-1

Iako se mijenja proizvodni asortiman, „Zvečevo“ je od 1960., uz „Kraš“, najuspješnija tvornica tog tipa. U to doba nastaju njezini najpoznatiji brendovi (sačuvani do danas) poput čokolada „Seka i Braco“, „Samo ti“, „Volim te“ (prva čokolada s tri punjenja u jednoj tabli) i „Mikado“ (1964.) koja je bila prva čokolada s rižom na svijetu.

Daljnje promjene u organizaciji rada kao i širenje lepeze proizvoda, nesumnjivo su važne i zanimljive, ali više povjesničarima i teoretičarima a manje ljubiteljima čokolade, koji su, pretpostavljam, skloniji anegdotama, pa za njih crtica iz teksta Ivane Domanović: „Tvornička legenda kaže da je čokolad majstor Tonković napravio probnu verziju čokolade za koju e komercijalni direktor Vuković, nakon kušanja, rekao: „To je čokolada za bogove“. Tako je nastalo ime „Mikado“ budući da ta riječ na Istoku označava hranu bogova.“

Mada relativno mala, izložba o tvornici „Zvečevo“ pokazuje ključne trenutke u njezinom stoljetnom trajanju i bez obzira na društvene, političke i ekonomske promjene uvijek se održala visoka kvaliteta proizvoda. Nadajmo se da se to ni u budućnosti neće promijeniti.

Fotografije iz TMNT

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button