Camping Plitvice: Vino uz Ličku žlicu

Deseto izdanje eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ održano je u restoranu Campinga Plitvice u Smoljancu, pa je večer prigodno i nazvana – ‘Lička žlica’. S jelima, koja će se od sada naći i na redovnom jelovniku, premijerno se predstavio novi chef Darko Vidak.

licke-zlice

Poznato je da Lika, zbog svoje oštre klime, nije pogodna za uzgoj vinove loze, tako da iz toga kraja ne dolaze vina. Zato su ‘posuđena’ iz drugih hrvatskih regija i pokazalo se da sasvim dobro funkcioniraju uz jela iz tradicionalne ličke kuhinje.

Dobrodošlicu na stolovima poželjela je Plata sireva (škripavac, basa, kravlji s paprikom i vlascem) uz koju je poslužena OH Wines Malvazija 2019 istarskog vinara Saše Bernobića. Još uvijek svježa, s voćnim i travnatim aromama, ali i punim tijelom te mineralnim završetkom, Bernobićeva se Malvazija izvrsno sjedinila s ličkim sirevima.

oh-wines-malvazija

Police od ličkog krumpira, pak, tražile su vino malo jače strukture, a izbor je pao na Graševinu Iločkih podruma 2018, koja se morala nositi s malo težim umakom od domaćeg sira basa, tršćanskim umakom na lički način (maslinovo ulje, češnjak i peršin) te zapečenom pancetom.

Pred gošćama ‘Vina uz žlicu’, poslovnim ženama i novinarkama, našao se vinski morski izazov s Hvara – Pavičić Rose 2019 – od sorte plavac mali. Sočno vino provansalskog tipa, s aromama crvenog voća izvrsno je nadopunilo pastrvu pripremljenu na jednostavan način što i jest najbolje kada imate na raspolaganju prvoklasnu namirnicu. Ovo je, prema neformalnom glasanju sudionika večere, ujedno bila i najbolja kombinacija jela i vina.

grasevina-police

Niti Potaž (gusta juha) od cvjetače nije mogao pobjeći od ličkog sira, ovaj put dimljenog, koji mu je dao posebnu okusnu notu. A to je bio samo jušni uvod u specijalitet kuće – Pastrvu na žaru s krumpirom i blitvom. Treba li naglasiti da je pastrva tog jutra ulovljena u bistrim brzacima rijeke Gacke?

Prava slatkoća dolazi na kraju, a takva nije bila samo Pita od jabuka sa sladoledom od vanilije, nego i pića koja su je pratila. Izbor je pao na Boombar likere zagrebačke Drinkoteke: Suha šljiva, Bazga, Lješnjak i Viljamovka.

prosecco-tenuta

Drinkoteka je obiteljski biznis Antonija i Kristine Ćurić, koji su napustili poslove u korporacijama i posvetili se proizvodnji likera na prirodnoj bazi, isključivo od voća iz Hrvatske. Prvi su se na našem tržištu pojavili s likerom od suhe šljive, što smatraju ponosom kuće, no sudeći prema reakcijama uzvanica, najboljim se pokazao Lješnjak. Liker je to, kako je rekla Kristina Ćurić, koji neki konzumenti nazivaju i ‘tekućom Nutellom’.

Gošće ‘Vina uz žlicu’ mogle su se osvježiti i talijanskim muškatnim proseccom Tenuta Sant’Anna, kojim se predstavio njihov hrvatski zastupnik Bornstein, a vjerna pratnja bile su još negazirana i gazirana voda Römerquelle.

maslinovo-ulje-faustina

Uobičajeno, ova druženja uz vina i finu hranu, ne mogu proći i bez drugih gastro sadržaja. Tako su uzvanice (i poneki uzvanik) imale priliku kušati ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje Faustina s OPG-a Josipa Kulaša iz Polače u Zadarskoj županiji.

Kulaš na 10 hektara ima 2500 stabala maslina, a uzgaja sorte oblica, leccino i pendolino. Njegova Faustina nedavno je dobila još jednu u nizu nagrada, kada je uvrštena među top pet najboljih ekstradjevičanskih ulja na međunarodnoj manifestaciji 23. Dani masline Zadar.

Predstavljen je i svjetski poznati brend kave Hausbrandt čiji je ekskluzivni zastupnik na hrvatskom tržištu tvrtka Ribili iz Rijeke. Prije degustacije, mogla se čuti zanimljiva priča o austrijskom oficiru trgovačke mornarice Hermannu Hausbrandtu koji je 1831. godine bio jedan od začetnika Tršćanske udruge trgovaca kavom, gdje je i počela fascinantna priča o njegovoj kavi. Kvaliteta espresso kave Hausbrandt potvrđena je na tržištu Italije kroz stogodišnju tradiciju, a u njoj danas uživaju istinski ljubitelji diljem svijeta.

‘Vino uz žlicu’ po drugi put je održano u suradnji s Almom Premerl Zoko i njezinim projektom ‘modniALMAnah Women’s Days’. Novo druženje u istom sastavu, s novim jelima i vinima, zakazano je na istom mjestu za 4. lipnja.

Facebook Like Button