Cat cafee dočekat će vaše mace s ljubavlju – novo mjesto u Zagrebu

Jedan od noviteta na zagrebačkoj sceni je prekrasan novi kafić koji svojim posebnim ambijentom oduševljava sve prisutne posjetitelji.

Prilikom dolaska u Cat cafee, u Kušlanovoj 6, dočekat će vaš mačke, a pozitivna vibracija te energija osjetit će se na sve strane.

maca kafić

Vlasnici „Cat caffea“ u Zagrebu su supružnici Maja Mudrovčič Gavran i Domagoj Gavran u ranim tridesetim godinama koji su se nakon dugog razmišljanja odlučili na ovaj potez koji im je svakako bio poseban izazov, budući da se nikada prije nisu imali prilike okušati u ugostiteljstvu.

kava mace zagreb

Humanost i ljubav prema macama na prvom je mjestu

Supružnici Gavran su oduvijek bili ljubitelji životinja i kućnih ljubimaca, a voljno su volontirali u raznim udrugama te pružali dom uličnim životinjama.

Osim ljubavi prema životinjama povezuje ih velika strast prema putovanjima, a kod kuće trenutačno imaju dva psa, mačku i afričkog tvora koji odlično zajedno funkcioniraju.

mace maca kava

W: Možete li našim čitateljima objasniti kako to da ste se odlučili za otvaranje Cat Caffea u Zagrebu?
Cat Caffe smo jako dugo željeli otvoriti no trebalo nam je nekoliko godina da se naša ideja realizira.

Odlučili smo ga otvoriti jer smo željeli spojiti ugodno s korisnim, raditi posao gdje ćemo biti okruženi životinjama, no da to sve ipak bude na jedan humanitaran način. S takvom vrstom kafića smo se upoznali na svojim brojnim putovanjima, gdje smo mogli uživo i vidjeti kako to funkcionira.

zagreb mace

Volimo sve životinje jednako, ali najčešći u svijetu su ipak Cat Caffei i mačke su jedne od životinja koje se najbolje prilagode određenoj situaciji. Smatramo da je puno jednostavnije imati Cat Caffe nego Dog Caffe, a nismo sigurni koliko bi to odgovaralo nekim drugim egzotičnim životinjama.

Svoj Cat Caffe smo zamislili kao mjesto koje je okruženo macama i uređeno u “mačjem stilu” gdje posjetitelji mogu doći i ispijati svoj omiljeni napitak u prisustvu mačaka, a pritom ne ometajući ih u njihovom životu i osnovnim potrebama.

kafić s macama

W: Kakve su reakcije posjetitelja kada posjete kafić, a okruženi su mačkama?
Prilikom posjete našem kafiću posjetitelji imaju razne reakcije. Uglavnom su to pozitivne reakcije, a ima i onih koji su kod nas slučajno “zalutali” i nije im jasno zašto se u kafiću nalazi toliko mačaka.

Neki ljudi ostanu i razočarani jer ne smiju “gnjaviti” mace i šokirani su da u kafiću postoje određena pravila. U početku je bilo teško, ali sada su posjetitelji već navikli i profilirali se. I imamo svoje stalne goste.

cat cafe

W: Koliko mačaka imate u kafiću te odakle one dolaze?
Trenutno u kafiću imamo deset mačaka. To nisu mace koje su s nama živjele, isto tako nisu kupljene mace kao u većini svjetskih Cat Caffea.

U našem kafiću nalaze se obične domaće ulične mačke koje su sklonjene s ulice i koje nisu prošle nikakvu obuku. Sve mace su prošle karantenu, cijepljene su, veterinarski pregledane, testirane na zarazne bolesti i sterilizirane.

kafić mace

Neke od maca su poluslijepe, gluhe, na neki način invalidne. I to su sve mace koje su teško udomive i koje nitko nije htio udomiti pa su kod nas pronašle svoj dom.

Iz još jednog razloga udomljavamo takve mace: kako bi ljudima pokazali da su i mace s nekim defektom ili oštećenjem iste kao “normalne” mace i da mogu jednako funkcionirati bez problema.

kafe mace

W: Imaju li mačke svoja imena i kako su se one prilagodile na ostale goste?
Sve mace naravno imaju imena i zovu se: Big Boo, Poussey, Nicky, Lori, Yoda, Daenarys, Hermione, Ron, Pumpkin, Ghost. Imena uglavnom dobiju po filmovima ili serijama.

Mace se uglavnom dobro prilagode, jer im je život u kafiću sličan kao život na ulici, osim što su na toplom i imaju hranu i vodu.
Ponekad se međusobno posvađaju ali uglavnom dobro surađuju zajedno. Naviknute su i na brojne ljude, jer u kafiću se nalaze mace kojima je potrebna pažnja.

cat mace

Ako im se netko svidi tražiti će pažnju i same skoknuti u krilo odabranoj osobi. Oni koji ih pozivaju ili žele podragati, te ljude uglavnom ignoriraju, a najviše dolaze ljudima koji na njih ne obraćaju pozornost.“

zagreb maca kava

W: Kakvi su Vam planovi za budućnost vezano za napredovanje Cat Caffe.a? Planirate li otvarati takve kafiće u ostalim hrvatskim gradovima?

Ne namjeravamo se širiti i otvarati podružnice ili takvo što. Ovo je posao koji zahtijeva puno vremena i energije i stalnu dostupnost i provjeru maca. Mi živimo dvije minute od kafića kako bi stalno bili sigurni da je s macama sve u redu.

U nekom drugom gradu to ne bi bilo moguće i ne bismo mogli preuzeti takvu odgovornost.

mace zagreb kava

W: Mogu li posjetitelji maziti mačke odnosno je li to dopušteno?

Posjetiteljima je dopušteno da maze mace iako je sugestija da mace prvo priđu ljudima same.
Sve je u redu dok posjetitelji poštuju pravila ponašanja, tj. osnovne životne potrebe maca. Neka od pravila su: ne dirajte mace dok jedu, piju ili spavaju. Prilikom fotografiranja molimo da ne koristite blic, bljeskalicu.

Molimo da ne vučete mačke za rep ili uši. Mace je zabranjeno hraniti hranom koju donesete jer mace imaju svoju prehranu. Zabranjeno je podizanje maca jer rijetko koja mačka to voli.

No možete ih maziti i igrati se s njima ako su mace trenutno raspoložene za to i budne, većina maca spava 70 posto svog dana. Mace su općenito najraspoloženije rano ujutro i kasno navečer.

W: Smatrate li da na neki način druženje s mačkama djeluje pozitivno na ljude koji tamo dolaze?
Mace definitivno imaju terapeutski učinak na ljude i smiruju ih svojom prisutnošću i predenjem.

kafić zagreb s macama

W: Tko se brine za mačke?
O macama se brinu zaposlenici i vlasnici. Osim čišćenja, hranjenja i stalnih provjera tu su i česti odlasci veterinaru i kontrole.

W: Je li to zahtjevan posao koji oduzima puno vremena?
To je jako zahtjevan posao koji oduzima puno vremena. Oduzima vam sve slobodno vrijeme i stalno morate biti dostupni i u blizini.
Našim djelatnicima to nije samo posao nego i život.

mace zagreb kafe

Često se dese izvanredne situacije za koje je potrebna brza reakcija nas i naših zaposlenika.
Nikako ne bi preporučili otvaranja takve vrste kafića samo zbog profita ili onima koji nisu upućeni u dobro ponašanje i potrebe životinja.

W: Što od ostalog posjetitelji mogu pronaći u Vašem kafiću?
Osim uživanja u društvu maca u našem kafiću možete igrati i brojne društvene igre ili isprobati neke od zanimljivih napitaka koji su novi i jedini za sada u Hrvatskoj.

Više informacija možete pronaći na Facebook stranici kafića:

https://www.facebook.com/catcaffezagreb/

Autor: Marina Jakšić
Fotografije: Privatan izvor vlasnika kafića