Charles Darwin

Otac biološke evolucije.

Poznati britanski znanstvenik poznat je po tome što se smatra začetnikom moderne teorije evolucije, a u znanstvenom svijetu nazivaju ga ocem biološke evolucije. Ovaj prirodoslovac autor je poznatog djela pod nazivom „O porijeklu vrsta“ ( The origin of Species), a 2009 godine obilježavalo se 150 godina od nastajanja ovog djela. U narednom tekstu donosimo vam nešto više informacija o životu Charles Darwina, teoriji evolucije i darvinizmu te važnostima njegovih otkrića za današnji svijet.

Kratka biografija Charles Darwina

Charles Robert Darwin rodio se u mjestu Shrewsburyu u Engleskoj 1809 godine kao peto dijete bogate i imućne obitelji. Njegova cijela obitelj oduvijek je bila poznata u svom kraju čiji su ugled i reputacija bili prepoznati u tadašnje vrijeme. Oba djeda bili su važne ličnosti, a jedan od njih bio je učenjak Erasmus Darwin koji se proslavio opisima prirodnog svijeta. Kako bi slijedio snove i želje svojih roditelja upisuje studij medicine koji napušta dvije godine kasnije i nastavlja školovanje za svećenika. Za vrijeme svog školovanja otkriva svoju ljubav prema botanici, istraživanju prirode i prirodnih fenomena. U daljnjem životu priključuje se ostalim prirodoslovcima na brod „Beagle“ koji je obavljao kartografska mjerenja Tihog oceana i Južne Amerike. U kasnijim danima života ženi se za svoju rođakinju, a život provodi na imanju proučavajući biljni i životinjski svijet.

Što je zapazio Charles Darwin

Na njegovom putovanju najviše ga je inspirirao otok Galapagos na kojem je imao prilike primijetiti raznolike primjerke flore i faune. Ono što ga ja najviše zadivilo je činjenica brojnost zajedničkih primjeraka flore i faune koji su ipak između iste skupine organizama imali različite varijacije. Pitanje koje ga je mučilo je činjenica da li postoje veza između različitih, a opet sličnih vrsta.

charles-robert-darwin
 

Što zapravo govori teorija evolucije

Nakon što je proputovao svijet i došao do nekih saznanja, Charles Darwin počeo se baviti proučavanjem teorije evolucije. Njegova istraživanja trajala su puna dva desetljeća da bi na kraju svega mogao donijeti validan zaključak. Darwinova teorija evolucije zasniva se na prirodnoj selekciji ili odabiru kojim se uništavaju slabije jedinke. Drugim riječima preživjeti će one vrste koje su bolje prilagođene uvjetima života dok će one vrste koje su slabije prilagođene, nestati. Na primjer, mi i naši roditelji pripadamo istoj vrsti (Homo sapiens – čovjek) i sličniji smo jedni drugima nego susjedu koji je također pripadnik iste vrste. Bitno je napomenuti da su ovdje jako važne varijacije odnosno razlike između pripadnika iste vrste. To je važno iz razloga jer se s vremenom nakupljaju „bolje karakteristike“ iz generacije u generaciju, gdje će nakon dužeg vremenskog perioda doći do stvaranja nove vrste.

Više informacija o Charles Darwinu možete pronaći na sljedećim linkovima:
www.darwinfoundation.org
www.galapagos.org

Autor: Marina Jakšić
fotografije: Foter

Facebook Like Button