Deboto festival

Nakon Pariza, Londona i Zagreba, festival koji hrani sva osjetila stiže i u Šibenik.

Deboto, šibenski (skoro pa) festival, prošlog se petka, nakon Pariza i Londona, predstavio Zagrebu na lokaciji koja je očarala sve koji su se došli pobliže upoznati s ovogodišnjim festivalskim programom.

Trg Marka Marulića, pokazao se punim pogotkom jer je savršeno dočarao filozofiju ove mlade, ali već naveliko poznate manifestacije, koja za mjesec dana započinje u Šibeniku.

deboto-1

Program šibenskog Deboto (skoro pa) festivala (deboto je skoro po dalmatinski) ove godine smješten je na još više lokacija. Organizatori, ljubitelji finijih stvari u životu, otvaranjem novih punktova za uživanje žele posjetiteljima pružiti pravi doživljaj svega što Deboto zapravo jest i što predstavlja. A to nije samo vrhunska glazba!

Deboto su i zalasci sunca na romantičnim lokacijama uz koktele i nezaboravnu atmosferu, live nastupi na novootovrenoj tvrđavi Barone, dnevna druženja uz vinare, kuhare i glazbenike na Maloj loži, koncerti na sada već prijateljskoj Deboto tvrđavi Sv. Mihovila, a kao posebna atrakcija nameće se Deboto boat party – poseban doživljaj uz live glazbu na brodu koji plovi kroz more, jezero I rijeku, a nakon kojeg slijedi uplovljavanje u Skradin na čuveni Deboto (skradinski) risotto koji se kuha punih sedam sati.

deboto-2

Ovogodišnjim line upom smisleno se povezuju različiti glazbeni stilovi i u punom smislu nestaju granice unutar glazbenih pravaca kao što su jazz, klasika, elektronika… Nije važno hoćete li plesati uz glazbu ili je opušteno upijati uz šibenski zalazak sunca, poanta je u ljepoti glazbe bez predrasuda – poručuju organizatori.

Šibenčane i njihove goste ove godine zabavljat će probrana imena. Kako rave susreće koncertne dvorane klasične glazbe upoznat ćete uz njemački Brandt Brauer Frick.

Zahvaljujući njemačkim Grandbrothers imat ćete prilike doživjeti transformaciju klasične glazbe u modernu, futurističku kroz koncertni klavir.

nico-stinghe-park-bennett

Upravo će taj instrument obilježiti ovogodišnji glazbeni program Deboto festival pa će posjetitelji moći uživati i u interpretaciji novozelanskog jazz pijanista u kombinaciji s debelim groovom i mantričnim zvukovima steelpana. Koliko god se veselili zvukovima budućnosti, uvijek je važno poštivati tradiciju i držati se klasične forme – smatra umjetnički direktor festivala, a to će najbolje predstaviti francuski Florian Pellissier uz pratnju kvinteta. Kao posebni Florianov gost, Šibenik će posjetiti i njujorški trubač, vokalist i kompozitor Leron Thomas i time upotpunit magične hard bop zvukove.

Iz Engleske s novim albumom dolazi trojac znan kao The Invisible, koji će svojim privlačnim zvukom barem na trenutak otvoriti vrata u paralelni svijet.

Da je Australija plodna zemlja kad su glazbenici u pitanju, dokazat će Brisbane-ski Jordan Rakei sa svojim zadivljujućim glasom i moćnim tekstovima.

aron-ottignon-funkhaus

Cijelu live priču zaokružit će domaći sastav The Fogsellers, koji savršeno spajaju jazz i elektroniku te stvaraju zvuk specifičan koliko su to i šibenske ulice.

Za selekciju glazbe sa svih strana svijeta bit će zadužena, što legendarna, što potpuno svježa DJ imena koji dolaze iz Njemačke, Italije, Japana, Makedonije, Hrvatske, Austrije, Engleske, Francuske. Od disca, housa pa do jazza, afrobeata, bossanove ili mediteranskih i downtempo zvukova unutar četiri dana, posjetitelje Debota provozat će: Alex Barck, Shuya Okino, Bradley Zeo, Corrado Bucci, Chris P Cuts, John Gomez, Duff Disco, Herr Preddy & Monsieur Smoab, Saint James, Andrej Micajkov, Z Lovecraft, Anders Sicre, Bake Junior, Dom P, Darko Kustura, Stipe Jazzy Širinić te domaćin Eddy Ramich.

Drugačiji po glazbi, hrani, ponudi pića, Deboto voli i njeguje umjetnost. Ove godine ‘prijatelj umjetnik’ Deboto festivala biti će 190 cm visoki, mladi, zgodni Radovan – djelo kipara Nikole Vrljića koji će goste dočekivati i s njima partijati na Maloj loži.

deboto-3

Posebnu pažnju organizatori su posvetili i gastro punktovima, koji će ove godine osim tradicionalnih dalmatinskih slow food specijaliteta nuditi i dalmatinsko internacionalni street food. Sve specijalitete ćete moći zaljevati najfinijim šibenskim vinima i koktelima sa isključivo lokalnim sastojcima.

Inspirirani luftićima i plažnim rekvizitima, dvojac Žižić – Kožul instalacijom od prošle godine festivalske će punktove dekorirati plažnom opremom u ‘živahnijem i šarenijem’ tonu. Zvuči kao idealna scenografija za početak još jedne ljetne sezone!

Pariz, London, a sada i Zagreb zagrijani su za ovaj (skoro pa) festival u jednom od najljepših mediteranskih gradova. Deboto će za točno mjesec dana nahraniti sva naša osjetila i jedva ga čekamo! Neka odbrojavanje započne.

Nemate što razmišljati već krenuti s planiranjem! Detaljan raspored nalazi se na www.debotofestival.hr, ulaznice, po posebnoj cijeni za sve posjetitelje iz Hrvatske, mogu se kupiti preko Eventima http://bit.ly/1qoW1OT, a od 2. do 9. svibnja vrijedi odlična akcija za ulaznice 2 + 1 gratis. Sve najave nalaze se i na službenoj Facebook stranici www.facebook.com/debotofestival.

Uz dopuštenje: PR365 (sve fotografije)