Demokratska Republika Kongo – toliko lijepa i toliko opasna

Kročiti u pojedine dijelove ove zemlje iznimno je opasno. Ipak, tu možete vidjeti prirodne ljepote kao nigdje drugdje na svijetu.

Demokratska Republika Kongo prostire se na više od 2,3 milijuna četvornih kilometara u središnjem dijelu Crnog kontinenta što ju čini trećom najvećom državom Afrike. Okružena je s devet zemalja: Republikom Kongo, Srednjoafričkom Republikom, Južnim Sudanom, Ugandom, Ruandom, Burundijem, Tanzanijom te Angolom, a kod ušća rijeke Kongo ima i kratak izlaz na Atlantski ocean. Po toj rijeci – koja prolazi središnjim i zapadnim dijelom zemlje – država je i dobila ime.

Najviši vrh, pak, jest Pic Marguerite (5110 m) koji se smjestio na planini Ngeliema na istoku DR Konga. S obzirom na specifičan klimatsko-geografski položaj (ekvator prolazi cijelim teritorijem) ova država ima i drugu najveću kišnu šumu na svijetu!
Ova afrička država dom je za više od 62 milijuna stanovnika, koji pripadaju različitim etničkim skupinama poput Luba, Konganaca, Lunda, ali i Pigmeja.

Kinšasa je glavni grad DR Konga i njena važnija luka, koja leži na proširenom dijelu Konga po imenu Malebo Pool. Grad je osnovan potkraj 19. stoljeća od strane velškog istraživača Henryja Mortona Stanleya, a s vremenom se prometnuo u kulturno i industrijsko središte ove zemlje.
Tu možete razgledati domorodačke četvrti, razne muzeje i druge ustanove. Neka vas ne zavara trošnost ovoga grada. Riječ je o izuzetno skupoj destinaciji, pa se pripremite na vrijeme.

kongo

Kongoanska kuhinja ponosi se svojim nacionalnim jelom moambe, što na jeziku lingala znači brojku osam, jer se sastoji od upravo toliko namirnica: piletina, kokosov orah, riba, kikiriki, riža, banana, lišće biljke nalik špinatu i umak od papra.
Uz nju se pije rižino pivo, palmino vino ili sok od đumbira. Česta je i proizvodnja džina , ali budite oprezni ako se odvažite na konzumaciju ovog alkoholnog pića, jer se destilacija vrši u sumnjivim uvjetima i može izazvati sljepilo.

Znamenitosti i turističke atrakcije u DR Kongu:
  1. Planinske gorile

    Kongoanska divljina je zadivljujuća. Svjedoči to i šest Nacionalnih parkova u DR Kongu koji su pod zaštitom UNESCO-a. Najpoznatiji među njima je Virunga – jer broji neke od posljednjih pripadnika ugrožene vrste planinskih gorila, a ovdje ćete vidjeti i vulkan Nyiragongo s pripadajućim lava jezerom za koji mnogi tvrde da je najveće na svijetu.

  2. Čuda glavnoga grada

Unajmite brod i vodiča u glavnome gradu i zaplovite moćnim Kongom. U blizini se nalazi i ribarski gradić Kinkole koji nudi pogled u kulturnu povijest ovoga područja. U Kinšasi razgledajte i Etnografski i Nacionalni muzej, kongoansko sveučilište kao i grobnicu nekadašnjeg predsjednika Laurenta Kabila.

  1. Slapovi Zonga

Istinski pustolovi krenut će i u provinciju Bas Kongo koja krije čudesne slapove Zonga na glavnoj državnoj rijeci.
Putujte pametno i unajmite lokalnog vodiča, jer je ovaj prostor okružen ekvatorskom šumom i ne želite se naći odvojeni od civiliziranog svijeta kad padne mrak. Istražite i botaničke vrtove grada Kisantu poznate po kolekciji autohtonih vrsta afričkog drveća.

  1. Pogled iza stakla

Ako životinjske predstavnike DR Konga radije promatrate iza rešetki ili stakla kaveza odvažite se na posjet drugog najvećeg grada ove afričke države – Lubumbashi, koji se smjestio se na krajnjem jugu zemlje. Njihov zoološki vrt osobito se ponosi raznolikom kolekcijom zmija.

  1. Zaplešite

DR Kongo je središte popularne afričke glazbe i zato obavezno posjetite neki od lokalnih klubova (uz pratnju lokalnog stanovništva!) i zaplešite uz zanosne ritmove.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: francuski, svahili, kikala, lingala…
Religija: kršćanstvo  (80 posto); islam (10 posto)
Valuta: kongoanski franak (CDF)
Viza: potrebna – najbliže Veleposlanstvo Demokratske Republike Kongo nalazi se u Beču (Graben 27, A-1010 Wien, tel: +43/1 532 49 09, e-mail: rdc@mdk.at)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka DR Konga jest Kinshasa N’Djili International Airport koja se nalazi u neposrednoj blizini glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice tri tjedna prije putovanja. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar   u Zagrebu. Postoji i velika opasnost od malarije, pa poduzmite potrebne korake.
Kada putovati: Ako putujete na sjever zemlje učiniti to od prosinca do veljače. Jug DR Konga najugodniji je od travnja do listopada.
Smještaj: Grand Hotel Kinshasa  ili hotel Invest de Presse  u glavnome gradu.
Restorani: Omiljeno odredište lokalnog stanovništva i turista jest restoran međunarodne kuhinje Chez Gaby u Kinšasi, dok ćete dobru afričku spizu pojesti i u restoranu Le Ciboulette te u Chez Maman Colonelu.

Oprez!

Zbog nepredvidive sigurnosne situacije i visoke stope kriminala u ovoj zemlji, Ministarstvo vanjskih poslova RH moli građane za oprez prilikom putovanja. Valja izbjegavati istočni i sjeveroistočni dio zemlje uz granicu s Ruandom i Ugandom.  Pijte isključivo flaširanu vodu i pijte je često.

Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Imajte na umu da je fotografiranje na ulicama zabranjeno bez prethodnog odobrenja službenih vlasti, te da se isto plaća. U šest sati ujutro i predvečer podiže se i spušta nacionalna zastava. U tom trenutku prestaje sav promet u zemlji. Ako ne poštujte ovaj običaj – mogli biste završiti u zatvoru.

Sam DCruz / Shutterstock.com (ljudi)

Facebook Like Button