Deseto WOW ocjenjivanje vina godine

Udruga WOW/Žene i vino, popularne WOW-ice, aktivna je na području kulture stola a članice intenzivno promoviraju vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i – osobito – žensku snagu u vinu.

Već deset godina udruga WOW uspješno organizira sada već afirmiranu i svake godine itekako očekivanu akciju ocjenjivanja vina godine pod nazivom ŠTO ŽENE ŽELE.

WOW izbor je zanimljivo zamišljen i poprilično elaboriran izbor isključlivo hrvatskih vina, a nagrade su, za razliku od uobičajenih plaketa i diploma, priznanja i bodova – vrlo konkretne.

Osim figurica renomirane dizajnerske grupe „Grupa“ koje dobivaju pobjednici u svakoj od pet kategorija, ukupni pobjednik, dobitnik WOW grand Prixa, u režiji udruge WOW putuje u neku vinsku regiju svijeta.

Akcija ŠTO ŽENE ŽELE sastoji se od tri razine selekcije. Na prvoj razini svake godine jedan drugi sommelier, svojevrsni vinski „kustos“, selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju, posve autorsku listu vina, u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom šećera) i pjenušci.

Do sada su to bili odreda ugledni hrvatski sommelieri: Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos, Filip Savić i Emil Perdec a ove godine je ta dužnost pripala Ivanu Jugu iz zagrebačkog Noela. U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 200, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti.

12 vinarija koje se ušle u finale su, kako slijedi, bez rangiranja po uspjehu: U kategoriji pjenušaca – Pavel, 2018, vinarije Šember i Amfora 2016, vinarije Tomac. U kategoriji bijelih vina tri najbolja su Malvazija Sv.Jakob 2018, Clai; Le Chiffre 2020, vinarije St.Hills, i Bela igra 2018, vinarije Domaine Koquelicot. Dva najbolja roséa su Rosé Bastijan i Rosé Galić, oba, naravno iz 2021.

Među crveima izdvojila su se tri vina: Plavac mali majstor, 2016 vinarije Stina, zatim Bas de bas 2017, vinarije Bibich i Gran Teran 2015, Morena Coronice. Od desertnih vina u vrhu su San Salvatore 2013, vinarije Benvenuti i Muškat Momjanski 2020, vinarije Prelac.U trećem i izlučnom koraku, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo.

Ovoga puta u prekrasnom hotelu „Ambasador“ u , prvom hotelu s pet zvjezdica u tadašnjoj Jugoslaviji, sastale su se tri vrhunske vinske stručnjakinje, itekako cijenjene dame u vinskom svijetu. Predsjednica žirija je bila Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“ a društvo su joj pravile Ana Peršurić Palčič iz vinarije „Misal“ i vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući „Iločke podrume“, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel koja razvija vlastiti brand „Wine Emotion by KT“ – koje su naslijepo od finalista odabirale pobjednike u svakoj kategoriji.

Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa „Grupa“, a svekupni pobjednik putuje u režiji WOW-ica u jednu vinsku regiju svijeta. Gianfranco Kozlović posjetio je Bordeaux, Saša Senjković Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji, predstavnica Meneghettija u Toscani, Marko kao gost udruge boravila u Milanu na Forumu Žene i vino svijeta u organizaciji Donne del vino Italia na kojem je udrugu i svoj PINK DAY ZAGREB predstavila osnivačica i predsjednica, novinarka Sanja Muzaferija. WOW nagrade su redovito obilno popraćene u medijima.

Facebook Like Button