Dizajnerski savjeti za potkrovlje iz snova

Kako urediti potkrolje na moderan i funkcionalan način.

Niti vruće, niti hladno

Potkrovlja su nekoć, baš kao i podrumi, služili kao odlagalište starih predmeta, stvari koje više ne koristimo, ali možda ipak zatrebaju.

No s vremenom su kosi krovovi postali sinonim chica, koji asocira na boemski život u središtu grada ili umjetničku oazu. Da bi se postigao takav ugođaj važno je dobro planirati i iskoristiti svaki četvorni metar tako da se ne zaguši prostor niti se ne naruše zadane konture.

Bilo da se radi o garsonijeri, dječjoj ili radnoj sobi, presudni su kvalitetni izolacijski materijali i prozori pa čak i ako to zahtjeva adaptaciju ili ulaganje. Tako ćete uštedjeti na grijanju ili hlađenju te osigurati si ugodniji prostor. Vrijedi uložiti i u dobar klima uređaj.

potkrovlje-2

Nenametljive boje

U potkrovljima je dovoljna količina svjetla imperativ. Pomoći mogu samostojeće i stolne svjetiljke te lampe koje se postavljaju u strop ili pod, ali i mudar odabir boja za zidove.

Bijela uvijek prolazi, a poželjne su i svijetle nijanse, poput sive ili nježne pastelne boje. Dobar odabir su i nenametljivi svijetli podovi jer čine sobu prozračnijom i čišćom te poštuju arhitekturu prostora.

potkrovlje

Poželite li ‘oživjeti’ interijer, uvijek se možete osloniti na jastučiće, dekorativne detalje ili manje komade namještaja žarkih boja. Volite li se igrati eklektičnim stilovima, budite umjereni s količinom predmeta jer prostor mora disati.

Osobito su efektne dekorativne grede obojene u kontrastu s nijansom zidova, a odučite li se na drvo, uskladite ga s ostalom stolarijom.

Tapete ili zidovi oslikani motivima uspravnih pruga stvorit će iluziju višeg stropa.
Malim potkrovljima gode i fototapete kojima brzo i jednostavno možete stvoriti dojam prostranosti. Možete odabrati one koje prikazuju gradske panorame, egzotične otoke ili ulice omiljenog grada.

potkrovlje-3

Namještaj koji ne krade kvadrate

Prilikom uređenje manjih potkrovlja neka vam nadahnuće bude jednostavnost, funkcionalnost i minimalizam. Jedna od najčešćih mozgalica je ona – gdje staviti ormare.

Dizajneri interijera preporučuju zidove pune visine pod uvjetom ne zauzimanju previše mjesta, a prednost valja dati i ‘pametnom’ namještaju koji osim glavne funkcije ima i praktičnu stranu – poput kreveta s ladicama te stolića i taburea koji mogu poslužiti kao spremište za višak stvari.

Ne zaboravite na zidove koje možete premazati bojom za školske ploče pa pisati po njima, ili postaviti magnetne ploče.

potkrovlje-1

Kutak za odmor

Dijelovi prostorija koji imaju strop visine ispod 170 centimetara idealni su za spavanje ili sjedenje jer ne zahtijevaju često prolaženje ili stajanje.

Prostore koji su niži od 100 centimetara iskoristite za ormare koje je najbolje napraviti po mjeri. Pritom su klizna vrata najčešće najbolje rješenje jer su praktična i funkcionalna.
Police, stalci ili sobno bilje učinit će niže kutke atraktivnijima te pružiti šarm interijeru.

Tekst: Iris Pinjuh

Facebook Like Button