Izborom boja učinite kuhinju oazom kulinarske kreativnosti

Odaberite pravu boju za Vašu savršenu kuhinju.

Što bi ste rekli, u kojoj sobi najviše provodite vremena? Da li je to dnevni boravak, spavaća soba ili kupaonica? A možda je to upravo kuhinja?
Osvježite svoju kuhinju s vremena na vrijeme i obogatite ambijent u kojem provodite vrijeme pripremajući najfinije delicije za sebe ili cijelu obitelj.

kuhinja raspored interijer5

Svi volimo stvarati na mjestu koje nas inspirira i nadahnjuje. Jedno od takvih mjesta u našem domu može biti kuhinja zato joj trebamo posvetiti pažnju jednako kao i ostalim dijelovima doma kojeg volimo ukrašavati detaljima, cvijećem i ponekim novim sitnicama.

kuhinja interijer slika uređenje ideje

Jedan od najljepših promjena u kuhinji svakako je nova boja

Na koji način bi ste mogli odabrati boju za svoju kuhinju i kako ćete stvoriti ugodan prostor i za sebe i za goste?

Donosimo par savjeta za odabir prave boje u kuhinji

Bez obzira na to da li ste vrhunski kuhar ili samo početnik kojem je san poboljšati svoje kulinarske vještine, u svojoj kuhinji uvijek tražite nešto što je dio Vas i što će Vas inspirirati.

Mnogima od nas je kuhinja prostor ne samo za kuhanje već i ambijent u kojem često provodimo vrijeme s obitelji ili gdje se družimo s gostima i dragim ljudima.

Pri odabiru razmislite koje boje vas uzbuđuju i primamljuju u svakodnevnom životu

Da li je to žarko crvena ili žuta boja? Možda tradicionalna bijela boja, boja drveta ili boja šampanjca?

ideje cvijeće interiujer kuhinja

Ovisno o tlocrtu i izgledu kuhinje, boje ne moraju imati identičnu kombinaciju kao i ostatak vašeg stana

No, ako imate dom položen jugozapadno pustinjske nijanse s prigušenim tonovima zlatne, duboke žute ili narančaste boje mogu biti vrlo inspirativne za kuhanje i boravak u kuhinji.
Takav položaj stana trebao bi zadržati određenu kombinaciju usklađenih boja u prostoru.
S druge strane, ako je dom položen sjeveroistočno, možete učiniti od kuhinje nešto što će dominirati u vašem domu, dozvolite si “šokantnu” boju zidova. Neka se boja ističe i neka u vama probudi svu energiju i kreativnost.

kuhinja25

Još neki važni elementi prilikom odabire boje za kuhinju

Pri bojanju uvijek morate imati na umu koje su boje kuhinjski elementi. Boja koju koristite uvijek može ili naglasiti ili napraviti diskretnijim elemente odnosno namještaj u prostora. Dobro razmislite koje su vam boje atraktivne a uklapaju se u kombinaciji s kuhinjskim namještajem te tako čine sklad boja, a prostor idealan za boravak.

Uvijek je dobro kada se postigne sklad u kuhinji, pa ne iskušavajte bojanje s tri ili četiri kombinacije bojanja zidova jer poslije neki od zidova može jako stršati i time izazvati neravnotežu prostora.

kuhinja7

Savjet stručnjaka je izbor suptilnih boja koje će naglašavati kuhinjske pločice!

Ako ste se odlučili za jednu boju, to ne mora značiti da ćete cijelu kuhinju od poda do stropa transformirati samo u tu boju. Napravite suptilnu kombinaciju i sklad pobojanih zidova s pločicama koje mogu okruživati pećnicu, ili biti poveznica između gornjih i donjih elemenata ili boju uskladite s podnim pločicama.

Kada ste u potrazi za zidnom bojom, pogledajte dobro boje, sjaj i uzorak pločica kako biste imali što bolji odsjaj svjetlosti u svojoj kuhinji, a da istovremeno prostor ne bude previše napadan.

Ne možete pronaći boju koju želite a tražite nešto posebno i nešto drugačije?

Probajte pomiješati jednu osnovnu boju s velikim udjelom drugih primarnih boja i stvorite u svojoj kuhinji ambijent kakav ste baš htjeli!
Na primjer, možete spojiti plavu boju s kombinacijom dvije različite crvene boje. Dobiti ćete prekrasno crveno-ljubičastu boju koja će jednostavno vašu kuhinju osvježiti i učiniti je neobičnom, atraktivnom i ugodnom za boravak.

kuhinja inetrijer2

Uz pravu boju potrebna je i prava rasvjeta!

Ako ste već odabrali pravu boju, a nemate dobro rasvjetu, vaša kuhinja će i dalje izgledati zatvoreno, bez sjaja.

Jedan od najvažnijih čimbenika na kraju uređenja kuhinje je upravo rasvjeta, jer će ona naglasiti spektar svih prekrasnih boja koje se u kuhinji već nalaze. Time ćete osigurati estetiku, ali i vrhunski ambijent.

Razmišljajte izvan okvira

Svi često razmišljaju kako je najbolje pratiti trendove i kako treba sve biti točno onako kako arhitekti ili dizajneri kuhinja predlože.
Postoji mnogo pravila i zakonitosti pri uređenju lijepe, ugodne i funkcionalne kuhinje u kojima treba slijediti stručnjake , ali ponekad treba izaći iz ustaljenih okvira i prepustiti svojoj mašti i kreativnosti da učini svoje.
U konačnici vi najbolje znate što želite stoga sve svoje pa i “najluđe” želje podijelite sa stručnjakom i zajedničkim snagama učinite vašu kuhinju jednom od najomiljenijih prostora u vašem domu.

Facebook Like Button