Kako i koje tapete izabrati za uređenje vašeg interijera

Tapete su postale neizostavni dio uređenja inetrijeta! Novi romantizam u “odijevanju” zidova nije sa scene potpuno izbacio minimalizam, koji se također vraća u novom, izmijenjenom obliku, prepun oblih i zakrivljenih linija, ali obogaćen i novim trendovima uređenja interijera.

design tapeta tapete za stan

Veliki povratak u uređenju interijera slave zidne tapete, koje polako ali sigurno vraćaju staru slavu. Za razliku od prijašnjeg načina postavljanja tapeta, danas je aktualno njihovo lijepljenje na samo jedan zid, koji će dodatno istaknuti ljepotu interijera.

Poseban efekt imat će i stajaće ili stolne svjetiljke “odjevene” u isti materijal kao i tapete. Preporučujemo vam da napravite odmak od ustaljenih šablona.

Današnji trendovi usklađuju stilske suprotnosti u skladnu cjelinu. Geometrijski minimalizam stapa se s neobaroknom kićenošću, a zavjese i tapete u pozadini trebale bi ostavljati dojam ugode i raskoši. Jednako tako vlada povratak etnu, ali u novom obliku.

Dizajneri dekora skladno se poigravaju bogatim materijalima, kombinirajući dosad nespojivo, npr. finu svilu s robusnim lanom.

tapete-1

Trend slavljenja prirode koristi motive vode i zemlje

Tako je na nedavno održanom sajmu u Milanu najavljen trend “slavljenja prirode” koji maksimalno koristi motive poput vode i zemlje, drveća, lišća i najrazličitijih cvjetnih uzoraka te nezaobilaznih leptira, kako na zavjesama i tapetama, tako i na jastučićima, prekrivačima, svjetiljkama…

tapete hodnik namestaj

OVDJE donosimo kako urediti dnevni boravak i pravila uređenja prostora korak po korak

Odabir tapeta prema njihovoj vrsti ili podlozi na koju ćete stavljati tapete

Prije nego što se primite posla oko izbora i postavljanja novih tapeta, trebali biste saznati nešto više o vrstama jer će vam to uvelike olakšati izbor.

tapete u kuhinji kuhinja

Papirne tapete

Riječ je o tapetama baziranim na papiru koje se obično sastoje od dva sloja papira. Vanjski sloj je tiskan u boji, a unutarnji sloj služi kao materijal potpore i tijekom obnavljanja on ostaje na površini zida nakon što se vanjski sloj ukloni. Ovo vrijedi samo za kvalitetnije proizvode koji dopuštaju takvo odjeljivanje.

Sastavljene tapete

Smjesa s bojom aplicira se na noseći materijal ove vrste tapeta. Tako svjetlo i sjena stvaraju zanimljiv trodimenzionalni efekt na vanjskoj površini. Većina sastavljenih tapeta može se prati i nije osjetljiva na svjetlost. Kad se uklanja sa zida, vanjski sloj se oguli, što olakšava kasnije renoviranje.

tapete u stanu boje za zidove

Tapete od vinila

Te se tapete sastoje od nosećeg, podupirućeg, materijala koji je čvrsto privezan za sloj vinila. Prednja strana je tiskana, glatka i reljefna.
Tapete od vinila koriste se isključivo u područjima koja zahtijevaju iznimno čiste površine.

Nepletene tapete

Nosivi sloj papira na nepletenim tapetama zamijenjen je posebnom ovčjom vunom. Dobavljači nude nepletene tapete u finalnoj verziji i u verziji koja se mora prebojati nakon što se aplicira na zid.

Te se tapete vrlo jednostavno apliciraju: smjesa, ljepilo se aplicira direktno na zid umjesto na doljnju stranu tapete. Tapeta se polaže izravno na smjesu te ne treba čekati da se upije. Kada se renovira stan ili kuća može se potpuno oguliti sa zida.

Termin tapete često se koristi ne samo za tapetariju prilijepljenu na papir, nego i za proizvode koji su sastavljeni od plastičnih i vinilnih materijala. Koji izabrati? Izbor može varirati ovisno o tipologiji, no za dobar izbor, osim toga, važni su i boja, konzistencija i motivi.

tapete u dnevnom boravku

Boja tapeta

Odabir pogrešnog tona može narušiti harmoničnost namještaja u prostoru. Stoga je tople boje dobro birati za dnevne sobe, dok u kuhinju i kupaonicu pristaju i agresivnije boje. Za male prostorije odaberite svjetlije tonove.

Konzistencija

Reljefne tapete odaberite ako su zidovi u vašim prostorijama u lošem stanju jer reljefnost dobro prikriva nesavršenosti.

Motivi na tapetama

Iako je izbor motiva apsolutno subjektivna stvar, stručnjaci savjetuju da bi ipak trebalo obratiti pozornost na to kako se motivi s tapeta slažu s motivima na namještaju, tepisima i zavjesama.

Za prostorije s niskim stropom dobro je izabrati tapete s okomitim prugastim uzorcima, a obrnuto – vodoravne pruge dobar su izbor za prostorije s visokima stropom.

U slučaju da zidovi nisu sasvim ravni, dobro je izabrati tapete s malim motivima koji dobro prikrivaju nepravilnosti.

OVDJE saznajte koji su još neophodni detalji koji će vaš stan ili kuću učiniti predivnim mjestom za život

Tepih je neizostavan detalj svakog prostora
Važni detalji koji dom čine najljepšim mjestom na svijetu
Pet razloga zašto su biljke potrebne u vašem stanu ili kući

Tekst: Iris Pinjuh

Facebook Like Button