Uređenje doma u shabby chic stilu

Za lijepo uređen dom pun stila ponekad nije potrebno potrošiti mnogo novaca, dovoljno je imati malo kreativnosti i volje. Ako vam je u kišne dane dosta svega, hvata vas tuga i nedostaje vam sunce i promjene, donosimo vam nekoliko savjeta kako da unesete promjenu u svoj dom bez puno izdataka.

shabby-chic-01

Što je shabby chic?

Shabby chic jedan je od stilova uređenja doma. Možete ga prepoznati po bijelom ili pastelnom namještaju koji odiše romantikom, cvjetnim detaljima i svijetlim tonovima.
Nekada su u tom stilu većinom bile ukrašene kuće za odmor, a danas je on dobrodošao u sve domove. Možda nije muževan pa se ne sviđa svim muškarcima, ali ovaj stil domu daje jednu posebnu toplinu i energiju.

shabby-chic-05

Elementi

Glavno obilježje shabby chic stila je to da izgleda «pohabano», odnosno iskorišteno. Najčešće se upravo i radi od starog namještaja kojeg se malo osvježi bijelom bojom, ali mu se i ostavi doza starine. Noviji namještaj najčešće se malo izbrusi ili ostruže kako bi dobio upravo dašak starine.

shabby-chic-04

Nastanak

Ovaj se stil prvotno pojavio u Velikoj Britaniji, što i ne čudi s obzirom na to da je to zemlja poznata po buvljacima, a stil karakterizira upravo ukrašen stari namještaj. Ime shabby chic dobio je 80 – ih godina prošlog stoljeća kad su o njemu pisali u magazinu «The world of interiors». Shabby se odnosi na nešto korišteno i pohabano, dok se chic odnosi na nešto sa stilom i dozom elegancije. Iako se naizgled čini da se radi o oksimoronu jer kako bi nešto pohabano moglo biti i elegantno, upravo taj spoj ovom stilu daje jednu posebnost i ljepotu.

shabby-chic-03

Detalji

Ideja je da sve izgleda nekako potrošeno, ali naravno s dozom elegancije. Ovaj stil voli cvjetne uzorke, retro ukrase poput starih svijećnjaka i okvira te romantične elemente i detalje. Za ovaj se stil nikako ne bi moglo reći da je minimalistički jer mu linije i detalji daju dozu kiča, naravno ne kiča u negativnom smislu. Ovdje je zapravo bitno naći mjeru te dobro uskladiti sve elemente. Najčešće se namještaj boji u bijelu boju, dok su detalji nježno roza, boja pudera, lavande, sivkasti ili nježno zeleni. Bitno je da su boje nježne i neutralne, nikako jakih tonova. Eventualno koji cvijet na jastuku može biti jarke boje, ali ipak se češće radi o pastelnim tonovima i to od prirodnih materijala, pamuka ili lana. Elemente, ali i detalje poput kutijica možete ukrasiti i decoupage tehnikom, odnosno tehnikom ukrašavanja u kojoj se koriste salvete.

shabby-chic-02

Prostorije

Ovaj je stil pogodan za sve prostorije. Nekako je najzastupljeniji u blagovaonicama, ali može se pronaći i u spavaćim sobama te drugim prostorijama u stanu. Ako se u blagovaoni osim stola za objed nalaze i regali s tanjurima, to može prostoriji dati jedan poseban pečat. U tome još mogu pomoći i pladnjevi, vrčevi, čajnici i šalice u nježnim, cvjetnim tonovima.
Spavaće sobe u shabby chic stilu odišu nježnošću i domaćom atmosferom. mekani jastuci, topli popluni, ukrasne svjetiljke i romantičan krevet samo su dio elemenata koji se mogu pronaći u sobama.
Ovo je idealan trenutak da s tavana skinete stari namještaj i udahnete mu novi život, izdvojite malo vremena te obnovite i osvježite svoj stan uz samo par preinaka i detalja.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button