Boje u vašem domu

Boje su oduvijek imale velik utjecaj na naše živote.

Iako toga ponekad nismo svjesni, oblačimo se u skladu s trenutnim raspoloženjem, a i boje u našem domu uvelike govore o životnoj fazi u kojoj se trenutno nalazimo. Nečiji karakter, skrivene želje i osobnost najbolje možemo uočiti pratimo li uređenje nečijeg doma, a odgovor kako boja utječe na našu psihu te koju boju valja staviti u koju prostoriju kako bismo dobili željeni efekt donosimo u sljedećih nekoliko redaka.

Crvena boja

Crvena je boja ljubavi i strasti. Ona potiče na užitke i akciju, izaziva emocije, potiče rad srca, ali i apetit pa se ne preporučuje u kuhinjama (nije rijedak slučaj da se upravo iz ovog razloga crvena boja pronađe u restoranima). Ona simbolizira, snagu, strast i stimulaciju stoga valja pripaziti kamo ćemo ju staviti. Crvena je boja koja podiže krvni tlak, ubrzava krvotok, a u prevelikoj količini kod pojedinih osoba može izazvati i glavobolju. Crvenkasti tonovi u kombinaciji sa zemljanim tonovima idealni su za dnevni boravak, no valja biti umjeren i oprezan s količinom detalja i tonovima.

Plava boja

Ako imate koju kilu viška, plava je boja koju biste trebali postaviti u kuhinju jer ona suzbija apetit. Osim toga dobra je i u uredima i radnim prostorijama jer potiče na rad, ali istovremeno i smiruje. Simbol je profesionalizma, povjerenja, odanosti, mudrosti i inteligencije. Ona za razliku od crvene usporava disanje te potiče koncentraciju i aktivnosti uma. Radi svojeg umirujućeg efekta, plava je boja pogodna i za spavaće sobe.

Žuta boja

Žuta boja zbog svojeg intenziteta zna umarati pa nije preporučljiva za urede, a ni za dječje sobe. Idealna je za hodnike i prolaze jer daje svježinu i prijeko potrebnu svjetlost i vedrinu, a pogodna je i za blagovaone. Simbolizira mladost i znatiželju, potiče komunikaciju , djeluje na kreativnost, potiče metabolizam, budi optimizam i poziva na akciju, ali ako je ima u prevelikoj mjeri ona može izazvati osjećaj straha te probuditi anksioznost.

boje-u-domu

Zelena boja

Naravno da sve ovisi o tonu, ali zelena boja pogodna je za spavaće sobe i ordinacije jer djeluje umirujuće. To je boja prirode, osvježavajuća i umirujuća, a osim prirode simbolizira rast, razvoj, ravnotežu, strpljivost i sigurnost. Zelena boja snižava krvi tlak te pomaže kod iscrpljenosti i nesanice stoga je dobar odabir za spavaće sobe i kupaonice.

Narančasta boja

Toplina, sunčeva energija, razigranost i širokogrudnost, samo su neka od obilježja i simbola narančaste boje. Dobra je za povećanje razine energije, potiče na mentalne aktivnosti, pomaže kod svladavanja umora te pri liječenju depresije. Potiče probavu, rad srca, ali i apetit pa ako želite smršavjeti nemojte ju nikako postaviti u kuhinju.

Smeđa boja

Smeđa boja daje osjećaj udobnosti, topline, čvrstoće i stabilnosti. Simbol je zrelosti, snage, iskrenosti, poštenja, kvalitete i udobnosti. Pogodna je za spavaće sobe i dnevne boravke, a kako uz bijelu i bež spada među neutralne boje pogodna je za velik broj prostorija.

Ljubičasta boja

Kako nastaje kombinacijom dviju boja (crvene i plave), o utjecaju ljubičaste boje ovisi omjer ovih dviju boja. To je boja koja simbolizira bogatstvo, moć, kretanje i duhovnost te potiče na razmišljanje i kreativnost, ali pogoduje i meditaciji. Pogodna je za dnevne boravke, a u manjoj mjeri i za spavaće sobe.

Uz ovih nekoliko savjeta vaš će dom biti pravi odraz vaše osobnosti i kreativnosti, a odabir boja imat će povoljan utjecaj na vaše psihofizičko stanje. Ponekad na nas djeluju stvari kojih nismo ni svjesni, a uz ovih nekoliko savjeta ne sumnjamo da će i vaš dom zablistati te povoljno utjecati na vas i vaše goste.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button