Tri razloga za bazen u vlastitom dvorištu

Za vrijeme vrućih ljetnih dana dobro bi vam došlo osvježenje u bazenu na otvorenom?

Niste ljubitelj javnih kupališta, a željeli biste produžiti godišnji odmor prije no što je ljeto prođe? Donosimo vam savjete kako napraviti ljetnu oazu u vlastitim dvorištu.

bazen interijer vrtni nmještaj

Najbolje mjesto za bazen

U trenutku kad se odlučite za bazen, za početak valja na papir staviti dimenzije raspoloživog mjesta na dvorištu te u skladu s vašim željama i mogućnostima napraviti plan. Ovisno jeste li više tip za malo kupanja, sunčanja i izležavanje na suncu ili ste pak tip koji za dobro jutro voli preplivati nekoliko kilometara, u skladu s time odredite dimenzije te vrstu bazena.

Vrste bazena

Prije uživanja na bazenu uz koktel potrebno je napraviti dobru pripremu i odabrati između nekoliko mogućnosti. Dok su prije na dvorištima bili najzastupljeniji betonski bazeni, danas je u ponudi široka paleta mogućnosti od polipropilenskih, montažnih, liner bazena, poliesterskih betonskih bazena.

Kao što samo ime govori, polipropilenski bazeni su bazeni napravljeni od polipropilena, materijala koji ima izvrsna fizička, kemijska, mehanička i toplinska svojstva.

Za razliku od poliesterskih bazena, ovaj bazen mora imati betonsku podlogu, nešto nalik betonskoj školjci, jer se bazen zavisno o vremenskim uvjetima širi i skuplja pa je potrebna školjka da ga učvrsti.

bazen odmor

Montažni bazeni izgrađeni su od čeličnih panela i folija u različitim nijansama. Njihov nedostatak je što nisu mogući različiti oblici, jer ti čelični paneli diktiraju pravocrtne linije.

Liner bazeni mogu biti izgrađeni od različitih materijala: betonske konstrukcije, drvene konstrukcije, plastika, lim, siporeks, dok se stijenke oblažu zaštitom i PVC folijom.

Ovaj bazen ima mnoge prednosti kao što je mogućnost izbora oblika i folije te relativno brza izgradnja, a nedostatak mu je što ga nije moguće premještati.

Prednost poliesterskih bazena je ta što ih je moguće premještati, a i pospremiti ako se ne koriste. Njihova gradnja uvjetno rečeno traje vrlo kratko. Nedostatak poliesterskih bazena je taj što su oni relativno male dubine i zadanog oblika.

Za betonske bazene potrebna je pomna priprema, precizne izmjere, znanje, iskustvo i vrijeme. Betonski bazen moguće je napraviti u dimenzijama po želji. Moguće ih je izgraditi u bilo kojem obliku, bilo koje dubine i veličine, a nedostatak je što izgradnja malo duže traje i dosta je složenija.

bazen kuća fotelje namještaj eksterijer

Oprema za održavanje

Ovisno koji bazen odlučite kupiti, potrebno je imati dodatnu opremu za čišćenje: toplinske pumpe, spužvice, sredstva za dezinfekciju i čišćenje te brojne druge stvari poput pumpi, filtera, odvoda i sl. Za bazen je otrebno svakako imati foliju s kojom ga se prekriva u slučaju padalina ili tijekom zime.

Ako svoj bazen želite koristiti tijekom cijele godine, rješenje su kupole za natkrivanje koje osim što štite bazen od vanjskih utjecaja i prljavštine omogućuju kupanje i u zimskim mjesecima.

bazen1

Izdvajamo 3 razloga zašto imati vlastiti bazen:

> Blizina – kad se god poželite osvježiti, dovoljno je samo izaći na dvorište
> Privatnost – slobodni ste raditi zabave na bazenu i sakriti se od neželjenih pogleda, jer se nalazite na vlastitom teritoriju
> Higijena – imate mogućnost kontroliranja čistoće vode

Osim gore navedenih razloga, postoji još nebrojeno puno razloga zašto imati vlastiti bazen, a najveća je prednost što ga možete prilagoditi upravo svojim potrebama.

Bilo da želite veći ili manji bazen, plići ili dublji, imate širom otvorene mogućnosti. Osim uživanja i rekreacije, bazen, ako je dobro uklopljen u okolinu, stvara savršenu sliku i ravnotežu na dvorištu, a okućnicu čini privlačnijom no ikad.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button