Akvarij s ribicama postaje relax zona modernog doma

O dobrobitima gledanja u akvarije s ribicama i njihovu opuštajućem efektu napravljena su brojna istraživanja i ispisani brojni tekstovi.

Znate li da su ribice najpopularniji kućni ljubimci i to odmah iza pasa i mačaka, a da zato postoje brojni pozitivni razlozi dokaz su brojna istraživanja o utjecaju umirujuće vode i gledanje u prekrasne pokrete ribica kroz vodu akvarija.

voda u akvariju vrste riba za akvarij

Naime, sporo kretanje riba, koje možete sami izabrati prema bojama i njihovim korisnim učincima (poput ribica čistača akvarija:) u zajedničkom životu akvarija zaista ima terapeutsko i relaksirajuće djelovanje na naše oči, um i psihu, a dokazano slušanje pokreta vode i gledanje u ribice smiruje srce i to općenito može postati vaša večernja rutina za bolji san.

Osim impresivnog ukrasa u domu ne čudi činjenica da sve više u brojnim uredima a i poliklinikama i bolnicama postoje predivni živopisni akvariji u kojima se uživati.

Kako izabrati akvarij i kakvi sve akvariji postoje te koji je najbolji izbor za dom ili ured saznali smo od stručnjaka

vrste akvarija za ribice akvarij

Vrste akvarija

Akvariji mogu biti izgrađeni od stakla i pleksiglasa. Postoje i drugi materijali za izradu, ali ovo su nekako oni koji se najčešće koriste.
Pleksiglas je inače materijal koji je izgledom sličan staklu, ali je od njega čvršći pa je samim time i otporniji. Radi te otpornosti i cijena mu je malo veća, a sve ovisi o veličini željenog akvarija.

Prednost staklenih spremnika odnosno akvarija za ribice je ta što imaju manju cijenu, ali ponekad znaju puštati vodu, teži su i lakše se lome pa treba biti pažljiv pri kupnji.

okrugli akvarij za ribice

Oblici akvarija

Postoje akvariji raznih oblika. U crtićima se najčešće mogu vidjeti okrugli akvariji s jednom zlatnom ribicom, dok su u stvarnom životu zastupljeniji oni pravokutnog oblika.

Širi i dublji spremnici pogodniji su od onih užih i viših jer osim što se lakše čiste, vrši se i bolja izmjena plinova.
Veličina akvarija ovisi o raspoloživom mjestu, budžetu osobe koja kupuje akvarij i njegovoj želji za brojem i vrstama ribica.

Dobro je da akvarij ima poklopac kako bi se smanjilo iskakanje riba, ali i isparavanje te da bude izvan dohvata djece, podalje od izvora topline i izravnog sunčevog svjetla. Sunčevo svjetlo u ljetnim mjesecima može dovesti do pregrijavanje vode što može uzrokovati pomor riba, ali direktno izlaganje akvarija suncu pogoduje povećanom stvaranju algi.

Riba klaun clown fish

Vrste riba za vaš akvarij

Postoji nekoliko vrsta riba koje se većinom mogu pronaći po akvarijima. To su toplovodne i hladnovodne slatkovodne ribe te morske ribe.
Radi cijene i održavanja, povoljnije je imati slatkovodne ribe.

Među hladnovodne ribe spadaju zlatne ribice i ribe teleskopi. Riba teleskop poznata je po svojim izbočenim očima, ali je zbog njih i dosta osjetljiva pa je poželjno da u akvariju u kojem se nalaze ne bude previše dekoracija kako ne bi oštetile oči.

zlatna ribica za akvarij

Zlatne su ribice možda najpoznatije i najzastupljenije kod ljubitelja akvarija, a često ih kupuju i početnici.
OVDJE saznajte da li zaista pamćenje zlatne ribice traje tri sekunde?

U ciklide između ostalih spadaju diskusi i malawi. Diskuse neki nazivaju i «kraljevima akvarija» pa se ne preporučuju početnicima jer su dosta osjetljivi i zahtjevi, iako se mora priznati da impresivno izgledaju, dok se malawi ponose svojim bojama i šarama Njima je potrebna temperatura vode od oko 25°C.

egzoticne ribice za akvarij

Bette i colise spadaju u dvodihalice, a pogodne su za slatkovodne vode siromašne kisikom.

U ciprinide spadaju barbusi i botije kojima odgovara voda i do 28°C, a poznati su po svojoj miroljubivosti pa mogu biti u zajedničkim akvarijima.

Pleco je riba čistač koja je aktivna noću, dok se danju skriva pa je poželjno imati nekakvo skrovište za njega. Svojim ustima poput priljepka lijepi se za staklo te po njemu gmiže, nije baš osobit plivač, ali je vrlo simpatičan radi svog izgleda.

Ovo je samo malen dio ribica za akvarije, a najbolje je posjetiti jedan ili više pet centara te uz pomoć prodavača odabrati najbolje za vas.

Što treba imati jedan dobar akvarij za ribice

Ono što svakako treba sadržavati akvarij s tropskim ribama su grijač, filter, rasvjeta i pumpa za zrak.
Grijač je bitan jer ribama održava temperaturu konstantnom te ih štiti od ugibanja, dok im pumpa za zrak omogućava dovoljnu količinu kisika.
Filter kao što samo ime govori filtrira vodu i duže ju održava čistom, dok je svjetlo potrebno kao dodatan izvor topline, ali i izvor koji omogućava rast i razvoj biljaka i organizama.

akvarij za ribice ukrasavanje akvarija

Interijer i uređenje akvarija za vaše ribice

Akvarij možete ispuniti šljunkom ili pijeskom, kamenčićima, ukrasnim akvarijskim naljepnicama, algama, biljkama i drugim akvarijskim dekoracijama poput dvoraca, kućica i slično.

Samo neke od biljaka su javanska paprat i mahovina ili elodea. Biljke su važne za akvarij jer imaju višestruku ulogu, osim što daju kisik, uklanjaju nitrite iz vode, a i služe kao dekoracija.

akvarij-01

Nema neke velike razlike bilo da se radi o akvariju za kućanstvo ili pak za radno mjesto, bitno je samo koliko imate raspoloživog prostora, vremena za čišćenje te financijskih sredstava. Izbor je zaista velik i može se pronaći ponešto za svakoga od nas.

ribice za kucni akvarij

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button