Dnevni boravak i pravila uređenja prostora korak po korak

Kada je u pitanju uređenje dnevnog boravka mnogo je aktualnih trendova, ali i stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom njegovog uređenja.

Prilikom realizacije uređenja dnevnog boravka osim vaših želja važan je vaš stil života, estetika koju želite slijediti i najvažnije od svega prostor s kojim raspolažete zbog rasporeda namještaja.

rasvjetni spot dnevni boravak

Vodič i ideje za uređenje svake sobe u domu, počevši od dnevnog boravka

Za početak izmjerite dnevni boravak zapisujući širinu i duljinu svakog zida na papir koji će postati vaš nacrt za uređenje.
Bez obzira da li nacrt kreirate u nekom računalnom programu ili ga ručno crtate na papiru, plan uređenja svakako je vrlo koristan za svako daljnje planiranje uređenja prostora.

stolic luster sofa

Zatim izmjerite već postojeći namještaj koji ste odlučili ostaviti i dalje u dneveom boravku, a pri razgledu namještaja u salonima zapišite precizno mjere svakog komada namještaja kojeg kanite uključiti u uređenje.

Odredite koja će točka postati centralna u dnevnom boravku, kao što je televizor, kamin ako ga imate, jer će ostali namještaj
poput sofa, naslonjača, umjetničkih dijela i lustera ići oko toga.

Glavna sofa ili kutna garnitura za sjedenje bit će okrenuta prema zidu na kojem je kamin ili televizor. Dodatni naslonjači, taburei i stolice mogu se uvijek okretati prema potrebi ili mogu biti postavljeni za usavršavanje ravnoteže u izgledu.

uredenje prostora soba

Većina ljudi svakodnevne razgovore vode u dnevnom boravku i smatraju ga centralnim dijelom kuće i za svako druženje.
Stoga je polukružna konfiguracija namještaja oko kamina i televizora najbolja, jer je jednostavna interakcija s obitelji i prijateljima izvrsna.

dnevni boravak televizor

U slučaju da nemate kamin ili ne želite imati televizor najviše smisla ima postaviti sofe ili garnituru za sjedenje oko stola za kavu/piće, kružno oko stola ili rasporedite namještaj za sjedenje jedno preko puta drugoga u odnosu na stolić
kako biste zatvorili praznine.

police namjestaj dnevni boravak

Raspored stolove, ormara, polica za odlaganje

Nakon postavljanja centralnog dijela za sjedenje slijedi postavljanje stolova i polica i ormarića za odlaganje stvari. U dnevnoj sobi, glavni stolić za kavu može biti postavljen ispred sofe, kauča i taburea za sjedenje.

stol stolic soba

Ako želite oplemeniti prostor za sjedenje jako će lijepo izgledati stolić koji se stavlja s zadnje strane sofe, uzak površinom a postavlja se na stražnju stranu. Na njemu možete odlagati daljinske upravljače, knjige, cvijeće i korisne zelene biljke.

dnevni boravak police

Maleni, niski stolići postavljaju se bočno, pokraj naslonjača ili na obje strane sofe ako imate dovoljno prostora.
Za male prostore razmislite o stoliću koji je rasklopiv i montira se na zid te se prilikom upotrebe mogu proširiti i preklopiti uza zid kada nisu u funkciji.

kamin police soba

Ormarići i police za odlaganje stvari i ukrasnih predmeta poput fotografija, zdjela za voće, knjige, suvenira neka budu smješteni uz zid, gdje god to prostor dopušta.

Otvorene police ili ormarići najbolje izgledaju na najdužem zidu prostorije, a mini barski ormarići ili kolica su komadi namještaja koji oplemenjuju prostor i daju dodatni glamur dnevnom boravku.

luster dnevni boravak

Podne i stolne svjetiljke i rasvjetni spotovi

Stolne svjetiljke obično se postavljaju na bočni stolić za kavu ili odlaganje stvari samo uvijek morate paziti da svjetiljka ne zauzme veći dio površine stola. Podne lampe najljepše izgledaju u kutovima sobe i služe, osim za rasvjetu i za stvaranje ugodnog toplog ambijenta.

stolna lampa

Luster bi trebao biti postavljen u centralnom dijelu iznad glavnog prostora za sjedenje ili iznad glavnog stola. Rasvjetni spot izvrstan je za osvjetljenje umjetnička djela, skulptura ili ugrađene biblioteke.

televizor stol dnevni boravak

Tepisi i podne prostirke

Posljednji element u namještanju dnevnog boravka je tepih ili zanimljiva prostirka na podu. Ako volite veće mekane i tople površine ispod nogu onda je svakako tepih najbolje postaviti u centralnom dijelu ispod sofa i naslonjača tepih bi trebao biti nekoliko centimetara veći odnosno trebao bi viriti izvan garniture za sjedenje, taburea i naslonjača kako bi dao svojevrstan okvir cijeloj sobi.

tepih tepison dnevni boravak

Ako je cijela soba obložena tepihom, dodavanjem debljeg tepiha u centralnom dijelu dati će dodatni dojam opuštenosti i topline cijelom prostiru.

dnevni boravak

U svakom slučaju vaš dnevni boravak treba služiti vašem odmoru, opuštanju i udobnosti, prostor u kojem provodite svoje trenutke nakon posla, vrijeme vikenda ili slobodne trenutke za druženje s prijateljima te stoga stvorite prostor koji je odraz vašeg osobnog ukusa i stila života.

Facebook Like Button