U četvrtak, 23. 11. 2017. godine, u Esplanade Zagreb Hotelu, u svečanoj, ali i prijateljskoj atmosferi, održana je 6. po redu dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture.
Nagradu je 2012. godine utemeljila udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma.
Bijeli grozd 2017
Bijeli grozd je nagrada najboljim vinarijama s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi razvojem i promicanjem eno-gastronomije i razvojem vinskog turizma. Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.
Silvija Munda i Tomislav Stiplošek, koji su osnovali udrugu G.E.T. i prateći Centar za razvoj vinskog turizma, više od deset godina medijski prate eno-gastro scenu regije pa je, među brojnim aktivnostima kojima se udruga bavi, vrlo značajan i časopis G.E.T. Report.
“Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.”, objasnio je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.
Za najbolje vinarije po svojem mišljenju, glasovalo je i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i putnika. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 4 regije: Bregovitu Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.
U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.
“Za podršku zahvaljujemo prijateljima i sponzorima koji su podržali organizaciju: Esplanadi Zagreb i divnom osoblju hotela, restoranima Agava, Bistro Apetit by Marin Rendić, Vinodol i Vuglec breg te tvrtki Adriatic Shells, koji su svojim delicijama oduševili sve goste na dodjeli, vinarijama Barundić, Stručić i Dine, čija su se vina pila i staklarni Rogaška, koja je svojim čašama ‘Armonia’ omogućila da uživanje u tim vinima bude potpuno”, ističe Silvija Munda iz udruge G.E.T. te dodaje: “Hvala svima koji su dolaskom podržali vinare i naša nastojanja, ali i svim medijima koji će pomoći da se glas o Bijelom grozdu i trudu koji vinari ulažu u razvoj turizma pronese što dalje.”
Udruga G.E.T. aktivno radi i na promicanju ugostiteljskih zanimanja pa su na dodjeli sudjelovali i učenici Ugostiteljsko-turističkog učilišta Zagreb, budući konobari.
Među brojnim gostima koji su nazočili dodjeli, bio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te predstavnici turističkih zajednica grada Zagreba i grada Jastrebarskog.
“Čestitam svim nagrađenima, a posebno ovogodišnjem ukupnom pobjedniku, Vinariji Vuglec Breg, koja je proglašena najboljom vinarijom u Hrvatskoj! Ovo je najnoviji u nizu sjajnih primjera koji potvrđuju kakav ogroman iskorak su napravili zagorski vinari, koji za svoja vina osvajaju nagrade i priznanja i na priznatim inozemnim ocjenjivanjima i festivalima. Izuzetno mi je drago što smo osvojili i prva dva mjesta u kategoriji Bregovita Hrvatska – prvo mjesto Vuglec Breg, a drugo mjesto Vinarija Bolfan. To nam daje dodatan poticaj da kroz mjere promocije ukupne turističke ponude Krapinsko-zagorske županije, na posebno mjesto stavimo i naše sjajne vinare”, rekao je Željko Kolar.