Egipatska kraljica Nefertiti i njene male tajne

Nefertiti je bila prelijepa supruga egipatskog faraona Amenhotepa IV, koji je vladao Egiptom u 14 st. prije Krista.

Kraljica Nefertiti živjela je između 1370. godine pr. Kr. do 1330. godine pr. Kr., a njezino ime znači “ljepotica koja dolazi”. Osim legendarne ljepote, uz Nefertiti su vezane mnoge nejasnoće i zablude a nesumnjivo je smatraju jednom od najmoćnijih žena svijeta koje su vladale s velikom mudrošću.

Jedna od nepotvrđenih pretpostavki govori da je u stvari ona bila prava majka faraona Tutankamona.

Nefertitin život

nefertiti-1Faraon Amenhotepa IV, koji je tijekom svoje vladavine promijenio ime u Ehnaton, zajedno je sa svojom suprugom Nefertiti ukinuo štovanje boga Amona, jer su svećenici postali prevelika prijetnja čak i samim faraonima.

Ehnaton je stoga sebe i svoju suprugu proglasio vrhunskim svećenicima sunčanog boga Atona te osnivao novu prijestolnicu Amarnu, koja je jedno od prvih planski izgrađenih naselja na svijetu.
Prema dostupnim izvorima materijal za izgradnju novih hramova i grada uziman je čak i iz samog hrama Karnaka, dotadašnjeg glavnog hramskog kompleksa za štovanje boga Amona.

Nefertiti je na slikama i reljefima bila prikazivana kao ravnopravna s faraonom što je znak da je par zajedno vladao zemljom. Egipat tog doba bio je u velikoj ekonomskoj krizi, na samom rubu propasti.

Nasilno provođeno štovanje novog božanstva, koji je ovaj faraonski par uveo, dovelo je do velikih kulturnih i ekonomskih posljedica.
Ethon je nažalost umro u sedeamnaestoj godini svoje vladavine a kraljica Nefertiti postala je vladaricom zemlje pod, pretpostavlja se, novim imenom Smenkhare.

Ne bi li se održala na vlasti, pragmatično napušta novi glavni grad Amarnu i vraća se natrag u Tebu. Kako bi smirila situaciju u zemlji vraća se starim vrijednostima i svoga supruga pokapa po starim običajima te na taj način pruža ruku pomirenja Amonovim svećenicima.

Smrt ove moćne žene nije nikada do kraja razjašnjena a znanstvenici još uvijek nisu sigurni koja mumija pripada Nefertiti. Tragovi vladanja Ehnatona i Nefertiti su kasnije pomno obrisani iz povijesti Egipta.

OVDJE saznajte još neke zanimljivosti o slavnim vladarima koji su bili vezan uz mistični Egipat!
Pet stvari koje niste znali o Juliju Cezaru

Izdvojeno

Nefertiti i danas pridonosi slavi faraonskog Egipta. Poznata bista Nefertiti otkrivena je 6.12.1912. godine od strane njemačkog arheologa Ludwiga Borchardta, u radionici kipara Thutmosa, u ostacima Amarne. Bista je danas jedno od najkopiranijih dijela starog Egipta a izložena u stalnom postavu berlinskog Neues Museuma. Egipatske vlasti u par su navrata pokušali vratiti bistu s tvrdnjom da je ona ukradena iz Egipta.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Mike Schmid Oskari Ojala

Facebook Like Button