Egipat – treba li uopće objašnjavati zašto je najpopularnija turistička destinacija Afrike

Dolina kraljeva, piramide u Gizi, rijeka Nil… Treba li uopće objašnjavati zašto je Egipat najpopularnija turistička destinacija Afrike?

Egipat se smjestio na sjeveroistoku afričkog kontinenta, a omeđen je Sredozemnim i Crvenim morem, Libijom i Sudanom, te Izraelom i Gizom. Ujedno, to je jedina država u Africi, čiji teritorij prelazi na susjednu Aziju (Sinajski poluotok).
Zemlja je to suho-vlažnog kontrasta, pa na njezinoj površini od oko 1 milijun četvornih kilometara dominira suho saharsko područje ispresijecano tokom rijeke Nil.

Egipat ima i jednu od brzorastućih populacija (oko 75 milijuna stanovnika) koji se najčešće nastanjuju u urbanim naseljima uz vodu.  Najveći i ujedno glavni grad jest Kairo, koji se smjestio na obali rijeke Nil, na sjeveru Egipta. U njemu živi oko četvrtina sveukupne populacije, što ga čini najnapučenijim afričkim gradom i 13. gradom po veličini u svijetu.

Njegova povijest je duga i bogata, a svaki turist neizbježno će pogledati svjetsko čudo antičkog svijeta – piramide u Gizi. Neizostavna stanica je i Egipatski muzej antikviteta, muzeji islamske i koptičke umjetnosti, kao i niz džamija (Ibn Tulun, Al-Azhar, el-Muayyad).

Turisti rado posjećuju i Aleksandriju, Luksor, Asuan te odmarališta na Crvenom moru. Egipat je i meka za šopinholičare, a na raspolaganju vam su ćilimi, egipatski pamuk, probrani začini, kožnati proizvodi, razni antikviteti, lončarija i nakit – a svaki turist svakako treba nabaviti i oslikane papiruse. Naučite se cjenkati prije nego krenete na putovanje!

U Egiptu se jede raznovrsna hrana, a vegetarijanci će pronaći dosta izbora za sebe.
Tradicionalna jela podrazumijevaju: falafel (pržene kuglice od mahunarki), ful (pire od mahunarki začinjenih češnjakom,limunom i maslinovim uljem) i koshary (složenac od tijesta, leće, riže, slanutka i umaka od rajčice).

Pije se kava, čaj, razni voćni sokovi od šećerne trske i slatkog korijena, a na nekim mjestima dopuštena je čak i konzumacija alkohola.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Egiptu:
  1. Dolina kraljeva

Istražite posljednje počivalište egipatskih faraona i plemića. Dolina kraljeva smjestila se na zapadnoj obali Nila nasuprot grada Luksora, a krije mnoge arheološke tajne, poput Tutankamonove grobnice.  Uputite se i na južnu obalu Nila, 250 kilometara jugozapadno od grada Asuana gdje vas očekuje arheološki lokalitet Abu Simbel. Ovdje ćete naći Veliki hram Ramzesa II i nešto manji hram njegove supruge Nefertari koji su pod zaštitom su UNESCO-a.

  1. Crveno more

Uživate u ronjenju? Obavezno posjetite gradić Hurghada na obali Crvenog mora. Ovdje možete uživati i u sunčanju na dugim pješčanim plažama, kupanju u tirkizno plavome moru te pecanju. Uzduž Crvenog mora naići ćete na mnoge turističke komplekse, od kojih je svakako najpoznatiji Sharm el Sheik.

  1. Aleksandrija

Najveća egipatska luka i drugi grad po veličini u državi – Aleksandrija – privlači veliki broj turista. Aleksandrijski nacionalni muzej,  džamija Ibrahima Terbane, palača El Montazah, utvda Qaitbay samo je dio bogate povijesne baštine ovoga grada koji se nekad smatrao središtem helenističke kulture i znanosti.

  1. Oaza u pustinji

Sjednite na bicikl ili u magareću kočiju i istražite oazu Siwi. Riječ je drevnom gradu u zapadnom pustinjskom dijelu zemlje nedaleko libijske granice koja se ponosi proizvodnjom palminog i maslinovog ulja. Nedaleko grada pronaći ćete i termalne izvore, Planinu mrtvih koja sadrži neke od najočuvanijih mumija u svijetu, te ostatke rimskih palača.

  1. Otok biljaka

Uživate u botanici? Posjetite otok Kitchener (Gizirat al-Nabatat ) nasuprot egipatskog grada Asuana. Nazivaju ga još i otokom biljaka jer ćete ovdje pronaći nevjerojatnu zbirku zelenila i drveća iz svih dijelova svijeta. Službeno ime pak odnosi se na britanskog lorda, koji je bio njegov vlasnik početkom 20. stoljeća.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezici: arapski; uslužni sektor služi se engleskim jezikom
Religija: islam
Valuta: egipatska funta (EGP)
Viza: potrebna – ako idete u turističkom aranžmanu preko agencije, ista će vam je pribaviti sama. Ako putujete samostalno nabaviti je možete preko Egipatskog veleposlanstva u Zagrebu (Babonićeva ulica 58, 10000, Zagreb; tel:01 2310 781), ili u kairskoj zračnoj luci po dolasku u zemlju.
Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; glavna zračna luka je Cairo International Airport (http://www.cairo-airport.com/) nedaleko glavnoga grada.
Kada putovati: od ožujka do svibnja, ili listopad-studeni
Bolesti i preventiva: nema obaveznog naputka za cijepljenje prilikom ulaska u zemlju. Ipak, valja paziti na veliku mogućnost zaraze od dizenterije ili trbušnog tifusa.
Smještaj: Hotel Kempinski Nile (http://www.kempinski.com/en/cairo/Pages/Welcome.aspx) u Kairu, hotel Four Seasons (http://www.fourseasons.com/alexandria/rates_and_reservations) u Aleksandriji ili hotel  Club Magic Life (http://www.magiclife.com/en/club-details/clubs/egypt/club_magic_life_sharm_el_sheikh_imperial.html) u Sharm el Seikhu na obali Crvenog mora
Restorani: Izvrsnu egipatsku kuhinju možete pojesti u restoranima većih hotela. Odvažite se i na restoran Naguib Mahfouz Cafe u Kairu, ili restoran Balba3 Village u Aleksandriji.

Oprez!

Opasnost od terorističkih napada nije velika, ali postoji. Žene bi trebala uvijek biti u pratnji muškaraca, te pristojno odjevene sukladno turističkim pravilima jedne muslimanske zemlje. Voda se pije isključivo iz boca, a jede se samo na provjerenim mjestima. Sitne krađe na egipatskim ulicama su česte, pa pripazite na svoj novac, dokumente i slično.

Louise Cukrov / Shutterstock.com (shopping)

Facebook Like Button