Muzejski otok u Berlinu mjesto je najvećih znamenitosti i atrakcija Europe

Prepustite se spektakularnom svijetu umjetnosti, svjetske povijesti i kulture u Berlinu gradu vječne promjene.

Želite otputovati negdje ali niste sigurni u svoj odabir? Tražite nešto neobično ali istovremeno i zanimljivo? Možda je Njemačka, odnosno njen glavni grad Berlin, pravo mjesto za vas.

Njemački glavni grad Berlin obraća pozornost na svoje posjetitelje i trudi se dati im samo ono najbolje što može ponuditi. Stoga, grad vam nudi spektakularan otok gdje ne morate hodati tisuće kilometara kako bi otkrili svijet kulture, povijesti i najvažnijih spomenika čovječanstva. Berlin vam nudi Muzejski otok.

1999. godine ovaj berlinski muzejski kompleks upisan je u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine

Ovaj simpatičan i jedinstven otok smjestio se u sjevernom djelu Spreeinsela, u samom središtu Berlina. Svoje ime duguje svih prestižnim muzejima koji su se smjestili na otoku.

Ovaj mali komad zemlje uživa u svim blagodatima povijesnog značaja: u prijašnjim vremenima, oko 1841. godine, upravo je ovaj otok bio sjedište “umjetnosti i znanosti”.
Tijekom stoljeća, pod vlašću različitih pruskih kraljeva, zbirka umjetnina i arheoloških blaga svakim se danom sve više i više širila kako bi nam danas mogla predstaviti samo ono najbolje.

Krenite u laganu šetnju i posjetite prvo Bode muzej

Bode muzej se najviše ističe po svojoj spektakularnoj kupoli a iznenadit će vas svim svojim blagom koje nudi. Unutar muzeja možete otkriti skulpture i djela bizantske umjetnosti, kovanice i medalje.

muzejski otok_1

Sljedeći na redu je prestižni Pergamon muzej (Pergamonmuseum)

Ideja o izgradnji je vrlo originalna u odnosu na svoju arhitekturu; prva su donijeli sva umjetnička djela te su tek onda izgradili zgradu oko njih.

Pergamski oltar je nevjerojatno djelo koje predstavlja je žrtvenik podignut u slavu zajedničke pobjede Pergama, Rimljana i Rodosa nad sirijskim vladarom Antiohom III. Muzej je prvenstveno posvećen umjetnosti islama, Grčke, Mezopotamije, Bliskom istoku i blagu helenističke Grčke.

Na otoku se najviše ističe Stari muzej ili “Altes Museum”

Poseban je po tome što je izgrđen od strane poznatog arhitekta K.F Schinkelova između 1823. i 1830. godine. U ovoj spektakularnu zgradi nalaze se zanimljive umjetničke zbirke rimske i grčke antike, kao što su naprimjer skulpture, antikvitetne vaze, mozaici, nakit, oružje i slično.

Osim toga, muzej vam može ponuditi fantastične fotografije iz različitih dvorca Berlina, Potsdama i Charlottenburga, kao i niz privatnih zbirki, poput Giustiniani i Solly.

Altes Museum

Nekoliko koraka dalje od starog muzeja, pronaći ćete upravo Novi muzej tzv Neues Museum

Nažalost, muzej je potpuno uništen tijekom Drugog svjetskog rata te se mogu vidjeti samo izvanjski zidovi. Nakon obnove ti zidovi služe kao izložba i ukazuju na vrijeme prije rata te na fantastična egipatska i prapovijesna dijela.

Sada krenite u kreativni svijet slika i posjetite Staru Nacionalnu Galeriju – Alte Nationalgalerie

Ova stamena ljepotica, Alte Nationalgalerie, pruža spektakularnu ekspediciju kroz najvažnije slike i skulpture iz svjetske povijesti, među kojima možete pronaći senzacionalna i najvažnija djela Feuerbacha, Menzela, Liebermanna, Friedricha ili Schinkelovih.

Također, muzej će vas iznenaditi svojom najvećom zbirkom skulptura i umjetničkih djela iz 19.stoljeća u Njemačkoj.
a samo par kilometara možete doživjeti umjetnost kakvu do sada niste doživjeli. Stoga, spakirajte svoje kofere i krenite na umjetničko putovanje života.

OVDJE saznajte kako još možete uživati u atrakcijama Berlina

Doživite Berlin na originalan način vozeći legendarni auto Trabant

Tekst: Azra Terzić

Facebook Like Button