Elegantni švedski glavni grad Stockholm

Švedska prijestolnica Stockholm zapanjuje svojom drevnom ljepotom grada koji je velikim dijelom okružen vodom u kojoj se ogleda istinski duh mjesta nastalog prije jako mnogo godina. Blizina baltičkog mora nadahnjuje svojim izobiljem gastronomsku kulturu, a skandinavski šarm specifičnog dizajna obogaćuju i nadahnjuju svakog posjetitelja i njegovih oko 1.950. 000 stanovnika koji čini se žive jednim laganim stilom života.

luka

Obilazak Stockholma

Mnogobrojni muzeji i fenomenalne galerije nalaze na uglavnom na samoj obali. Muzej moderne fotografije “Fotografiska” nezaobilazno je mjesto obilaska, a smješten je u industrijskoj zgradi od crvene cigle, izgrađene još davne 1906. godine. U njezinim prostorijama izlagali su, uz brojne skandinavske fotografe, neki od najpoznatijih fotografa kao što su Annie Leibovitz, David LaChapelle, Nick Brandt, Martin Schoeller i Anton Corbijn.

Najposjećeniji muzej u Skandinaviji, smješten također na samoj obali, je Vasa muzej, koji u svom postavu čuva impresivni, 380 godina stari ratni broda koji je potonuo u stockholmskoj luci davne 1628. godine. Obilazak muzeja traje otprilike 25 minuta gdje ćete uz profesionalnog vodiča zaista mnogo naučiti o povijesti ovog dijela svijeta.

galerije

Ne možete otići iz Stockholm bez upoznavanja sa švedskim dizajnom. Svensk Tenn jedna je od ekskluzivnih istaknutih dizajnerskih kompanija. Poznata po namještaju specifičnih jarkih boja dizajniranih od strane švedsko austrijskog dizajnera Josefa Franka. Rad ove tvrtke proteže se kroz dugi niz godina, a počeo je od 1950., a i dan danas rade i surađuju s vrhunskim svjetskim umjetnicima kako bi ostvarili nove, jedinstvene, vrhunski izrađene komade za uređenje interijera.

Kraljevska palača

Na mjestu nekadašnjeg srednjovjekovnog dvorca Tre Kronor, izgrađenog u davnom 13.stoljeću, danas ponosno stoji rezidencija i kraljevska palača švedskih monarha, koja krasi u punom sjaju povijesni dio Stockholma, smjestivši se na otoku Stadsholmenu, u Gamla stanu. Gamla stan zauzima cijeli otok, jedan od četrnaest otoka koji sačinjavaju Stockholm. Kada je u 17. stoljeću Tre Kronor nažalost uništen u razornom požaru obnovio se tijekom 18. stoljeća kada su izgrađene nove barokne, kvadratne zgrade koje do danas karakteriziraju Gamla stan.

kraljevska-palaca

Švedski kralj Carl XVI Gustaf koristi, na prvi pogled, jednostavnu zgradu prilikom službenih prijema no njen jednostavan luksuz nudi dobar uvid u švedski mentalitet kada se radi o nenametljivosti, ali ipak velikoj primamljivoj estetskoj izvrsnosti svoje arhitekture i dizajna.

Hoteli za pamćenje

Preko puta kraljevske palače u Stockholmskoj luci nalazi se impresivni The Grand Hotel, luksuzni hotel s pet zvjezdica, zgrada prepoznatljivog vanjskog izgleda sa svojim blijedo zelenim krovom. Od 1874. godine, hotel je ugostio mnoge internacionalne i lokalne zvijezde i uglednike kao što su Martin Luther King, princezu Grace Kelly, Franka Sinatru te Gretu Garbo i još mnoge. Hotel se nalazi na samoj obali s prekrasnim pogledom na Gamla stan.

the-grand-hotel

Izdvojeno:
> 1901. godine u The Grand Hotelu održao se prvi banket u čast dodjele Nobelove nagrade, a mnogi njeni dobitnici bili su ujedno i gosti ovog hotela
> Hotel je osnovao francuski kuhar Jean-Fracois Regis Cadier, nadaleko poznat po svojim ukusnim delicijama. Njemu u čast hotelski bar nosi ime Cadier bar.
> Čak dva restorana s Michelinovim zvjezdicama, Mathias Dahlgren Matsalen i Matbaren, sastavni su dio ponude za goste istančanog ukusa

Kao istaknuti primjer ljepote švedske elegancije utemeljene na jednostavnosti ističe se Hotel Ett Hem, čije ime znači “dom”. Ovaj jedinstveni hotel sa samo dvanaest soba izgrađen je 1910. godine. Ugodan namještaj, šarmantan i topao interijer, police prepune knjiga i topli kamin pružaju svakom gostu osjećaj kao da su okruženju doma neke bolje stojeće obitelji. Ett Hem je spoj antiknog i modernog interijera, a opuštajući ugođaj naprosto poziva gosta da uzme neku od knjiga iz bogate knjižnice i prepusti se uživanju u zimskom vrtu prepunog zelenila.

etthem-hotel

Ett Hem smješten je u okruženju zgrada s luksuznim stanovima te niza antikvarnica i raskošnih butika.

Gastronomska scena Stockholma

Kulinarsku scenu odnedavno je upotpunio restoran Mother otvoren u siječnju 2016. od strane cijenjenih švedskih kuhara Mellera Andressona, Danyela Couta, Jonasa Svenssona i Martina Valla. Njihov glavni cilj nije samo kuhati visoko kvalitetnu hranu nego su osmislili koncept održivog načina spravljanja hrane kako bi se iskazala briga za životinje, namirnice i ljude. Uz redoviti jelovnik u ponudi se ističe veliki izbor jela za vegetarijance, kao i jelovnici bez glutena ili laktoze.

mother

Blizina mora znači i bogatu pomorsku kulturu a ona uz sebe donosi i jela bogata ponudom najboljih plodova mora. Ako želite probati najsočnijeg jastoga ne propustite briljantni restoran B.A.R. ili jednako fantastičan Wedholms Fisk.

wedholms-fisk

Izdvojeno:

> Nordijsku kuhinju, koju podržavaju Michelinove zvjezdice, možete kušati u nagrađivanim restoranima fokusiranima na visokokvalitetnu kuhinju utemeljenu na lokalnim namirnicama

bar-restoran

Izdvojeno:

> Sezona rakova traje tijekom ljeta a posebice u kolovozu kad mnoge turističke agencije organiziraju specijalizirane domjenke na brodovima koji plove po Stokholmskom arhipelagu
Facebook Like Button