7 svjetskih zdravica

Da li znamo kako nazdravljaju druge nacije? Što je specifično za njih, koji su rituali i što govore kada nazdravljaju?

Da li su zdravice uistinu toliko značajne? Naravno da da, svaka nacija ima svoju tradiciju koju slijedi i poštuje.

Kada domaćin podigne čašu i želi nazdraviti, ne postoji više briga da će tekućina koja se nalazu i u čaši za Vas biti smrtonosna.  No, u vrijeme grčkog i rimskog doba, to je često bila briga. U to doba, podizanje čaše nije bilo samo za zdravicu, već i jedan od načina domaćina da dokaže kako taj napitak nije otrovan.

Tradicija zdravice može se pratiti od vremena Mughala u Indiji. Čak su i Vikinzi u Skandinaviji podizali čaše – navodno lubanje neprijatelja – kako bi odali čast kolegama, ili za žene koje su im se svidjele. Danas tradicija zdravice ostaje strogo ukorijenjena u Njemačkoj, Skandinaviji i Istočnoj Europi.
U čast svjetovnoj povijesti zdravice, Mi ćemo proći kroz neke zemlje i nazdraviti na njihov način.

       Danska
Danska svoje zdravice uzima jako ozbiljno. Gosti nikada ne nazdravljaju svojim domaćinima, ili bilo tko tko je stariji ili još viši od rangu, sve dok to domaćin prvi ne napravi. Nikada ne kušaju svoje piće sve dok domaćin ne kaže “Skäl”.

       Francuska
Francuzi vole svoja vina i bogati sir, stoga nije iznenađenje kada nazdravljaju, oni ne nazdravljaju za sreću već za zdravlje – “SANTE”. Osim toga, tokom zdravice moraju gledati jedne druge u oči kada se čaše dodirnu i moraju nazdraviti sa svima u grupi bez križanja ruku. To je nešto čega se svi moraju pridržavati. A ako se ne pridržavate, nagađa se da ćete se suočiti sa sedam godina lošeg ljubavnog života.

       Švedska
Švedska svoju tradiciju zdravice vuče iz korijena Vikinga, kada je prazna lubanja, palih neprijatelja, bila napunjena alkoholom i davala se u ruke od ratnika do ratnika. Prije nego što podignu čašu, Šveđani jedne druge gledaju u oči dok ispijaju, te tako pokazuju svoje poštovanje prema drugima ( u davno doba, gledali su se kako bi osigurali, da jedni drugi neće napasti).

       Italija
Tipično, domaćin daje zdravicu. “Salute” što znači “za zdravlje”, često je zdravica, kao i manje neformalna ” Cin-Cin”, što proizlazi iz samog zvuka zveckanja čaša za vrijeme zdravice.

       Njemačka
Njemci vole svoje pivo, stoga nije iznenađenje da imaju različite zdravice i za pivo i za vino – “Prost” – za pivo i “Zum wohl” za vino, što oboje u prijevodu znači “Za Vaše dobro zdravlje”. Također gledajte sve s kojima nazdravljate u oči i sa svima nazdravite iz grupe.

       Kina
U Kini tradicija je da domaćin čini prvu zdravicu, govoreći “Genbei” – što znači od dna prema gore, ili “Kai pay” – što bi značilo “ispijte cijelu svoju čašu”. Kada se čaše dotaknu prvi put, važno je spajanje trbuha od stakla, dio ispod ruba. Za svaku narednu zdravicu, dno čaše se malo odlupi od stol.

      Tajvan
Za razliku od ostalih mjesta, zdravice u Tajvanu su često usmjerena prema pojedincu a ne grupi. Ako posjećujete nekoga, velike su šanse da će svi za stolom nazdraviti Vama dobrodošlicu. Kada podižete čašu, držite ju u desnoj ruci i stavite lijevu ruku ispod nje.

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić

Facebook Like Button