EN PRIMEUR 2020. Istarski vinari na jedan dan sele u Zagreb

Više od 50 istarskih vinara, kušanje nove berbe, vođena radionica o istarskom terroiru, najveći susret ugostitelja i istarskih proizvođača vina – sve je spremno za deveto predstavljanje mladih malvazija.

vino esplanada

Iz godine u godinu sve je više istarskih vinara koji se na ovaj način predstavljaju tržištu

Njih više od 50 u ponedjeljak će prezentirati potencijal nove berbe, a tradicionalno će im se pridružiti i proizvođači žlahtine i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

Na devetom En Primeuru sommelieri, vlasnici vinoteka, distributeri, hotelijeri, vinski kritičari kušat će vina u ranoj fazi, dok su još u bačvama, i odabrati ona koja im se najviše sviđaju.

Po uzoru na kušanje novih berbi u Francuskoj, Udruga vinogradara i vinara Istre – Vinistra još je 2012. održala prvi En Primeur mladih malvazija u Zagrebu.

vinistra

Svake godine u drugom tjednu veljače istarski vinari na jedan dan sele u glavni grad

Degustacija je podijeljena u dva dijela – od 13 do 16 sati rezervirana je isključivao za profesionalce, a od 16 do 19 sati za širu javnost i ljubitelje vina, no isključivo uz pozivnicu ili prethodnu prijavu na web stranicu Vinistre.

„Udruga vinara i vinograda Istre koncentrira se na tri vrlo važna događaja za promociju vina Istre s fokusom na malvaziju.

vina vinistra

Uz Međunarodno ocjenjivanje vina i Svijet Malvazija u travnju te Vinistru u svibnju koja je postala jedna od najatraktivnijih vinskih manifestacija u ovom dijelu Europe, tu je i En Primeur u Zagrebu – prigoda da se početkom svake godine širem tržištu predstavimo mladim malvazijama.

vina zagreb

Tijekom četvrt stoljeća postojanja Udruge vinara i vinogradara Istre, istarsko vino od neprepoznatljivog proizvoda postalo je brend, istarski vinari imaju proizvod svjetskog glasa, naše vinarije atraktivna su turistička odredišta, a vino je – uz sjajnu gastronomiju, među prva tri motiva dolaska turista u Istru“, ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura mladih malvazija.

Fotografije En Primeur 2019. (autor Tomislav Smoljanović): https://app.box.com/s/hcs6jfjh5ocv2iqb1fagm5ne11lxca91