Europski gradovi s ljubavnim lokotima

U veljači je sve nekako u znaku ljubavi, Valentinova. Priroda se budi, rađaju se nove ljubavi i slave se stare ljubavi. Bilo da ste friško zaljubljeni ili pak već volite godinama, mogli biste svoju ljubav ovjekovječiti jednim ljubavnim lokotom i to ni manje ni više nego baš ovaj mjesec. Donosimo Vam ideju za neke od gradova u kojima možete ostaviti lokot i izgubiti ključić, kako bi Vaša ljubav trajala vječno.

OVDJE saznajte Kako je nastalo romantično Valentinovo?

Zagreb

ljubavni-lokot-2
Na samome početku spomenimo naš glavni grad i jedno čudesno mjesto koje čuva lokote. Riječ je o Gornjem gradu s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Ljubav, romantika, lokoti i sreća. Ispišite ime svojeg partnera i svoje ime, slobodno napišete i datum ili neku izreku i zaključajte svoju ljubav kako bi ona trajala vječno. Osim na Gornjem gradu, lokot možete postaviti i na ogradu ispred Muzeja suvremene umjetnosti.

Varaždin

varazdin
Osim Zagreba, svoju ljubav možete “zaključati” i u Varaždinu i to na dva mjesta. Jedno je mjesto Anđelinjak, mjesto skriveno u samom centru grada u kojem spavaju anđeli. Osim što možete posjetiti anđele, na ogradi Anđelinjaka ostavite lokot i na taj način zaključajte ljubav. Nedaleko Anđelinjaka odnedavno stoji i jedna krinolina koja čeka da ju se ukrasi ovim iskazom ljubavi. Smjestila se u Kranjčevićevoj ulici u centru grada, a svaki dan ju obiđe i ukrasi neki novi par svojim ljubavnim lokotom.

Rijeka

rijeka
I Rijeka je grad u koji možete izvesti svoju ljubav te zajedno zaključati lokot i izgubiti ključ. Za razliku od prethodnih gradova, u Rijeci se lokoti nalaze na mostu i to ni manje ni više nego “Mostu zaljubljenih” koji povezuje lukobran s Rivom Boduli.

Firenca

firenca-1
Spominjući ljubavne lokote, svakako moramo spomenuti i jedan grad izvan Hrvatske. Za početak spomenimo Firencu za koju se vjeruje da je zapravo prvi grad u kojem su postavljeni ljubavni lokoti. Mjesto je most Ponte Vecchio koji se nalazi iznad rijeke Arno. Je li to zaista bilo prvo mjesto s kojeg je sve krenulo ili nije, zapravo nije ni bitno, bitno je da se ljudi vole i svoju ljubav slave na razne načine.

Ljubljana

ljubljana
Kako je Ljubljana poznata po mostovima, tako ne čudi da se lokoti tamo zaključavaju na mostu. Most koji je dobio tu čast je Mesarski most. On ne zvuči nimalo romantično, ali kad pogledate gomilu lokota koji su već pronašli svoje mjesto, tada Vam je jasno da je to zapravo jedan vrlo uistinu romantičan most.

Za kraj…
Spomenimo i dva grada u kojima se trenutno pronalazi idealno mjesto za lokote jer je naime mostovima na kojima su lokoti bili postavljeni prijetilo urušavanje. Rim je poznat kao vječni grad, a Pariz kao grad ljubavi, stoga nije bilo moguće napisati tekst o vječnoj ljubavi, a ne spomenuti ove gradove.
Obiđite neki od gradova i potražite ova romantična mjesta s lokotima, a ako Vas put odvede u Pariz ili Rim potražite jesu li opet otvorili mogućnost za zaljubljene da ostave svoj trag i zaključaju svoju ljubav.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Vanja Gavrić
R Arno
Vida Dimovska
Roberto Taddeo

Facebook Like Button