Ljubavno jelo za čarobno Valentinovo

Dani zaljubljenosti i ljubavi su pred nama. Sve od 14. stoljeća pa do današnjih dana u veljači slavimo ljubav. Godinama se znak pažnje prema voljenoj osobi mijenjao, a danas je pak sve više običaj voljene osobe odvesti na gastro putovanje. Mašta i priprema zanimljivih jela zasigurno će razveseliti drage nam osobe. Ususret prazniku ljubavi zagrebački restoran Apetit city i chef Stjepan Bistrički predstavljaju tri zanimljiva jela koja će oduševiti.

Rižoto od cikle sa zaljubljenim škampima s mascarpone kremom s limunom i confit limunove korice

Potrebne namirnice za 4 osobe:
Cikla 400g
Riža 320g
Sok od cikle 1dcl
Škampi 1kg
Luk 200g
Maslinovo ulje 50ml
Maslac 100g
Mascarpone 20g
Grana padano 50g
Sol, papar
Limun 1
Temeljac 4dcl

Priprema:
Ciklu stavimo kuhati u vodu. Dok se cikla kuha očistimo škampe, očistimo i isjeckamo luk na sitno te ga na maslinovom ulju prodinstamo. Kuhanu ciklu očistimo i izrežemo na kockice stavimo na prodinstani luk zalijemo sokom od cikle i temeljcem. Umiješamo rižu uz stalno miješanje i podlijevanje kuhamo dok riža ne bude al dente. Kada je riža gotova maknemo s vatre, umiješamo maslac i grana padano i dobro izradimo rižoto tako da bude kremast, začinimo. Mascarpone pomiješamo sa sokom od limuna i malo soli. Škampe ispečemo na maslinovom ulju i posolimo.

Serviramo rižoto u duboki tanjur, na rižoto posložimo škampe, kremu od mascarponea i confit koricu od limuna. Ukrasimo po želji.

Confit korica limuna:
Ogulimo limun, koricu narežemo na tanke trakice te stavimo u hladnu vodu kuhati. Kada voda zakuha procijedimo i opet stavljamo u hladnu vodu da izvučemo gorčinu. U treću vodu stavimo malo šećera.

Recept: Restaurant Apetit city