Chef Zoran Ožegović nam donosi pomalo neobičan, ali odličan recept za rižoto od cvjetače s okusom porta.
Recept za ovako pripremljen rižoto zavoljet ćete na prvu, čim ga prvi put pripremite, a vaši prijatelji zasigurno će vas tražiti recept
Sastojci za recept – rižoto od cvjetače s reduciranim portom
40 dkg Scotti Arborio riže
30 dkg cvijetaće
15 dkg maslac
50 dl porta
Maslinovo ulje
Parmezan
Sol i papar po potrebi
Povrtni temeljac po potrebi
List peršina
Smeđi šećer
Vrijeme pripreme recepta 20 minuta
Priprema rižota od cvjetače
Cvjetaču narezati na listiće, ali samo cvjetiće ne i sredinu povrtnice s time da jedan dio cvijetića ostavite u malim komadima. Na pola kilaže maslaca iz recepta prosotirati svu cvjetaču i odmah na tome rastopiti smeđi sećer tako da se cvjetača karamelizira. Uz ovu pripremu pripazite dobro da šećer ne zagori.
Na sve dodajte rižu, koja može biti već na pola pirjana, ali savjet chefa Zorana Ožegovića jest da je rižu ostaviti sirovu, jer tada rižoto bude kremastiji.
Uz konstantno miješanje (bolje da se rižoto priprema na jakoj vatri) podlijevamo sve sa povrtnim temeljcem, ali ne podlijevajte tako da se jelo kuha nego neka neka uvijek bude više riže od vode, jer se tako riža zapravo pirja.
Začinimo sve po potrebi i kada riža postigne željenu mekoću jelo uklanjamo s vatre
Savjet više – neka riža ne bude skroz suha.
Pustimo jelo da se malo odmori oko pola minute i onda u rižoto stavljamo parmezan, maslac i nakosani peršinov list, a ako želite možete staviti i malo maslinovog ulja, te sve dobro umiješajte da se poveže. U slučaju da je rižoto pre gust dolijte još malo temeljca, ali rižoto pri tom nikako ne vraćamo na vatru.
Reduciranje porta za rižoto od cvjetače
Redukciju porta postižemo na slijedeći način: porto stavimo da iskuhava, kad zakipi flambiramo ga da ispari sav alkohol, jer nam tako ostaje slatkasti okus porta. Tada takav porto pustimo da iskuha dok ne postane gust.
Rižoto od cvjetače serviramo na tanjur i prelijemo redukcijom porta.
Dobar tek!
Uz dopuštenje: chef Zoran Ožegović (slika)