Bonton u Francuskoj Polineziji

Prekomorska zemlje prekrasne kulture i bontona.

Francuska Polinezija sastoji se od prekrasnih 118 otoka podijeljenih u nekoliko otočnih skupina. Svaki otok se razlikuje od drugog po svojim izgledom ali i kulturom. No, svi zajedno imaju jedinstveni bonton ponašanja.

Francuski Polinežani su nevjerojatno simpatični i gostoljubivi prema svojim posjetiteljima. Najvažnije je da ste pozitivni i vjerujte nam, uklopit ćete se bez problema.

Moto stanovnika je “Aita pea pea”, što znači “bez brige”. Dakle, ako ćete ikada tamo boraviti, budite prijateljski raspoloženi i uživajte u hrani, krajoliku i kulturi.

U nastavku Vam donosimo jednostavne savjete koji će vam pomoći ako se ikada nađete u ovoj tajanstvenoj i simpatičnoj zemlji.

Odjeća
Odijevajte se ležerno. Tu ne postoje neka izričita pravila koja bi se svi trebali držati. Kratke hlače se smatraju prikladnima, ali duge suknje i duge hlače Vam mogu pomoći od uboda komaraca i muha.

Bonton kod stola
Ne konzumirajte alkohol u javnosti jer je to protuzakonito.
Društveno je prihvatljiva činjenica da možete jesti  u javnosti, a često možete pronaći i ljude koji prodaju na ulici hranu.

Napojnice
Nemojte ostavljati napojnice. To nije uobičajeno u njihovoj zemlji.

Pozdravi
Pozdravljajte druge ljude čvrstim stiskom ruke te to učinite sa svima koji se nalaze u vašem društvu. Društveno prihvatljivo je i ljubljenje u obraz, bez obzira da li se radi o ženi ili muškarcu.

Bonton slikanja
Slobodno fotografirajte i ljude i okolinu. Dopušteno je slikati skoro sve, od vjerskih kipova, zračnih luka pa sve do crkva i sinagoga.

Još jedan popularan izraz u Francuskoj Polineziji je “haere maru” što znači “samo polako”. Stanovnici će Vam to reći kako bi uživali u krajoliku i svemu onome što im je majka priroda dala.

To je jedinstvena zemlja i vjerujemo da ćete se odlično provesti. Stoga, sretan put!

Fotografija: Foter
Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button