Svjetski razgovori

Pitate se kakav je bonton koje države što se tiče komuniciranja? Mi ćemo vam otkriti zlatna pravila bontona razgovora u svijetu.

Planirate li otputovati u državu u kojoj još niste bili, poželjno je znati što se tamo smatra pristojnim ili nepristojnim tijekom razgovora. Sigurno se ne želite osramotiti pridržavajući se naših pravila pristojne komunikacije, koja se ne poklapaju s pravilima u ostatku svijetu. Tako se često treptanje očnim kapcima prilikom razgovora s ljudima u Hongkongu tumači kao izraz nepoštovanja, dosade pa čak i gnjavaže, dok se u Hrvatskoj na to uopće ne obraća pažnja.

Argentinci u razgovoru stoje puno bliže jedan drugom nego što je to običaj u Europi. Kod njih se ne smatra nepristojnim dodirivati nečiju ruku ili rame prilikom komuniciranja. Na njih se gleda kao na otvorenu i pristupačnu naciju stoga ne čudi što imaju otvoren, za nas netipičan pristup prema komuniciranju. Kod nas bi se također smatralo neuobičajenim, pa čak i nepristojnim, ako bi tijekom razgovora držali ruke prekrižene iza leđa što državljanima Fiđija pokazuje da cijenite svog sugovornika.

Zlatno pravilo razgovora u Brazilu je održavanje kontakta očima s osobom s kojom pričate, jer ako to ne činite, smatrat će vas nepristojnima. Taj veseli narod poznat je po karnevalu, sambi i nogometu koji uključuju velik broj sudionika, što pokazuje koliko su društveni i koliko im je važna međusobna komunikacija i druženje. Stoga je razumljivo da veliku pažnju pridaju razgovoru i da ćete pokazati poštovanje ukoliko ćete sugovornika gledati u oči. Japanci imaju malo drugačiji pristup komunikaciji. Oni se drže svoje stare narodne izreke: „Ako vidiš osobu koja tuguje, pridruži joj se svojim tugovanjem; ako pak vidiš osobu koja se radujem, pridruži joj se svojim radovanjem.“ Takvim ponašanjem pokazuju koliko su suosjećajni, te svoju narodnu izreku prenose iz generacije u generaciju, nastavljajući tradiciju poštivanja svoje kulture.

Kao u Argentini, i u Kini je običaj da osobe koje pričaju stoje vrlo blizu jedna drugoj. Ako vam to smeta, ili vas čini nelagodnim, te se počnete odmicati, Kinezi će vam svejedno opet prići i tako ćete se naći usred „razgovornog tanga“ – vi korak unatrag, oni korak naprijed, sve dok ne nađete zadovoljavajuću udaljenost. Iako ste se našli na dobroj udaljenosti, ne znači da više nemate priliku uvrijediti osobu s kojom razgovarate. U Kini se smatra nepristojnim prekidati osobu koja govori, dok je to u Hrvatskoj često praksa, što zna dovesti čak i do svađe. No nemojte se zato začuditi ako usred razgovora s nekim Kinezom nastane duže razdoblje šutnje. Razlog tomu je potreba domaćina da u miru i tišini razmotri što će sljedeće reći i kako će se dalje odvijati razgovor. Za razliku od Kineza, stalno prekidanje sugovornika smatra normalnim i prihvatljivim u Portoriku.

Nadamo se da smo vam barem malo približili pravila ponašanja prilikom razgovora u nekim svjetskim državama. Nakon što ste pročitali ove savjete, moći ćete se, bez brige da ćete nekoga uvrijediti, upustiti u zanimljive razgovore sa sugovornicima diljem svijeta.

Autor: Ema Vuković
Slike: Shutterstock

Facebook Like Button