Neobične građevine arhitekta Frank Owen Gehrya

Frank Owen Gehry je kanadsko-američki arhitekt, poznat po svom postmodernističkom dizajnu, uključujući koncertnu dvoranu Walt Disney u Los Angelesu i Muzeju Guggenheim u Bilbau, Španjolska. Jedan je od najcjenjenijih arhitekata 20. stoljeća, zaljubljenik u smione forme i netipični građevinski materijal.

 

Rani život

Frank Owen Gehry, pravog imena Ephraim Owen Goldberg, rođen je 28.2.1929. godine u Torontu, u Kanadi. Već kao dječak pokazivao je kreativnost u gradnji imaginarnih domova i gradova od predmeta koje je nalazio u željezariji svog djeda.
1947. godine s obitelji se seli u Los Angeles. Studirao je arhitekturu na Sveučilištu Južne Kalifornije i urbanizam na Harvardu. Tijekom studija radio je raznorazne poslove kako bi se mogao financirati, između ostalog vozio je i kamion za dostavu.

Muzej Guggenheim, Bilbao

Muzej Guggenheim, Bilbao

 

Arhitektonska karijera

Nakon stečenog iskustva u arhitektonskim tvrtkama 1962. godine osniva vlastitu tvrtku, Frank O. Gehry & Associates. 1969. godine započinje s vlastitom linijom namještaja od valovitog kartona za pakiranje nazvanog “Laki rubovi”. Još uvijek više zainteresiran za izgradnju nego li za dizajniranje namještaja, Gehry preuređuju kuću u Santa Monici, Kaliforniji s novcem kojeg je zaradio svojom linijom.

Kao reakciju na hladni karakter modernističkih zgrada koje su počele prevladavati u urbanom graditeljstvu, počeo je eksperimentirati s neobičnim izražajnim sredstvima pritom tražeći svoj vlastiti stil. U gradnji je koristio valoviti čelični okvir i asimetrične izbočine čelične šipke i stakla.
Kuća u Santa Monici primjer je dekonstruktivističkog stila; estetika koja preispituje prihvaćene paradigme arhitekture i u suprotnosti je s modernističkim idealom forme koja slijedi funkciju. Od 1980-ih počeo je sa svakodnevnim dizajniranjem domova u Južnoj Kaliforniji.

Koncertna dvorana Walt Disney

Koncertna dvorana Walt Disney

 

Skok u karijeri

Kako je Frank Owen Gehry stekao status slavne osobe, tako je i njegov rad poprimao veće razmjere. 1989. osvojio je nagradu The Pritzker Architecture Prize. Ugled mu je naglo skočio krajem 1990. Do tog vremena njegov su zaštitni znak postale zgrade koje nalikuju valovitoj strukturi slobodne forme. Ovaj oblik je vjerojatno dosegnuo vrhunac u izgradnji Plešuću kuću u Pragu, zgrada koja stvara vizualnu igru svojim zakrivljenim i valovitim oblikom.

Plešuća kuća, Prag

Plešuća kuća, Prag

 

Glazbene dvorane

Arhitekt Frank Owen Gehry je posebno poznat po radu na glazbenim dvoranama. Koncertna dvorana Walt Disney u Los Angelesu bila je osmišljena prije Muzeja Guggenheim, ali je dovršena tek 2003. godine. Paviljon Jay Pritzker u Milenijskom Parku Chicago dovršen je 2004. godine. Dizajnirao je i New World Center (dovršen 2011. godine) za New World Symphony orkestralnu akademiju na Miami Beachu, Floridi.

Paviljon Jay Pritzker, Chicago

Paviljon Jay Pritzker, Chicago

 

Arhitekt Frank Owen Gehry danas

Od 2011. godine radi kao profesor na Sveučilištu Južne Kalifornije i trenutno se u svijetu gradi više od 20 njegovih projekata.
Gehry je jednom prilikom izjavio kako bi arhitektura trebala govoriti o svom vremenu i mjestu, ali i žudjeti za bezvremenošću. I upravo to je postigao svojim stvaralaštvom.

Autor: Sara Gorupec
Fotografije: Emilio I. Panizo
Michael Jones
Sergey Gabdurakhmanov
Pedro Szekely
Phillip Ritz

Facebook Like Button