Frankovka Feravina u središtu Dubrovnika

Za Dalmatince naviknute na moćna crna vina, Frankovka Feravina je ugodno iznenađenje. Ovo vino predstavljeno je na radionici „Franka – vinska valuta“ u okviru Dubrovnik Festiwinea

Da vino ruši barijere i razbija predrasude dokaz je jedinstvena radionica koja se sinoć u okviru četvrtog vinskog festivala Dubrovnik Festiwine održala u Lazaretima. U režiji Nenada Trifunovića, autora bloga „Dnevnik vinopije“ glavnu ulogu na toj radionici dobilo je jedno crno vino iz srca Slavonije. Možda bi vam se na prvu moglo učiniti provokativnim dovesti crno slavonsko vino u Dubrovnik i Dalmaciju?! Ipak je riječ o regiji moćnih plavaca i crljenaka. No, činjenica je da upravo na tom području postoji kulinarska potreba za vinima poput Frankovke Feravina, jer baš takvih vina Dalmatinci nemaju. A dobra vina uvijek provociraju, izazivaju pažnju i zavode.

„Frankovka je dosta podcijenjena sorta, s njom se nije radilo ozbiljno i samo su joj se rijetki – poput Feravina, apsolutno posvećivali. Stoga, upravo u podrumima ovog slavonskog proizvođača Frankovka daje odlične rezultate i ovo će vino osvojiti svakog tko nije opterećen predrasudama “, kazao je Nenad Trifunović te dodao kako Feravino uskoro priprema i pjenušac od ove sorte, a u podrumima u Feričancima odležava i Frankovka ledena berba, čija se premijera očekuje krajem godine.

A da je ova sorta sposobna dozrijevati, dokaz su i vina iz linije Miraz predstavljena na radionici u Dubrovniku. Riječ je o berbama 2012., 2009., 2008. i 2006. Prethodila im je nešto svježija Frankovka 2015. linije Dika, a na samom početku Mlada Frankovka 2016 i Rose Frankovka 2016.

frankovka-feravina

Ako je Frankovka onda je iz Feričanaca

Frankovka Feravina nije prvi puta ove godine oduševila Dalmatince. Prošlog mjeseca na turneji od Trogira do Dubrovnika, na vođenim degustacijama ugodno je iznenadila dalmatinske ugostitelje, hotelijere i vinske znalce. Nije ni čudo jer je riječ o autentičnoj i profaniranoj sorti, izrazito zahvalnoj za sve prigode – od svakidašnjih do najsvečanijih stolova, koja pokazuje iznenađujuće kvalitete. Jednako se dobro sljubljuje uz pršut kao i kulen ili kulenovu seku, dok odlično ide uz janjetinu steakove, divljač…

„Kada pričamo o Frankovki Feravina očekujemo vino bogatog tijela, no za razliku od dalmatinskih vina ovo slavonsko vino dosta je svježije. Zaokruženo je, elegantno i duboko, voćne arome. Odlično ide uz konkretnija i čvršća jela, donoseći začin obroku. Začin koji podiže i ostavlja aromatiku bobičastog voća u ustima koja ustraje i do razmjerno dugačkog završetka“, zaključio je najpoznatiji hrvatski „vinopija“.

„Franka – vinska valuta“, ime ove radionice u Dubrovniku nije samo igra riječi koja ukazuje na aktualni trenutak. Upućuje i na trendove koji se u vinskom svijetu mijenjaju poput valute, ali i oscilaciju frankovke kao vinske sorte.

„Kao ljubitelj specifičnih kontinentalnih sorti moje iskustvo pokazuje kako danas nije nemoguće pronaći vrhunski domaći zweigelt, ali frankovku malo teže. Međutim, kad takvu frankovku pronađete, velika je vjerojatnost da će biti upravo iz vinogorja Feričanci“, kaže Trifunović.

Uz dopuštenje: Lollipop
Fotografije: Julio Frangen

Facebook Like Button