Gradovi koje se isplati posjetiti tijekom sljedećeg godišnjeg odmora

Ukoliko razmišljate o sljedećoj destinaciji za vaš godišnji odmor, provjerite ova tri grada koji nude savršen omjer kulture, umjetnosti i zabave. A što je najbolje od svega, do sva tri grada lako možete stići i avionom iz Hrvatske.

Beograd

Ako Beograd ima turističku reputaciju, mogli bismo reći da je glavni grad Srbije vjerojatno najpoznatiji po zabavi i klupskoj sceni. Za one kojima zabava nije prioritet, postoje brojni razlozi za posjet Beogradu osim toga. Posjet Beogradu nije toliko obilazak popisa zvjezdanih atrakcija nego doživljaj ugođaja i atmosfere grada.
Grad se nalazi na prometnom raskrižju s redovitim vezama s drugim glavnim gradovima poput Zagreba, Sarajeva, Budimpešte i Sofije.

Iz Hrvatske možete stići i tako da rezervirate Split Beograd avion. Jedan od najboljih dijelova posjeta Beogradu je istraživanje svih različitih vrsta arhitekture.

Ono što Beograd čini vrlo zanimljivim je to što zapravo nema jedinstven izgled. Čak i samo hodajući kroz nekoliko ulica od tvrđave do željezničke stanice vidjet ćete veoma raznolike zgrade. Možda najveći primjer te raznolikosti je pješačka ulica Kneza Mihaila koja prolazi kroz samo srce grada.

Na njoj i na susjednom Trgu Republike pronaći ćete i art deco, baroknu i secesijsku arhitekturu. Uz to možete razgledavati i sve brutalističke građevine koji su napravljene tijekom komunističkih dana. Isplati se pogledati i hotel Moskva koji je izgrađen u stilu secesije. Sa svojim razrađenim dizajnom i prepoznatljivim bojama, ova zgrada je izvrstan primjer iznenađujuće ljepote Beograda.

Ako u Beogradu postoji atrakcija koju morate posjetiti onda je to Beogradska tvrđava
Ova ogromna povijesna utvrda, smještena na grebenu koji gleda na rijeke Dunav i Savu, uglavnom je otvorena za javnost. Kao i susjedni park Kalemegdan, tvrđava je popularno mjesto među stanovnicima za šetnju, sjedenje i razgovor.
Posebno je dobro vrijeme za posjet kasno poslijepodne kada sunce počinje zalaziti. Ako je vaš cilj posjeta Beogradu upijanje njegove atmosfere, onda ne možete ne iskusiti iskustvo prijateljske, ležerne atmosfere na tvrđavi.

belgrade-serbia-2022-04-13-23-09-32-utc

Dubai

Dubai je bez sumnje jedan od najspektakularnijih gradova na svijetu. Za one s neizlječivom žudnjom za lutanjem, ovaj grad je pravi san. Dubai ima povijesne znamenitosti, futurističku arhitekturu, aktivan noćni život i neviđene atrakcije.

Prije nebodera i luksuznih automobila, Dubai je bio samo pijesak. Iako se grad sasvim promijenio od dana beduinskih sela, pustinja je još uvijek prizor koji treba vidjeti.

Kada posjetite Dubai, otiđite na pustinjski safari i pojedite tradicionalni arapski roštilj, gledajte trbušni ples i jašite deve. Vodiči pokupe posjetitelje i odvedu ih u kamp usred pustinje, okružen pješčanim dinama. Ovo je idealan način da bolje shvatite kakav je bio život prije procvata grada.

Dubai je u svijetu poznat po svojoj arhitekturi. Teško je povjerovati da prije samo četiri desetljeća grad nije imao nijednu zgradu. Sada je Dubai prepun jedinstvenih nebodera koje su dizajnirali neki od najboljih arhitekata na svijetu.

Vožnja jednom od glavnih cesta, Sheikh Zayed Road, ostavit će svakoga u čudu. Zgrade su u svim oblicima, veličinama i stilovima. Sve što Dubai radi, radi sa stilom, pa su čak i metro stanice arhitektonska čuda. A ako volite visinu, posjetite i Burj Khalifa koja je najviša zgrada na svijetu, a putovanje do vrha nezaboravno je iskustvo.

Od plaže do pustinje, s vrha se vidi cijeli Dubai. Zgrada je visoka preko 800 metara i ima 163 kata. Burj Khalifa dom je brojnih hotela i restorana, te je idealno mjesto za promatranje zalaska sunca.

dubai-2022-11-02-16-22-03-utc

Istanbul

Istanbul doslovno ima sve. Od podsjetnika na povijesna carstva do prizora i zvukova modernog grada koji se doživljavaju kroz njegove četvrti u razvoju, razlozi za posjet najvećoj turskoj metropoli su brojni. Istanbul, dom za više od 14 milijuna ljudi, prekrasno je dinamičan.

Prostirući se i Europom i Azijom te okružen Crnim i Mramornim morem, razmjeri i topografija grada odgovaraju njegovoj bogato raznolikoj prošlosti. Povijesne znamenitosti prošarane su Istanbulom. Slikovite palače ukrašene mozaicima i freskama i prekrasne džamije krase veliki dio grada.

U živahnim četvrtima ulicama se nižu razni kafići, barovi, butici i restorani na krovovima, a većina područja ima šarene bazare. Ovo su samo neki od razloga zašto bi ovaj fascinantni grad trebao biti na vašem popisu gradova koje morate posjetiti.

Najvažniji dio Istanbula je Bosporski tjesnac koji dijeli europsku i azijsku stranu grada. Posjetitelji mogu ići na obilazak javnim brodom ili unajmiti privatni brod kako bi doživjeli neke od najljepših pogleda na metropolu.

Znamenitosti koje treba vidjeti uključuju otomanske palače na obali, Most mučenika 15. srpnja, ribarsko selo Anadolu Kavağı i palače iz bizantskog doba. Osmanske palače, bizantske tvrđave i obelisci iz rimskog doba samo su mali dio povijesnih znamenitosti koje ćete pronaći u Istanbulu.

Neki primjeri ove veličanstvenosti uključuju Muzej Aja Sofija, arhitektonsko remek-djelo koje je nekoć služilo kao bizantska crkva, a potom osmanska džamija, i Sultan Ahmedovu džamiju iz 17. stoljeća, također poznatu kao Plava džamija.

Do Istanbula lako možete stići i iz Zagreba, zato provjerite avio karte Zagreb Istanbul.

Tekst uz dopuštenje: eSky.hr
Izvor fotografije: Envato

Facebook Like Button