Beograd i Zemun gradovi u koje se vraća

Moglo bi se reći da se u samom srcu Republike Srbije smjestio njihov glavni grad Beograd, s ukupno 17 gradskih i prigradskih općina, od kojih su samo neke Novi Beograd, Stari Grad i Zemun.

Novi Beograd

Novi Beograd smjestio se na obali rijeke Save. Jedna je od beogradskih općina s najvećim brojem stanovnika, što simbolično prikazuje i grb ove općine. Naime, na štitu, odnosno grbu nalazi se zlatna kruna koja označava da se radi o području s više od 100.000 stanovnika, dok lastavice koje se nalaze s obje strane simboliziraju obnovu života, dom i savijanje gnijezda. Dan Novog Beograda slavi se 11. travnja u spomen na početak izgradnje koji se zbio 1948. godine.

pogled-na-savu

Danas ova općina broji više od 200.000 stanovnika, dok cijeli Beograd ima gotovo 1,7 milijun stanovnika. Ovdje se nalaze brojne crkve, škole i vrtići, brojne tvrtke tu imaju svoja sjedišta, a u Novom se Beogradu nalaze i slovačka i australska ambasada, a ni aerodrom nije daleko.

U ovom dijelu grada nalazi se i poznati kongresni centar, poznatiji pod nazivom “Sava Centar” u kojem su održani, a i održavaju se brojni poznati i manje poznati koncerti domaćih i stranih izvođača. Osim Sava Centra, tu je i Muzej suvremene umjetnosti, Poslovni centar Ušće, ali i gradska tržnica na kojoj se može pronaći ponešto za svakoga. U sklopu tržnice prodaje se i organski uzgojena hrana, nastala mukotrpnim radom domaćih ljudi, a u blizini se mogu kupiti razne vrste domaćih sireva iz Srbije i okolnih zemalja, između kojih svakako trebate probati kačkavalj, tvrđi kravlji ili ovčji sir specifičan po svojoj izradi.

skadarlija

Stari Beograd

Nakon priče o Novom Beogradu gastronomski put vodi nas u Stari Beograd, odnosno na Skadarliju. Ovo je ulica u samom centru Beograda koja svojom ljepotom i posebnom energijom ostavlja bez daha. U njoj se nalaze brojni restorani i ugostiteljski objekti, bila je omiljeno okupljalište umjetnika pa se tako danas u njoj može pronaći i kip srpskog pjesnika Đure Jakšića. Skadarlija je omiljeno mjesto za izlazak i druženje, kad padne mrak svakako ju moraju posjetiti romantičari jer se zvijezde tamo isprepliću s krošnjama i laganim svjetlom uličnih lampica, dok kaldrma na blagom usponu iziskuje da se spontano primite za nekoga.

Restoran Tri šešira omiljeno je okupljalište beogradske publike na bajkovito lijepoj Skadarliji, ali brojnih turista koji dobivaju preporuke kao za mjesto s fantastičnom hranom, ali i veselim muzičarima koji sviraju i pjevaju, kako na terasi tako i na obje razine ovog skroz rasplesanog restorana.

manufaktura

Restoran Manufaktura nalazi se u jednom od najpoželjnijih kvartova za stanovanje u Beogradu u ulici Kralja Petra, a okuplja mondenu publiku ove metropole. Izuzetno zanimljivo uređenje interijera, koje asocira na veliki dućan u kojem dominiraju otvorene police ss nizomizložene i savršeno domišljato posložene hrane u originalnim ambalažama, nudi izuzetno ukusnu hranu i odličan ambijent za druženje.

knez-mihajlova

Nakon Skadarlije put nas dovodi do jedne od glavnih beogradskih ulica Knez Mihajlove. Ova pješačka zona raj je za turiste i shoppingholičare jer se u njoj nalazi velik broj dućana domaćih i stranih marki. Od parfema, preko odjeće, kafića i obuće pa sve do starih zgrada, uličnih zabavljača i umjetnika – sve se to može pronaći baš u ovoj ulici.

tvrdjava

Na kraju ulice nalazi se Beogradska tvrđava, odnosno Kalemegdan, dio oko Tvrđave u kojem se nalazi prekrasan park koji za lijepog vremena ugošćuje ljude svih generacija.
S Tvrđave, odnosno okolnih zidina pruža se prekrasan pogled na grad i okolicu, a u kafićima se traži mjesto više. Na zapadnom dijelu smješten je kip Ivana Meštrovića pod nazivom “Pobjednik” koji prvotno trebao biti postavljen na Terazijama, jednom od najpoznatijih beogradskih trgova, a danas čuva zidine ove tvrđave.

muzej-nikole-tesle

Nezaobilazno mjesto za posjet svakako je i Muzej Nikole Tesle u kojem se uz odlično vodstvo educiranih vodiča zaista može doživjeti spektakularan rad i rezultati fenomenalnog znanstvenika Nikole Tesle bez kojih moderna civilizacija ne bi mogla funkcionirati kako je navikla.

zemun

Zemun

Spominjući Beograd, svakako moramo spomenuti i gradsku općinu Zemun industrijski, kulturni i prosvjetni centar. Ovaj dio oplakuju dunavski valovi u čijim se vodama mogu pronaći izvrsne ribe pa tako Zemun slovi za jedno od mjesta koje svakako valja posjetiti ako se želite najesti dobre riječne ribe. Idealno je mjesto za šetnju i druženje sa živopisnim ulicama i brojnim kavanama. Ima oko 150.000 stanovnika, a osim po kulturi poznat je i po aktivnostima na vodi i pješčanoj plaži Lido na kojoj se u toplijim danima traži mjesto više.

Korisne informacije

Službeni jezik: srpski
Religija: kršćanstvo – pravoslavlje
Valuta: srpski dinar
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
zrakoplovom (aerodrom Nikola Tesla), opcija vlakom, autobusom ili automobilom (cca 400 kilometara od Zagreba, autocesta, ograničenje brzine 120 km/h)
Kada putovati: tijekom cijele godine
Hoteli: Metropol Palace u centru Beograda
Restorani: ljubitelji ribe svakako trebaju posjetiti restoran Reka u Zemunu, a ljubitelji mesa Tri šešira u Skadarliji