Vipavska dolina  – mnogo više nego što se čini!

Vipavska dolina ima turbulentnu zamku i tisućljećima je bila prolaz puta između Italije i Podunavlja. To je već riješeno iz kamenog doba, no glavno naslijeđe su ostavili Rimljani, koji so doneli i glavnu panogu – vinovu lozu.

Slikovita dolina nalazi se manje od sat vremena vožnje od glavnog grada Slovenije, međunarodnih zračnih luka, Jadranskog mora, i visokih planina. Ime je dobila po rijeci Vipava, a okružena je visokim platoima – Trnovska šuma i Nanos na sjeveru i vipavska brdašca koja se na jugu spajaju sa krasom.
Dvorci, brojne crkve, sela sa uskim ulicama i izrazito konstruirana od kamenih kuća su znakovi, koji predstavljaju, kako se u Vipavskoj dolini živjelo nekada.

Na 5. i 6. rujna 394, jedna od najvećih bitaka u antici je održana pored rijeke – poznata Bitka kod Frigidusa – potoka Hubelja. Rezultat je odlučen sa strane vipavske bure koja je povećala snagu strelica Teodozijevim vojnicima po deset puta i otela štitove iz ruke Eugeniusa ‘vojnika’ i preusmjerila njihove strijele i koplja ravno u njih.

Najstarija sela naslanjanju se na strminama i prirodno zaštićenim padinama Mt. Čaven koji je, na veliku radost planinara, uzduž i poprijeko prepreden sa starim cestama.

vinogradVipava je mjesto brojnih izvora rijeke istoimenog Vipava. Budući da je premrežena sa daskama, mostovima i divnim deltoidnim izvorom rijeke Vipave, koja se širi iza veličanstvenog Lanthieri Dvorca, mjesto je također poznato kao “slovenska Venecija“.

Lanthieri Dvorac koji se nalazi u samom centru grada Vipava je barokni biser arhitekture izgrađen u 17. stoljeću sa strane Antona V. Lanthierija. Dvorac je tipičan primjer venecijanske arhitekture. Jednom kuća obitelji Lanthieri, dvorac je sada rezidencija Fakultete za vinarstvo i vinogradarstvo.

Jedan od brdašca sa vinogradima je u blizini Vipave – ima dobro očuvan dvorac Zemono iz 17. stoljeća, koji danas predstavlja popularno mjesto za vjenčanja i odredište koje često posjećuju ljubitelji dobre hrane.

U selu Goče ima izvanrednih klesara graditeljske baštine – više od 60 malih vinskih podruma.

Najzelenija vinogradarska regija

Vinove loze su uspješne na ovim prostorima stoljećima – priroda je velikodušno dala sve što stanovnici trebaju. Vinove loze dovedene su u ovo regiju od strane Rimljana, koji su pustili značajan utjecaj od vojnog logora Castra u Ajdovščini, kao utvrdu Ad Pirum i Hrušicu i vodni toranj na Sv. Pavelu iznad sela Vrtovin.

grozdjeKameni slojevi se sastoje od fliša čiji raspad stvara debeli sloj mineralnog tla. Sveta Gora, koja se nalazi u Trnovo šumi u neposrednoj blizini doline, nudi sasvim drugačiji vapnenci krajolik; obilje snijega zimi i svježe temperature u ljetnim mjesecima. U Vipavskoj dolini vlada blaga mediteranska klima s puno sunca i tek malo padavina. Uspješno prkosi buri koja, s vremena na vrijeme, pokazaju oštru narav, a koja je i razlog zašto su svi krovovi u Vipavskoj dolini pokriveni na stari način. Osim vinove loze, tu je i voća; breskve, trešnje, smokve, kaki i marelice. Slikoviti krajolik i obradive površine u dolini obogaćen atraktivnim nagomilanih selima na rubu doline i pomno uređenim malim terasastim vinogradima između.

Vinove loze i vina

Vipavska dolina poziva posjetitelje na vinske ceste, na kojima će posjetitelje gostoljubivo dočekati – kao i na farmama i u vinskim podrumima. Vina iz Vipavske doline su elegantna, harmonična, svježa, pitka, te s bogatim buketom. Ova regija je idealna za rast grožđa sorti kao što su Ribolla, Chardonnay, Sauvignon, Bijeli Pino, Pinot Gris. U Vipavskoj dolini također možete naći autohtona bijela vina poput Pinele i Zelena na čijoj je promociji posljednjih nekoliko godina zaslužan vrlo aktivan Zelen Consortium. Poznavatelji će zasigurno biti zainteresirani zbog starih vremena za vina poput Klarnica i Vitovska Grganja. Od crnih vina posjetitelji će moći uživati u Cabernet Sauvignonu, Pinot Noir-u i Barberi, a najveće iznenađenje može doći od Merlota koji se u nekim zemljopisnim lokacijama vipavske doline pretvara u stvarno jedinstveno vino.

Posjetitelji mogu kušati vina u jednom od najvećih i najstarijih vinskih podruma u Sloveniji – Vipava 1894 vinski podrum, ili mogu posjetiti vipavske vinare, ili vinoteku koja se nalazi u informacijskom centru Vipava. Ovdje možete odabrati između 150 sorti vina, proizvedenih od 45 vinara u Vipavskoj regiji.

sparoge-1

Kuhinja Vipavske doline

Kuhinja Vipavske doline je plemenito jednostavna, ali još uvijek raznolika i autohtona, jedinstvena, puna zdrave kulinarske baštine i usko povezana sa godišnjim dobima. Mediteranski proizvodi od kojih su izrađena tipična jela su sočni, ukusni i zdravi, a okus još bolji u pratnji vrhunskih vina iz Vipave. Prava kuhinja ne može proći bez vipavskog pršuta i premium sireva, a posebno Nanos sira koji se proizvodi u određenim regijama. Ostala jela kao što su celer juha, biljni omlet, ječma griz i Vipava “jota” također su ukusni. Zapravo ne bi bilo Vipavske kuhinje bez “jote” – maneštre izrađena od kupusa ili repe zakiseljene na koži groždja kože, grahu i, ako je moguće, komadu svinjetine. Tu su i štrukli punjeni orasima i grožđicama ili sa skutom i ljekovitim biljem.

sparoge

Izdvojeno:

> Kamp Vrhpolje sa Karolinom
Mali kamp na farmi u selu Vrhpolje, okružen je vinogradima u Vipavskoj dolini. Otvoren je od 1. travnja do 1. listopada i predstavlja idealno mjesto za planinarenje, biciklizam, penjanje, paragliding. Za otkrivanje slovenske kulture, kuhinje, tradiciju i degustating domaćeg vina. Osim kampu nudiju rustikalne spavaonice i privatne sobe.
Imaju domaće vino, rent-a-bike, besplatan Wi-Fi i svu udobnost koju gost očekuje, iako ne postoji ništa kao što je toplina domaćina koju pruža Karolina sa svojom obitelji.
Facebook Like Button