Hijaluronska kiselina od njenog otkrića do danas

Hijaluronska kiselina je sastavni dio svačije kože.

Koža je proizvodi putem stanica vezivnog tkiva i upravo je ona zaslužna veliki postotak vode u koži koja daje je hidratizira. Kako koža stari, pogotovo ako se iznimno izlaže suncu, tako dolazi do smanjenja količine hijaluronske kiseline što dovodi do nastanaka bora i suhe kože. U vezivnom tkivu kože hijaluronska kiselina puni kožu od unutra prema van, vraća joj vlagu, povećava njenu elastičnost i čvrstoću.

Porijeklo i mitologija

Hijaluronska kiselina je prvi puta izolirana 1934. To je polisaharid koji prirodno postoji u koži, ligamentima, glavnim arterijama, tetivama, zaliscima i ostalim organima i tkivima kralježnice.

Ona pomaže kolagenu i elastinu za formiranje hrskavice. Pogotovo koža sadrži veliku količinu hijaluronske kiseline, koja iznosi oko 50 % ukupne hijaluronske kiseline koja postoji u živom tijelu. U kožnom tkivu hijaluronska kiselina postoji između stanica kože i čuva međustanični otvor za održavanje strukture kože te igra vrlo važnu ulogu u zadržavanju vlage u koži.

Svojstva i uporaba

> Hijaluronska kiselina je vrlo važna za kontrolu hidratacije u tkivu, jer hidratizira i vlaži kožu iznutra, dopuštajući da sadrži svoju prirodnu razinu vlage i štiti od UV zračenja.

> S obzirom na činjenicu da se može izolirati u različitim molekularnim težinama i prodrijeti u različite slojeve epidermisa, ona nudi dugoročnu vlagu i mekoću kože.

> Hijaluronska kiselina utječe na fibroblaste na koži i utječe na proizvodnju kolagena kože i odgovoran je za svježinu i elastičnost kože čime se smanjuju fine linije i bore.

> Također pomaže u bržem liječenju rana, a može smanjiti pojavu starih i novih ožiljaka.
> Hijaluronska kiselina potiče održavanje svih funkcija stanica na optimalnu razinu.
> Također pomaže dostaviti hranjive tvari i otkloniti toksine iz stanica koje nemaju dotok krvi, poput onih u hrskavici.

*Informacije sadržane u ovom članku su isključivo informativne naravi te nam nije namjera davati zdravstvene savjete. Molimo posjetite liječnika za bilo koja pitanja o zdravlju.

Tekst u suradnji s tvrtkom partnerom Delmerion
Fotografija: Niklas Montelius

Facebook Like Button