Himalaja Stipe Božića

Predavanje Himalaja Stipe Božića održati će se u petak, 3. 7. 2015., 19 sati u Palača Herzer, Franjevački trg 10 u Varaždinu.

Himalaja obuhvaća fotografije, alpinistička pomagala, ali i različite religijske, tradicionalne i uporabne predmete koje je naš proslavljeni alpinist donio sa svojih ekspedicijskih putovanja penjući se na najviše planinske vrhove Himalaja, na području Nepala, Tibeta i Pakistana. Njegova autorska izložba, kojoj je organizator Etnografski muzej u Splitu, gdje je i prvotno prikazana 2013. godine, u fokus stavlja etnološki, odnosno kulturološko-antropološki aspekt, koji je Stipe Božić dokumentirao prikupljajući predmete, ali i bilježeći život tamošnjih ljudi foto aparatom i video kamerom, nastojeći dočarati životni sklad i suodnos čovjeka i prirode na tom prostoru.

O autoru:
Stipe Božić jedan je od najuspješnijih hrvatskih ali i svjetskih alpinista, koji se popeo na tri najviša svjetska vrha: Mount Everest, K2 i Kangcenjungu, odnosno bio je na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata. Osim planina, spustio se i na dubinu od 1395 metara u Lukinoj jami na Velebitu, pa je i svojevrstan rekorder uzme li se u obzir ta dubina ispod površine zemlje i visina najvišega planinskoga vrha Mount Everesta. S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo fotografija, od koji je mnoge izlagao na samostalnim i skupnim izložbama. Također je i autor mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona i kalendara te triju knjiga: Put na vrh svijeta, Sedam vrhova i K2 Trijumf i tragedija. Profesionalnom kamerom snimio je kilometre filmskog i video materijala u najnepoznatijim dijelovima svijeta; čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta. Režirao je i više od stotinu dokumentarnih filmova u sklopu serijala: Sedam vrhova, Dubine, krš i more, Planine Hrvatske, Pustinje svijeta, Nazovi 112 i Let nad Hrvatskom, prikazanih na HTV-u. Sudjelovao je i na mnogim međunarodnim festivalima, gdje je u Trentu 1999. godine nagrađen njegov film Reticent Wall kao najbolji sportski dokumentarni film, dok je film Dhaulagiri Express nagrađen na festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.

Uz dopuštenje: Gradski muzej Varaždin (sve fotografije)

Facebook Like Button