Hit knjiga P. S. iz Pariza koju morate pročitati

Marc Levy, najčitaniji živući francuski pisac, osvaja novom modernom ljubavnom pričom između slavne glumice koja se skriva od slave u Parizu i spisatelja koji zatvara oči pred činjenicama vlastitog života. Svjesni su da će teško ostati samo prijatelji… a svjetla Pariza samo će im to otežati.

Na filmskom platnu Mia igra zaljubljene žene, ali u stvarnom životu potreban joj je predah od ljubavnog partnera i na filmu i u stvarnosti – prevarantskog supruga, megazvijezde Davida. Mia iz Londona pobjegne u Pariz, promijeni frizuru, kupi goleme sunčane naočale i zaposli se kao konobarica u restoranu najbolje prijateljice.

ps-pariz-1Paul je Amerikanac, spisatelj koji nije ponovio uspjeh svog prvog romana. Kad ga najbolji prijatelj pošalje na spoj naslijepo s Mijom, njihovi životi i status veze postanu komplicirani.

Mogu li britanska filmska zvijezda Mia Barlow i američki romanopisac Paul Barton pretvoriti neobično prijateljstvo u pravu ljubav u Gradu Svjetlosti?

Iako cijeli Pariz kao da ih gurka jedno prema drugome, dvoje usamljenih stranaca u Gradu svjetla na sve se načine tru ostati samo prijatelji, no to je lakše reći nego učiniti, jer sudbina ima druge planove. Što ih čeka u epilogu?

Odgovor pronađite u romanu P. S. iz Pariza, novoj hit-knjizi francuskog autora svjetskih bestselera Marca Levyja
Zaljubiti se u Parizu trebalo bi biti jednostavno, ali Mia i Paul, nažalost, nose sa sobom više problema nego prtljage.

Nekoliko tjedana prije premijere novog blockbustera u kojem je engleska filmska zvijezda Mia u glavnoj ulozi, glumica otkrije da drugi protagonist, koji je ujedno i njezin muž, u privatnom životu češće igra ulogu preljubnika nego junaka.

I tako Mia u jednom trenutku donese odluku: napušta svoj život (brak i karijeru), prekida sve kontakte i pronalazi sklonište u Parizu kod prijateljice Daisy koja je vlasnica malenog restorana u čarobnom kvartu Montmartreu.

Mia promijeni frizuru i kupi goleme sunčane naočale kako bi mogla mirne duše šetati ulicama Pariza bez tereta slave te počinje raditi kao konobarica u prijateljičinu restoranu. Međutim, jedan dan Mia otvori Daisyno računalo i slučajno naleti na internetsku stranicu za osamljena srca.

Uskoro Mia upozna Paula, američkog spisatelja, koji je prije gotovo deset godina došao u Pariz pronaći formulu za novu književnu uspješnicu. Kad je napustio San Francisco, učinio je to na krilima slave koju mu je donio njegov prvijenac. Ali uspjeh prve knjige nikad više nije se ponovio.

Zbog niza slučajnih događaja i neukusne (ali i dobronamjerne) šale Paulovih prijatelja, on i Mia nađu se u restoranu na spoju (možemo reći naslijepo), a jedan o drugome ne znaju ništa. Nakon zaigranog, pomalo kiselog, ali i urnebesnog razgovora koji ima sve sastojke prave komedije, Mia i Paul shvate da su im njegovi prijatelji smjestili spoj, ali ipak nastave razgovarati i tako odluče ostati prijatelji.

Dok je Mia neodlučna oko toga što treba napraviti sa svojim životom i nevjernim suprugom, Paul razmišlja o preseljenju o Južnu Koreju, gdje su njegove knjige neobjašnjivo izuzetno uspješne, i o tome da se pridruži korejskoj prevoditeljici njegovih knjiga s kojom je u nekoj vrsti ljubavne veze, iako su njihovi susreti ograničeni na jedan ili dva godišnje.

I dok poziv u Koreju napokon stiže od njegova izdavača, Mia i Paul počinju provoditi sve više vremena zajedno, a njihovo je zbližavanje očito svima – osim njima samima.

U ovom romanu Marc Levy ostaje vjeran svojoj slavi izvrsnog pripovjedača. Osim odabira savršenog mjesta radnje (Pariz) uz mrvicu egzotike i manje poznatih lokacija i kulture (Koreja), njegovi opisi u najmanju su ruku osvježavajući. Glavni, ali i sporedni likovi, iako se isprva čine pomalo stereotipni, zapravo su vrlo stvarni i opipljivi. Njegov P. S. iz Pariza, bestseler New York Timesa, pruža nam točno ono što očekujemo od najprodavanijega živućeg francuskog autora: zabavnu romansu, napete situacije, pomalo frustrirajuće komplikacije i urnebesne scene.

Brza i ni u jednom trenutku dosadna radnja donijet će nam i faktor iznenađenja koji doista nitko ne može predvidjeti. P. S. iz Pariza neće razočarati Levyjeve obožavatelje i one koji će to tek postati. Pripremite deke, kavu i možda kolače; zaključajte vrata i isključite mobitel. P. S. iz Pariza idealan je recept za kratki odmor u tmurnim jesenskim i zimskim danima.

Zabavni likovi i svježa priča, odgađanje neizbježnog i slojeviti likovi s uvjerljivim, svakodnevnim manama koji vrtloglavo jure prema happy endu. Zabavna knjiga.
Publishers Weekly

Vrlo zabavno štivo
Kirkus Reviews

Radnja leti, a knjiga se lako čita
Kirkus Reviews

Lijepa moderna ljubavna priča koja podsjeća da je najbolja ljubav ona koja nam pomaže da nađemo sami sebe
First For Women

O piscu
Marc Levy prodao je više od četrdeset milijuna knjiga i najčitaniji je francuski pisac današnjice. Napisao je osamanest romana, među kojima su i bestseleri All Those Things We Never Said, Children of Freedom i Replay.

Svoj prvi roman, Kad bi to barem bila istina, napisao je za sina, a kasnije je adaptiran za film kao Samo nebo zna s Reese Witherspoon i Markom Ruffalom u glavnim ulogama. Otada Levy osvaja srca europskih čitatelja i čitatelja diljem svijeta. Samo u Kini njegovi su se romani prodali u pola milijuna primjeraka, a prevedeni su na četrdeset devet jezika. Levy živi u New Yorku. Čitatelji mogu saznati više o njemu na www.marclevy.info.

Uz dopuštenje: Stilus knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button