Ingrid Divković – Sanjari i borci

Zbirka autorskih blogova „Sanjari i borci“ nosi u svojoj srži neposredne, životom pisane poetsko-prozne tekstove o ljubavi, o prijateljstvu, o obitelji, o međuobiteljskim i partnerskim odnosima, o duhovnom razvoju i samoostvarenju, o čovjekovoj potrebi za osobnim napredovanjem i rastom, o sazrijevanju, o opraštanju, o zahvalnosti, i naposljetku, o čovjekovoj duši i njenom ispunjenju.

Četvrta knjiga Ingrid Divković Sanjari i borci sažetak je pet godina rada hrvatske književne zvijezde i utjecateljice. Zbirka tekstova podijeljenih na šest tematskih cjelina, uz dodatni dio neobjavljenih priča, govori nam o sanjarenju, obitelji, ljubavi i samoostvarenju, ali i o ranjivosti i žrtvovanju. Što god Ingrid Divković napiše, čini se, dopre ravno do srca čitatelja, što objašnjava njezinu iznimnu popularnost kao spisateljice i voditeljice mrežnoga dnevnika. Knjiga Sanjari i borci posvećena je upravo njezinim čitateljicama i svima onima koji je prate posljednjih godina na mrežnome dnevniku i na društvenim mrežama – sanjarima i borcima.

sanjari-borci-1Sanjari i borci koncentrat je njezina dugogodišnjeg rada koji je, kako sama autorica kaže, nadahnjujuće mjesto za sve čitatelje, duše željne boljeg, kvalitetnijeg i svjesnijeg načina življenja.

Autoričina je proza za dušu uistinu impresivna i odaje talent vrhunske spisateljice: iako naizgled jednostavna i ugodna čitatelju, riječi nisu nikada birane nasumično ili za popunjavanje praznina. Svaka je rečenica pomno osmišljena i ciljana tako da njezina poruka vrlo učinkovito pogodi čitatelja, ali istodobno uspijeva zadržati ljepotu proze koja je često bliska poeziji. Društvene mreže nisu slučajno prepune njezinih citata, a u knjizi Sanjari i borci svaka će žena pronaći barem djelić sebe, ako ne u cijelosti.

Za Ingrid Divković, tridesettrogodišnju Riječanku rođenu u znaku ribe kažu da je predstavnik nove generacije duhovno osviještenih žena koje stvaraju da bi spoznale sebe, ali i svijet oko sebe. Ona za sebe kaže da je tek obična žena koja kroz život korača desnom polutkom sanjara i lijevom polutkom borca. Autorica je publicističkih hitova „j..e li vas ego?“ i „knjiga za divlju ženu“, te romana „živi mi se“ koje su u kratkom vremenu osvojile regiju nametnuvši se kao obavezno štivo samosvjesnih i senzibilnih žena koje svoje životne odluke donose srcem, a ne razumom.

Da su književnost i filozofija autoričine velike ljubavi dokazuje diploma Filozofskog fakulteta, a da joj je predavački poziv oduvijek bio suđen potvrđuje posao izvanrednog profesora na Visokoj poslovnoj školi PAR u Rijeci. Za njezino pero kažu da je šarmantno, oštro, lucidno, puno života i uvijek širom otvorenih očiju, a nagrađivani osobni blog suptilno se istaknuo kao jedan od najkvalitetnijih autorskih blogova u regiji. „Proza za dušu“ kakvu Ingrid kreira doživjela je svoj vrhunac početkom 2018. godine kada je autorica osvojila nagradu za osobu godine u kategoriji književnost po izboru časopisa Cosmopolitan. Zbog svog sanjarskog, hipersenzibilnog karaktera Ingrid se voli opisivati ženom koja vidi, čuje i osjeća više nego što bi trebalo. Nema tradicionalno „sređen“ život, ali ima život u kojemu kaže – neopisivo uživa. Neko je vrijeme živjela izvan Hrvatske, na otoku Tenerife. Danas, sa svoje dvije ljubavi ponovno živi i stvara u rodnom gradu Rijeci.

Njezine riječi su i mač i pero. Ponekad su poput udarca u trbuh koji nas ostavi bez daha, ali na kraju su uvijek melem zbog kojeg osjećamo da će sve biti kako treba. Ingrid život opisuje onako kako ga osjećamo duboko u sebi, izgovara ono što bismo vrištali i tražili da nije straha i nesigurnosti, opisuje istinu i ono što često ostaje neizgovoreno.
Izabela Vrtar, glavna urednica magazina Sensa

Poznavala sam samo dvije vrste pisaca. Pisce realiste i pisce sanjare. A onda sam upoznala Ingrid. Ona je posebna vrsta pisca, najljepša vrsta pera. Ona koja ostavlja trag na tijelu i duši. Ona je realni sanjar.
Nada Bučević, spisateljica i edukacijska savjetnica

Ingrid kad piše, duša piše duši. Žena ženi. Srce srcu. Direktno i bez ograda njene poruke stižu tamo gdje i kad trebaju. Jednostavna, hrabra, iskrena i samo svoja, Ingrid s lakoćom i radošću kao dobra vila svojim postojanjem i svojim riječima potiče, podržava i budi sve oko sebe. Kristina Ercegović, poduzetnica i autorica

Ingrid piše jer razumije ljudsku dušu. U ovoj knjizi naći ćeš odgovore na pitanja koje tvoja duša traži. Ingrid piše srcem, zato u knjizi ima onoga čega danas u svijetu najviše nedostaje. Ljubavi.
Bogdan Stevanović Blogdan, pisac i bloger

U svijetu književnosti postoje sveznajući pripovjedači koji svojim tekstovima pristupaju odozgo, pomalo svemoćno i hladno, kao da igraju šah. Ingrid nam se obraća drugačije, iz blizine, potiho, kao najbolja prijateljica ulazi kroz pore do najranjivijih dijelova te ostavlja prostor da povučemo vlastite poteze na šahovskoj ploči života. Njezine knjige savršeno plešu između fikcije i duhovnih knjiga, a na čitatelja djeluju kao proza(c) za dušu.
Aleksandra Orlić, književnica i glavna urednica časopisa Cosmopolitan

Ingrid je u moj vidokrug ušla prije nekoliko godina i doslovno me očarala svojim djelom. Kako sam je kroz to isto djelo upoznavala, počela je da me očarava i kao ličnost, kao čovjek. Tada sam shvatila u čemu je najveća draž njenog stvaralaštva. U autentičnosti. Ona svojim životom stoji iza svojih riječi. Ona proživljava svaku od tih riječi. Zato je djelo koje nam ostavlja putokaz našoj duši.
Brankica Damjanović, književnica

Ingrid sam najbolje upoznala kroz osobne susrete, i sve više uviđam da ona zaista živi to o čemu piše. Slažemo se u tome da je najteže “lifecoachati” samu sebe. Obje pišemo o onome što proživljavamo, ne skrivamo suze i loše dane, i zato sam sretna što svoju metamorfozu mogu podijeliti s osobom koja je istovremeno i snažna i krhka, tko moju povredu i rastresenost briše mekim suosjećanjem i koja me nadasve dobro razumije.
Anđa Marić, spisateljica, blogerica i glazbenica

Uz dopuštenje: Stilus knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button