Istra u srcu WOW-ica

U ova teška pandemijska vremena i lošim epidemiološkim uvjetima, grupa se odvažnih članica udruge WOW – iz Rijeke, Istre i Zagreba – ipak odvažila na zanimljiv dvodnevni vinski izlet.

wow-istra-izlet-1

Uz strogo pridržavanje propisanih mjera, okupilo se petnaestak članica i simpatizerki, potaknute podacima koji su išli Istri u prilog – s najmanjim brojem slučajeva, ali i sunčanom prognozom i – posljednje, ali ne najmanje važno: organizatoricom.

wow-istra-izlet-2

Uz pomoć art direktorice Vlaste Pirnat, connoiseurka i vinska promotorica Manuela Maras, Istrijanka rođenjem a kozmopolitkinja određenjem – smislila je, organizirala i realizirala ovaj fantastični izlet. Zanimljivo je da je prvi WOW izlet ikada, davne 2012. bio također u – Istru.

wow-istra-izlet-3

Tada su WOW-ice posjetile tek izgrađenu novu vinariju Kozlović, vinariju Meneghetti, vinariju Trapan, pjenušave podrume i kušaonu Peršurić te predivan, tada sasvim nov hotel La Grisa u Balama. Bilo je to u isto ovo vrijeme ususret Martinju, samo prije 8 godina.

wow-istra-izlet-4

A ove godine, u subotnje jutro 7. studenog, WOW-ice su okupile prvo u Poreču ispred podruma Agrolagune. Ovdje su se kušala fina Agrolagunina vina čiju liniju Festigia neizmjerno i naširoko hvali i međunarodni vinski stručnjak Matthew Horkey u svom video-blogu Exotic Wine Travel.

wow-istra-izlet-5

Počelo je, naravno, s Perlom Rosé, najprodavanijim pjenušcem iz njihovog asortimana a nastavilo s Malvazijom iz njihove bazne (redovne) ponude, zatim Akacijom i Vižinadom – da bi završlili sa crnim vinima Terra Rossa i Castello. Tako su WOW-ice probale sva Decanterima ovjenčana vina podruma Agrolaguna.

wow-istra-izlet-6

A kušala su se i njihova ulja od sorti Ascolana, Pendolino, Leccino, Istarska Bjelica, Picolit, a sve uz selekciju sireva Špin od kojih se kušačicama najviše dopao i dojmio sir odležan u teranu. Nakon toga krenule su u obilazak impresivnih Agrolaguninih vinograda u Funtani i najvećeg maslinika u Červaru a obišle su i stanciju Špin koja je dio Agrolagune.

wow-istra-izlet-7

Nakon kratkog obilaska legendarnih vinogradarskih pozicija Santa Lucia, slijedila je iduća postaja, vinarija iznimnog ugleda, slavna Veralda. Vrijeme je izletnice uistinu počastilo suncem avdje se častilo na drugi način: slasnom domaćom istarskom kuhinjom s potpisom Lucianove mame i predivnim vinima, a sve na krasnoj terasi, na zraku, na otvorenom.

wow-istra-izlet-8

Nakon pjenušca od terana, domaćin Luciano Visintin i sestra Keti, koja je i sommelierka, prešlo se na istarsku malvaziju i refošk. WOW-ice su imale čast kušati i Lucianov novi proizvod, Pét-Nat (pétillant naturel), prirodno pjenušavo vino koje svugdje u svijetu postaje veliki hit, a koji upravo izlazi na tržište.

wow-istra-izlet-9

Nakon uživanja kod ljubaznih domaćina u Veraldi i kupnje vina za uspomenu, ali i konzumiranje kod kuće, ženska se ekskurzija pojačana pokojim muškarcem, uputila u Momjan, točnije u San Mauro kod obitelji Sinković. Obitelj posjeduje restoran i destileriju a proizvodi svježe i barikirane destilate koje su WOW-ice odreda s „guštom“ kušale. Nakon svega, bilo je vrijeme za odmor.

wow-istra-izlet-10

Neke su se (riječke i istarske) WOW-ice vratile kući, a ostatak ekipe je spavao u predivnoj motovunskoj Casa Rossi, čija je vlasnica također članica udruge WOW, Andreja Furlan. Idućeg dana, u nedjelju, ekipi se pridružio talijanski vinski znalac i „winelover“ Gian Luca Garatoni a prvo je na rasporedu bio podrum izvrsnog vinara Franca Armana.

wow-istra-izlet-11

Dočekao ih je Oliver Arman s njihovim pjenušcem Perla Bianca koji je nedavno dobio novo ruho, tj. novodizajniranu etiketu, pa je to ujedno bila i premijera nove etikete. Nakon pjenušca kušala se, a što drugo nego malvazija istarska, zatim sauvignon i sivi pinot da bi na kraju na red došla crna vina, merlot i teran.

wow-istra-izlet-12

Za kraj, povratak u Casu Rossu poznatu po prvoj vinskoj banci u Hrvatskoj, prekrasnom pogledu, dragim domaćinima ali i finoj hrani. Prije oproštajnog ručka organiziran je bio tasting proizvoda od tartufa uz vina iz obližnje mlade vinarije Valenta.

wow-istra-izlet-13

Točka na i ovog hedonističkog, rajskog izleta bio je sjajan ručak baziran na tartufima koji je osvojio i one koji nisu ljubitelji ovih plemenitih i skupih gljiva, a pratila su ga vina Valenta o kojima je govorio sam vlasnik, Valter Valenta.

wow-istra-izlet-15

Mnoge WOW-ice, premda već iskusne u vinskim studijskim putovanjima, ekskurzijama i izletima, ocijenile su ovaj vinski vikend u Istri najboljim u WOW povijesti! I zato, hvala Manueli Maras i svim vinarima i domaćinima.

wow-istra-izlet-14

U Istru se uvijek vrijedi vraćati.

wow-istra-izlet-16

wow-istra-izlet-17

Sanja Muzaferija

Facebook Like Button